Ulla 01/14

Testissä sekoitelankoja ja tekokuitua

CeWeC Verona

Italialainen villasekoitelanka Verona on pehmeää ja löyhäkierteistä. Värinvaihdot ovat sekä sulavasti vaihtuvia että outoja väripätkiä sisältäviä. Testikerässä oli muun muassa parissa kohdassa metrin pätkä vaaleanpunertavaa sävyä kahden tummemman värin välissä. Puikkosuositus 6 mm on ehkä vähän liikaa, sillä pinnasta tulee helposti harvaa.

Pintaneuleita ei tämän langan kanssa kannata liiemmin käyttää, sillä ne eivät juurikaan erotu neulepinnasta. Runsaassa värikartassa on 17 eri vaihtoehtoa. Mukana on harmonisia väriteemoja, harmahtavaa, punertavaa ja sinertävää, sekä hieman villimpiä yhdistelmiä kuten limenvihreä violetilla efektiraidalla.

Lanka soveltuu hyvin muhkeisiin myssyihin ja huiveihin. Veronasta saa hieman hitaampikin neuloja nopeasti aikaiseksi näyttävän topin tai lämmittävän keepin.

Langan tiedot

53 % villaa, 47 % akryyliä

50 g = 90 m
Puikkosuositus: 6 mm
Tiheys: 16 s ja 20 krs = 10 cm

Käsinpesu

Hjertegarn Snake

Snake on perussukkalanka, jossa on sopivassa suhteessa villaa ja vahviketta. Pesuksi kehotetaan kuitenkin villapesua, todennäköisesti "ihan kaiken varalta". Lanka on tiukkakierteistä, hieman joustavaa sekä miellyttävää neuloa. Puikkosuosituksesta valitsin isommat 3 mm:n puikot. Omaan neuletiheyteeni suhteutettuna ottaisin sukkia varten mieluummin 2,75 mm:n puikot, sillä testitilkun neuloksesta tuli tasaista mutta ehkä aavistuksen harvaa.

Lanka on värjätty todella kirjavaksi ja tasoneuleessa pinta onkin häiritsevän laikukas. Vihreä sopisi oikein mainiosti maastopipoksi. Maahantuojan antamissa tiedoissa kerrotaan, että lanka raidoittuu varsinkin suljetussa neuleessa. Tästä siis varmaan langan nimikin on tullut. Värikartta on ainakin toistaiseksi kovin suppea, sillä tarjolla on vain vihreänkirjava ja harmaankirjava vaihtoehto.

Langan tiedot

75 % villaa, 25 % polyamidia
50 g = 210 m
Puikkosuositus: 2,5–3 mm
Tiheys: 30 s = 10 cm
Villapesu, 30–40 astetta

Hjertegarn Jette Neon

Jette Neon on sitten sitä itseään, kunnon räimeää neonia ja 80-lukua parhaimmillaan – tai pahimmillaan, riippuu siitä mitä mieltä neonväreistä on. Värejä löytyy neljä: pinkki, oranssi, kellanvihreä ja vihreä.

Lanka on täyttä akryyliä. Neuletuntumaltaan se ei ole sitä parasta akryyliä, mutta ei huonointakaan. Lanka on kyllä pehmeää, mutta selvästi muovisen oloista. Neulontajälki on melko tasaista, eikä neuloutuvuuden kanssa ole ongelmia. Langassa on ihan mukava kierre, mutta lanka on karvaisen oloista. Pienellä hieromisella karvat saa könttiytymään yhteen nyppyjen aluiksi.

Jette Neon on helppohoitoista, edullista ja konepestävää akryylilankaa. Se neuloutuu suhteellisen nopeasti, mutta lopputuloksesta ei kuitenkaan tule ylettömän paksua. Tästä saisi esimerkiksi lapsille kirkasvärisiä puseroita tai kauden muotiasusteita, joiden ei ole tarkoituskaan kestää pitkään.

Langan tiedot

100 % akryyliä
50 g = 133 m
Puikkosuositus: 3,5–4 mm
Tiheys: 21 s = 10 cm
Hienopesu 40 astetta

Scahchenmayr original Sun City

Sun City on pehmeä puuvillasekoitelanka. Se on rakenteeltaan pyöreää ja ilmavaa. Kierrettä on juuri sopivasti, jotta lankaa on helppo neuloa. Langan tuntu on enemmän villalangan kuin täyspuuvillaisen langan kaltainen. Värikartassa on kaksikymmentä väriä, joista suurin osa on kirkkaita ja voimakkaita. Mukaan mahtuu myös pari murretumpaa ja pari pastellisempaa sävyä.

Käsialani on tiukahkoa, joten minun olisi pitänyt ottaa 5 mm:n puikko päästäkseni suositustiheyteen. Neulepinnasta tulee kaunista ja tasaista melko helposti, ja langassa on hillitty kiilto. Testilangan väri on hieman meleerattua. Langassa on myös ikään kuin pieniä kuitumöykkyjä, jotka tekevät siitä kerällä hieman nyppyisen näköistä. Nypyt näkyvät jonkin verran myös valmiissa pinnassa.

Langan pehmeän pyöreä muoto olisi varmasti parhaimmillaan palmikkoneuleissa. Alhainen pesulämpötila rajoittaa langan käyttömahdollisuuksia, mutta muilta osin se olisi sopivaa lasten neuleisiin. Lanka on myös hyvä vaihtoehto niille, jotka eivät voi villaista lankaa käyttää.

Langan tiedot

50 % puuvillaa, 50 % akryyliä
50 g = 97 m
Puikkosuositus: 3,5–4,5 mm
Tiheys: 18 s ja 25 krs = 10 cm
Hienopesu 30 astetta

ONline Linie 339 Serino

Serino on kahdeksassa eri värissä saatava ONlinen uusi kesälanka. Sen rakenne on kaunis, elävä ja varsin poikkeuksellinen. Testilangassa vierekkäin asetettuina ovat turkoosi puuvillasäie, kaksi valkoista tekokuitusäiettä sekä vaaleanharmaa pellavasäie. Niissä ei ole kierrettä juuri lainkaan, mutta niiden ympärille on kieputettu tiukkaan hyvin ohut musta säie, joka pitää koko lankaa koossa. Neuleen pinta on tämän rakenteen ansiosta hyvin elävä, mutta myös muhkurainen.Langan neuletuntuma on varsin kova ja pellavan joustamattomuus alkaa sattua sormiin. Silti valmiina tilkkuna pinta on hyvin pehmoinen. 4,5 millin suosituspuikoilla sain tiheydeksi juuri vyötteen ilmoittaman suositustiheyden, joskin langan pienien paksuusvaihtelujen vuoksi hieman löyhempi tiheys voisi näyttää paremmalta. Kastelussa tilkku säilytti muotonsa ja kokonsa tismalleen. Minä ihastuin langan elävään pintaan ja väreihin, ja mikäli lanka olisi hieman ohuempaa, tekisin tästä ehdottomasti kesäisen arkihuivin. Toisaalta kerässä on metrejä hyvin vähän, joten pikkuisen isompaan projektiin kertyy painoa ja pääteltäviä langanpäitä runsaasti. Ehkäpä tästä langasta tulisi esimerkiksi pipo tai kauluri niihin keleihin, kun itsensä haluaa suojata tuulelta, mutta ei enää kylmältä.

Langan tiedot

56 % puuvillaa, 24 % polyakryyliä, 17 % pellavaa, 3 % polyamidia
50 g = 85 m
Puikkosuositus: 4,5–5 mm
Tiheys: 18 s ja 25 krs = 10 cm
30 asteen hienopesu

Langat ja testaajat

ONline Linie 339 Serino: Iida Glumoff
Hjertegarn Jette Neon: Niina Hakkarainen
Scahchenmayr original Sun City: Tintti Hohti
CeWeC Verona, Hjertegarn Snake: Johanna Koski

Ulla 01/14 - Artikkelit

Tintti Hohti:
Neulo upeita reunuksia, punoksia, pitsejä ja hapsunauhoja

Useita kirjoittajia:
Testilangoissa blingiä ja pörröä

Laura Lehtinen:
Apua neulojan kuiviin talvikäsiin

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Palmikoita Rowanin tapaan

Useita kirjoittajia:
Luonnonkuituiset testilangat

Kristel Nyberg:
Neulehistorian siipien havinaa

Satu Lehti:
Neuleita lapsille – ja vähän aikuisillekin

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

Iida Glumoff:
Eläimellisiä myssyjä lapsille

Iida Glumoff:
Poikkeavia paitoja

Useita kirjoittajia:
Testissä sekoitelankoja ja tekokuitua

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Sukkia tasona, monella tasolla

Iida Glumoff:
Tarttuva tyynytauti

Iida Glumoff:
Uusia, vanhoja ja lainattuja kirjoneuleita

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Villaa talon täydeltä

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.