Ulla 01/14

Sukkia tasona, monella tasolla

Olen kuullut useammankin neulojan toteavan, etteivät he neulo sukkia. Syyksi mainitaan usein sukkapuikot. Puikon alituinen vaihtaminen voi tuntua hitaalta ja vaivalloiselta nyhertämiseltä. Onneksi sukkia voi neuloa myös tasona. Tällöin sukka täytyy tosin viimeistellä saumalla, mutta Alice Curtis vakuuttaa kirjassaan, että sekin sujuu helposti virkkuukoukkua käyttämällä.

Kirjan alussa käydään läpi tasona neulottavien sukkien perusteet. Mukana on tarpeellisia ja havainnollistavia kuvia eri työvaiheista. Sukkaohjeet ovat melko pitkiä, sillä usein oikealle ja vasemmalle sukalle on oma ohjeensa, joissa toki on myös samoja vaiheita. Joka ohjeessa jaksetaan myös muistuttaa kerroksien ensimmäisten silmukoiden nostamisesta neulomatta, jotta viimeistelysaumasta tulisi siisti. Sukkia löytyy niin lapsille kuin aikuisille ja erilaisille langoille.

Päätin testata kirjan ohjetta vauvansukkiin. Neulontaa harrastavalle ohje on ymmärrettävä, mutta vasta-alkaja voisi kompastua muutamiin ohjeen epäjohdonmukaisuuksiin. Esimerkiksi jalkaterän kohdalla neuvotaan neulomaan sileää 2,5 cm tai 5,2 cm, vaikka ohjeessa pitäisi olla vain yksi koko. Sulkuihin merkitty 5,2 cm jäi ainakin itselleni mystiseksi luvuksi. Kärsimättömänä päätin myös sivuuttaa viimeistelyvaiheessa ommeltavien reunojen neulaamisen. Ompelu oli helppoa myös ilman tätä vaihetta.

Kahdella puikolla neulominen tuo toki vaihtelua yksinkertaisimmankin sukan neulomiseen, kun työtä on neulottava sekä oikealta että nurjalta puolelta. Itse pidin ärsyttävimpänä kohtana silmukoiden poimimista kantapään reunasta nurjalla puolella sekä sauman ompelua. Metodi ei siis sovellu niille, jotka inhoavat saumoja. Toisaalta sauman voi nähdä myös hauskana yksityiskohtana, joka erottaa kahden puikon sukat perinteisistä versioista.

Ulkoasultaan kirja on pieni ja kompakti. Pehmeäkantinen, melko kapeasivuinen kirja ei pysy helposti auki, mikä vaikeuttaa ohjeen seuraamista neuloessa. Tekstitaitossa on käytetty runsaasti eri värejä, fontteja, vinkkilaatikoita ja taulukoita, mikä tekee kokonaisuudesta hieman sekavan. Kirjan loppuun on listattu myös suomalaisia ostospaikkoja. En tosin usko, että kaikkia kirjassa käytettyjä lankoja löytyy kotimaisista lankakaupoista. Cascaden langat lienevät kirjassa käytetyistä langoista suomalaisille tutuimpia.

Alice Curtis: Sukat kahdella puikolla, Uusi helppo tekniikka
Suomennos: Mirja Muurinen
Minerva Kustannus Oy, 2014
ISBN 978-952-492-783-3

Teksti

Hanna-Kaisa Hämäläinen

Lisää Hanna-Kaisasta

Ulla 01/14 - Artikkelit

Tintti Hohti:
Neulo upeita reunuksia, punoksia, pitsejä ja hapsunauhoja

Useita kirjoittajia:
Testilangoissa blingiä ja pörröä

Laura Lehtinen:
Apua neulojan kuiviin talvikäsiin

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Palmikoita Rowanin tapaan

Useita kirjoittajia:
Luonnonkuituiset testilangat

Kristel Nyberg:
Neulehistorian siipien havinaa

Satu Lehti:
Neuleita lapsille – ja vähän aikuisillekin

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

Iida Glumoff:
Eläimellisiä myssyjä lapsille

Iida Glumoff:
Poikkeavia paitoja

Useita kirjoittajia:
Testissä sekoitelankoja ja tekokuitua

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Sukkia tasona, monella tasolla

Iida Glumoff:
Tarttuva tyynytauti

Iida Glumoff:
Uusia, vanhoja ja lainattuja kirjoneuleita

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Villaa talon täydeltä

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.