Ulla 01/14

Poikkeavia paitoja

Puserot puikoille -kirja jatkaa Johanna Kosken ja Kristel Nybergin yhteisten neulekirjojen sarjaa, jonka kaksi aiempaa osaa ovat Punokset puikoille ja Pitsit puikoille. Tästä uudesta kirjasta löytyy sekä punoksia että pitsiä, mutta kirjan nimen mukaisesti niitä on neulottu pelkästään puseroiden muotoon. Ohjeita kirjassa on 14 kappaletta, joista kolme on miehillekin sopivia. Jokaisessa ohjeessa on koot vähintään välille XS-XL.

Kirjan alkusanoissa tekijät kuvailevat, miten aikanaan pusero tarkoitti neljää suhteellisen kantikasta erikseen neulottua kappaletta. Nettineulonnan ja Ullan myötä tekijät kiittelevät puseroneulonnan monipuolistuneen huomattavasti. Monipuolinen on tämänkin kirjan ohjevalikoima – bolero, avaimenreikätoppi, paksuja ja ohuita paitoja, pitkiä ja lyhyitä hihoja ja helmoja. Laatikon ulkopuolista ajattelua edustavat ainakin ranteista keskelle neulottu Oras-keeppi ja sivuttain neulottu Säde-takki, jossa hihat aloitetaan poimimalla silmukat kainaloista. Toppia lukuun ottamatta kirjassa ei kuitenkaan ole ainuttakaan ylhäältä alas neulottua puseroa eikä kaarrokkeellisia malleja ole ainuttakaan. Tämä on hieman outoa, sillä moni neuloja kokee juuri ylhäältä alas neulomisen helpoimpana tapana saada aikaan istuvia puseroita. Suurin osa kirjan ohjeista on nimenomaan puseroita – edestä auki olevia neuleita on vain kolme ja niistä yhdessäkään ei ole nappikiinnitystä. Nappilaatikon aarteita voi silti käyttää muutaman puseron kaulukseen tai irtohihojen kiinnitykseen.

Kirjoittajat ovat pitäneet ohjeidensa neulojista jälleen kerran hyvää huolta, sillä kirja alkaa muistutuksella riittävän mallitilkun tekemisen tärkeydestä sekä perusteellisella kuvaohjeella puseromittojen ottamiseen. Sanallisissa ohjeissa on erilaisella fontilla korostettu yhtä aikaa neulottavia asioita (kuten pääntien ja hihan muotoiluja), joista toisen muuten helposti unohtaisi. Ohjeiden yhteydessä neuvotaan vetoketjun lyhentäminen ja kiinnittäminen neuleeseen. Muita kuvallisia tekniikkaohjeita kirjassa ei ole, joten esimerkiksi useammassa ohjeessa käytettyihin lyhennettyihin kerroksiin ja silmukointiin neuloja joutuu tarvittaessa etsimään ohjeen muualta. Missään puserossa ei ole sivusaumoja, mutta muutamassa ohjeessa hihat neulotaan vartalosta erillisenä. Hihojen ja olkasaumojen liittämistä varten olisi ollut hyvä olla kuvallinen ohje kauniiseen saumojen yhdistämiseen.

Kirjan neuleita yhdistävät laadukkaat, yksiväriset villa-, puuvilla- ja silkkilangat, joista ne on tehty, sekä massahelmet ja -korut, joilla neuleista useimmat on kuvissa asustettu. Tyylillisesti puserot kuitenkin poikkeavat toisistaan melko paljon – klassiset, nuorekkaat, hillityt ja näyttävät puserot ovat kaikki edustettuina. Arvelisin, että jokainen neuloja löytää kirjasta vähintään yhden mallin, joka on pakko tehdä. Lisäksi poikkeavampiin puseron neulomisen tapoihin Puserot puikoille tarjoaa laadukkaita suomenkielisiä ohjeita, joiden avulla tehdä muitakin kuin neljän kantikkaan kappaleen paitoja.

Johanna Koski ja Kristel Nyberg: Puserot puikoille
Avain: BTJ Finland Oy, 2013
ISBN: 978-951-692-997-5

Oikaisu 11.3.2014

Ylhäältä alas -tekniikoita on kirjassa käytetty seuraavissa ohjeissa:

Veini
Perho
Satu
Taira