Ulla 01/14

Testilangoissa blingiä ja pörröä

ONline Linie 338 Arcadia

Arcadia on puuvillainen paljettilanka, jota saa kahdessatoista perusvärissä. Sen rakenne on luvalla sanoen jännittävä. Langan sisus on väritön ja liukas tekokuituketju, johon on kiinnitetty paljetteja tasaisin viiden sentin välein. Sen ympärillä on puuvillainen putki, joka lähtee herkästi purkautumaan, kun langanpäätä vähän nykii. Langan suuresta paljettimäärästä johtuen sen neulominen ei ollut mitenkään miellyttävää, sillä karkeat paljetit raapivat ihoa, eivätkä silmukat kulkeneet toistensa lomassa sujuvasti. Langan puuvillaosuus on kuitenkin rakenteensa ansiosta pehmeää ja joustavaa ja siltä osin käsiystävällisempää neulottavaa kuin puuvillalangat normaalisti.

4 mm:n puikot tuottivat hieman ohjetta tiiviimmän, joskin hyvännäköisen neulepinnan, joten puoli milliä suuremmilla puikoilla pääsee ehkä tarkemmin ohjetiheyteen. Syntynyt neulos oli molempiin suuntiin hyvin joustavaa, mutta kastelu tiivisti neulosta jonkin verran. Langan tuntu on paljettien takia niin karkea, että mitään ihoa vasten tulevaa tästä langasta tuskin kannattaa tehdä. Ehkäpä joku pieni tyttö voisi innostua haluamaan tästä langasta juhlatopin tai muun paidan.

Langan tiedot

70 % puuvillaa, 24 % polyamidia, 6 % polyesteriä (paljetit)
50 g = 110 m
Puikkosuositus: 4–4,5 mm
Tiheys: 20 s ja 26 krs = 10 cm
40 asteen käsinpesu

Kartopu Simli Angora

Kerrottakoon heti alkuun, että nimestään huolimatta Kartopu Simli Angora ei sisällä prosenttiakaan angoraa vaan 82 % akryyliä, 10 % mohairia ja 8 % metallisoitua polyesteriä. Kyseessä on siis glitterilanka.

Simli Angora on ohutta, sillä 100 gramman kerässä on peräti 510 metriä lankaa. Värejä langasta löytyy kahdeksan. Värivalikoima on kauttaaltaan melko neutraali: vaalea ja tumma harmaa, vaaleanruskea, luonnonvaalea, musta, vaalea roosa, luumu ja kirkas punainen. Langassa on langan värinen glittersäie. Testattavana oli vaaleanharmaa lanka hopeanvärisellä glitterillä.

Langan neulominen ei ole kovin miellyttävää. Langassa oleva mohair aiheuttaa sen, että lanka takertuu hieman itseensä ja karvaa lievästi. Lisäksi lanka aiheuttaa hieman käsien hikoamista. Neulepinnasta tulee kuitenkin kaunista ja tasaista. Vaikka glitterisäie on kiedottu langan ympärille, se pysyy kuitenkin hyvin neulonnassa mukana langan karvaisuuden ansiosta. Testin mallitilkku on neulottu suosituspuikkokokoa hieman suuremmilla, 4 mm puikoilla eikä tilkun neulepinta mielestäni ole liian harvaa.

Simli Angora on riittoisa lanka, mutta ei kuitenkaan niin ohutta etteikö siitä voisi neuloa esimerkiksi kevyttä neuletakkia – jos siis suuri akryylipitoisuus ei haittaa. Pitsihuiveihin se varmasti sopisi mainiosti. Kimmellys tuo mukaan juhlavuutta olematta silti liian silmiinpistävää. Mohair puolestaan tuo hieman pörröisyyttä, mutta huivi ei silti ole yhtä kuuma kuin esimerkiksi 100 % mohairista neulottu. Lanka on lisäksi riittoisaa ja edullista.

Langan tiedot

82 % akryyliä, 10 % mohairia, 8 % metallisoitua polyesteriä
100 g = 510 m
Puikkosuositus: 2,5–3 mm
Tiheys: 24 s ja 32 krs = 10 cm
Hienopesu 30 astetta

Kartopu Sanzelize

Kartopun Sanzelize on täyttä kimallusta, 100-prosenttista metallisoitua polyesteriä. Lankaa saa kahdessa värissä, kultaisena ja hopeisena. Lanka on rakenteeltaan nauhamaista tuubia. Kerällä se on aika pehmeänkin tuntuista, mutta työstäessä pinnasta tulee paksua ja karheaa. Työstämisestä puhun siksi, että kokeilin sekä neuloa että virkata lankaa. Kumpikin onnistuu, mutta virkkaaminen on ehkä hieman helpompaa ja jäljestä tulee tasaisempaa.

Mihin Sanzelizea voisi käyttää? Ei ainakaan mihinkään vaatetta muistuttavaan, sillä kuten sanottua lopputulos on paksua ja karheaa, vaikkakin taipuisaa. Langasta voisi kuitenkin virkata vaikka kassin, vyön tai jonkin korin pikkutavaroille. Jouluna sitä voi hyödyntää pakettinaruna tai vaikkapa joulukoristeiden ripustamisessa. Se soveltunee myös johonkin askarteluun. Kenties tästä voisi tehdä keittiöön tehokkaan hankauslapun niiden sitkeimpien tahrojen irroittamiseen?

Langan tiedot

100 % metallisoitua polyesteriä
25 g = 80 m
Käsinpesu

Svarta Fåret La Perla

Svarta Fåretin La Perla on ohutta, raidoittuvaa ja huivilangaksi sopivaa mohairsekoitetta glitterillä. Lanka myydään muistakin mohairsekoitteista tutulla 25 gramman kerällä, joka sisältää 187 metriä lankaa. La Perlasta löytyy kahdeksan eri värisävyä, jotka keräkuvien perusteella jakautuvat puna-, sini- ja vihersävyisiin. Poikkeuksena on musta-harmaaraidallinen vaihtoehto.

Neuloin mallitilkun puikkosuosituksen mukaisilla puikoilla ja siitä tuli höyrytyksen jälkeen oikein hyvän näköistä pitsineuletta. Tosin korkean keinokuitupitoisuuden vuoksi kannattaa olla todella varovainen höyrytyksen kanssa tai pingoittaa työ kosteana höyrytyksen sijaan. Langan neulomistuntuma on samanlainen kuin muillakin mohairlangoilla – lanka takertuu hieman itseensä, mutta ei niin paljon että se haittaisi neulomista. Myös karvaaminen on aika lievää.

La Perlassa glitter tulee melko selvästi esille, koska lanka on ohutta ja kimallesäie on siihen verrattuna kohtalaisen paksu. Mutta koska lanka on pörröistä, ankkuroituu glitteriosuus paikoillensa eikä sitä neuloessa sen kummemmin huomaa. Lanka on myös raidoittuvaa. Värit vaihtuvat melko pehmeästi, mutta jäljestä tulee kuitenkin selvästi raidallista eikä liukuvärjättyä. Mallitilkkuun sattui vain yksi raitaosio, mutta raitaosiot ovat ilmeisesti eri pituisia.

Yleisvaikutelma langasta on kaiken kaikkiaan myönteinen. Korkeasta keinokuitupitoisuudesta huolimatta neuletuntuma on ihan miellyttävä. Tätä voisin suositella esimerkiksi yksinkertaiseen pitsihuiviin, sillä glitter ja raidallisuus ovat langassa kuitenkin melko hallitsevassa osassa.

Langan tiedot

45 % akryyliä, 27 % mohairia, 22 % polyamidia, 7 % metallisoitua polyesteriä
25 g = n. 187 m
Puikkosuositus: 4,5 mm
Tiheys: 20 s = 10 cm
Käsinpesu

Langat ja testaajat

Online Linie 338 Arcadia: Iida Glumoff
Kartoplu Simli Angora ja Sanzelize, Svarta Fåret La Perla: Niina Hakkarainen

Ulla 01/14 - Artikkelit

Tintti Hohti:
Neulo upeita reunuksia, punoksia, pitsejä ja hapsunauhoja

Useita kirjoittajia:
Testilangoissa blingiä ja pörröä

Laura Lehtinen:
Apua neulojan kuiviin talvikäsiin

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Palmikoita Rowanin tapaan

Useita kirjoittajia:
Luonnonkuituiset testilangat

Kristel Nyberg:
Neulehistorian siipien havinaa

Satu Lehti:
Neuleita lapsille – ja vähän aikuisillekin

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

Iida Glumoff:
Eläimellisiä myssyjä lapsille

Iida Glumoff:
Poikkeavia paitoja

Useita kirjoittajia:
Testissä sekoitelankoja ja tekokuitua

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Sukkia tasona, monella tasolla

Iida Glumoff:
Tarttuva tyynytauti

Iida Glumoff:
Uusia, vanhoja ja lainattuja kirjoneuleita

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Villaa talon täydeltä

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.