Ulla 01/14

Villaa talon täydeltä

Vuosi sitten Ullassa arvosteltiin Ingalill Johanssonin esikoisteos Luonnonkauniit neuleet. Villan kotoisa kosketus on Johanssonin toinen neulekirja, ja se keskittyy neuleilla sisustamiseen. Ensimmäisen osan tapaan myös tässä kirjassa on käytetty pelkästään luonnollisia värejä ja työt on jaoteltu kolmeen osaan värien mukaan. Ensin esitellään valkoiset palmikko- ja pitsineuleet, sitten harmaat tyyliltään modernit neuleet ja lopuksi graafiset, mustavalkoiset työt.

Kuvat on otettu Gotlannissa ja Fårössä ja ne ovat edellisen osan tapaan Ewa K. Andissonin ottamia. Ainakin allekirjoittaneen mielestä tämän osan kuvat ovat vaikuttavampia kuin ensimmäisen. Mukana on runsaasti kuvituskuvia karun kauniista saaristoympäristöstä, jotka yhdessä neulekuvien kanssa luovat harmonisen ja idyllisen tunnelman. Työohjeet on koottu kirjan loppuun, joten alkupuoli kirjasta on omistettu pelkästään valokuville. Tämä Luonnonkauniista neuleistakin tuttu ratkaisu toimii Villan kotoisassa kosketuksessa erityisen hyvin. Isot koko sivun kuvat ja kuvituskuvista muodostetut kuvamosaiikit tekevät kirjan alkupuoliskosta miellyttävää selailtavaa, josta on helppo ammentaa sisustusinspiraatiota. Pienet kuvatekstit kertovat, miltä sivulta kuvan neuleen työohjeen löytää. Ohjeen löytämistä helpottaa myös ohut kirjanmerkkinauha, joka on ilahduttava pieni lisä ohjekirjassa.

Sisustuskirjoille tyypilliseen tapaan myös tämä kirja tarjoaa ohjeita enimmäkseen tyynyihin, lampunvarjostimiin ja peittoihin. Mukana on myös erilaisia päällisiä purkeille, maljakoille, tuoleille ja pulloille. Hieman kekseliäämpiä neuleita edustavat esimerkiksi huovutettu lehtiteline ja suuri, kuvioneuleinen peilinkehys. Tavallisten ja huovutettavien neuleiden lisäksi kirjassa on myös pari virkattavaa työtä. Lankavalinnoissaan kirjailija on ollut yksipuolinen, sillä kaikki ohjeet on toteutettu Marks & Kattensin Samo-langasta. Muhkeasta langasta neuleet valmistunevat nopeasti.

Aivan kirjan lopusta löytyy hieman tietoa ja lisäkuvia kuvauspaikoista. Neuleinspiraation lisäksi kirja saattaakin herättää skandinaavisen matkakuumeen. Ja jos mietit mistä löydät ohjeisiin sopivat tuolit, lamput tai maljakot, vastaus on helppo. Nehän löytyvät Ikeasta.

Ingalill Johansson: Villan kotoisa kosketus
Suomennos: Virpi Vainikainen
Kustannus-Mäkelä Oy, 2014
ISBN 978-951-883-579-3

Teksti

Hanna-Kaisa Hämäläinen

Lisää Hanna-Kaisasta

Ulla 01/14 - Artikkelit

Tintti Hohti:
Neulo upeita reunuksia, punoksia, pitsejä ja hapsunauhoja

Useita kirjoittajia:
Testilangoissa blingiä ja pörröä

Laura Lehtinen:
Apua neulojan kuiviin talvikäsiin

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Palmikoita Rowanin tapaan

Useita kirjoittajia:
Luonnonkuituiset testilangat

Kristel Nyberg:
Neulehistorian siipien havinaa

Satu Lehti:
Neuleita lapsille – ja vähän aikuisillekin

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

Iida Glumoff:
Eläimellisiä myssyjä lapsille

Iida Glumoff:
Poikkeavia paitoja

Useita kirjoittajia:
Testissä sekoitelankoja ja tekokuitua

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Sukkia tasona, monella tasolla

Iida Glumoff:
Tarttuva tyynytauti

Iida Glumoff:
Uusia, vanhoja ja lainattuja kirjoneuleita

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Villaa talon täydeltä

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.