Ulla 01/14

Neuleita lapsille – ja vähän aikuisillekin

Jenni ja Ilona ovat tehneet Neulekirjalle (Gummerus 2010) jatkoa, tällä kertaa neuleita lapsille. Tämä neulekirja tuo paljon malleja leikki-ikäisille ja pikkukoululaisille jopa esiteini-ikään saakka. Kirjassa on myös muutamia neuleita aikuisille ja vauvoille. Monet malleista sopivat sekä tytöille että pojille ja lastenneuleissa koot ulottuvat taaperosta lähes teini-ikään (90–160 cm). Aikuisten neuleissa neuletakki on sarjoitettu myös hyvin (34–52) ja monet sukat sopivat sekä lapselle että aikuiselle. Kerrankin on nähty vaivaa sen eteen, ettei halutun vaatteen neulominen jää koosta kiinni.

Neulojaa ilahduttaa löytää kirjasta ohjeita pienille pojille. Yleensä lastenvaatekirjoissa keskitytään vain tyttöjen ja vauvojen neuleisiin, ja pienet pojat unohdetaan kokonaan. Se on harmi, sillä pienet pojat tarvitsevat myös kauniita neuleita lämpimikseen. Harri, Huudi-Huudi ja Siiri ja Hannes sopivat hyvin kyllä myös tytöille, kun neuleet toteuttaa saajan lempiväreillä. Toinen ilonaihe oli käytettyjen lankojen laatu. Mallineuleissa oli käytetty suomalaisten pientuottajien lankoja, mutta neuleiden yhteydessä oli annettu usein myös ehdotuksia korvaaville langoille. Kaikki langat olivat hyvälaatuisia villa- tai villasekoitelankoja, joita voi löytää useista lankojen erikoisliikkeistä ympäri Suomen. Usein talvineuleet on toteutettu vain paksusta langasta ja niitä on vaikea saada mahdutettua ulkovaatteiden alle lisälämpökerrokseksi, mutta täss& auml; kirjassa oli monta ohjetta nimenomaan ohuille langoille. Erityisesti olin tyytyväinen välihaalariohjeeseen: Myyrä on sarjoitettu koosta 90 cm kokoon 130 senttiä ja koska villaneule on joustavaa, haalari voi mahtua vielä tuota isommallekin lapselle. Tässä Myyrä on toteutettu nimelleen uskollisesti myyränväriseksi, mutta mikä estää neulomasta sitä sateenkaariraidalliseksi, jos se tuntuu olevan enemmän sydäntä lähellä oleva värimaailma?

Neuleita lapsille on kaunis kirja. Kuvat ovat värikkäitä ja joukossa on myös yksityiskohtia neuleiden erityispiirteistä. Lapset esiintyvät kuvissa luonnollisina, ihanina rasavilleinä ja kuvista näkee, että vaatteet ovat mukavia päällä.

Ilona Korhonen ja Jenni Österman: Tähkä, Keiju ja Taikasauva. Neuleita Lapsille
Gummerus, 2014
ISBN 9778-951-20-9258-1