Ulla 01/14

Luonnonkuituiset testilangat

ONline Linie 346 Arona

Arona on täyspuuvillaista nauhalankaa, jota saa seitsemässä eri värissä. Langan värjäys muodostaa pitkän, hitaasti väriä vaihtavan ja harmonisen pinnan. Valmistaja suosittelee lankaa pitkiin neulepaitoihin ja suuret pinnat ovat tätä lankaa neuloessa ehdottomasti tarpeen, jotta värjäys pääsee oikeuksiinsa. Mallitilkkuun ei esimerkiksi osunut kuin yhden sävyistä vihreää. Yhteen sadan gramman kerään värjäysraportti mahtuu arviolta puolitoista kertaa. Keriä työhön valitessa on siis syytä valita sellaisia yksilöitä, joiden avulla saa värit jatkumaan oikein keränvaihdosta huolimatta.

Langan nauharakenne ei jousta pituussuunnassa yhtään, mutta leveyden puolesta avautuu venyttäessä harvaksi verkoksi. Neuloessa tämä ei kuitenkaan haittaa, sillä lankaa on mukava työstää eikä se halkeile puikolla. Neulepinnasta ei myöskään näy, onko lanka kiertynyt itsensä ympärille vai ei, mikä aiheuttaa ikävän näköistä jälkeä joillain neulomillani nauhalangoilla. Valmis mallitilkku venyi ja paukkui, mutta oli vielä puikoilta tullessaan täysin ohjetiheyden mukainen. Kastelussa neulos kuitenkin tiivistyi, eikä lopputulos ollut enää yhtä joustava. Vaikuttaisi siis siltä, että esimerkiksi vyötärömuotoilut toimivat tästä langasta neulottuna niin kuin pitääkin, eikä suurikaan paita veny käytössä polvimittaiseksi.

Langan tiedot

100 % puuvillaa
100 g = 230 m
Puikkosuositus: 5–5,5 mm
Tiheys: 18 s ja 26 krs = 10 cm
30 asteen käsinpesu

ONline Linie 340 Cento

Cento on täyspuuvillalanka, joka muodostaa selkeitä raitoja. Raidoista toinen on tumman yksivärinen, toinen hieman sävytetty ja pilkutettu valkoinen. Värivaihtoehtoja on seitsemän vaaleaa perusväriä. Lanka on väreiltään ja tuntumaltaan aivan kuin neulottavaa karkkia, mutta sen pehmeys enteilee armotonta nyppyyntymistä käytössä.

5 mm:n puikoilla pääsin juuri ohjetiheyteen, mutta kastelussa tilkku venähti valtavasti. Mitään neuletta, missä koolla on väliä, ei siis kannata tästä langasta tehdä ilman kasteltua mallitilkkua. Langassa yhden raidan mitta on niin lyhyt, että pyöröneulotussa pipossa kukin raita olisi luultavasti vain pari kerrosta korkea. Paidan kokoluokassa iso osa raitojen viehätyksestä taatusti katoaisi kokonaan, joten tästä langasta kannattaa tehdä hyvin kapeita kappaleita. Lanka on puuvillalangaksi aika paksua, joten Centosta neulotut asusteet saattavat toimia käytössä paremmin kuin isot työt.

Langan tiedot

100 % kammattua Pima-puuvillaa
100 g = 160 m
Puikkosuositus: 5–5,5 mm
Tiheys: 18 s ja 22 krs = 10 cm
30 asteen hienopesu

Scahchenmayr original Ashana

Ashana on erittäin paksu puuvillalanka. Langan rakenne on hyvin erikoinen. Se muodostuu puuvillasäikeistä punotusta ketjusta. Tämä rakenne tekee langasta pehmeän ja laskeutuvan. Paksuuteensa nähden lanka onkin aika kevyttä. Värikartassa on kahdeksan vaihtoehtoa, jotka kaikki ovat kirjavia.

Pääsin suosituspuikkokoolla (10 mm) aika lailla suositustiheyteen. Langan vyötteessä tosin oli väärä tiheys, mutta valmistajan verkkosivuilta löytyi oikea. Lanka ei vaikuta kovin riittoisalta, sillä sain käytettyä melkein koko kerän mallitilkkuuni. Mallitilkun koko oli 22 cm x 19 cm. Naisen koon 40 puseroon menee vyötteen mukaan 600 grammaa lankaa.

Langan neulominen oli hetkittäin hankalaa, kun välillä osa säikeistä jäi ottamatta puikolle ja välillä taas ketjun lenkki. Neulottu pinta on ainakin omaan silmääni aika levoton. Pinta on parhaimmillaan sileänä neuleena, sillä pitsit ja palmikot hukkuisivat langan kirjavuuteen. Itse en nauti näin paksun langan neulomisesta, mutta tästä langasta saa itselleen nopeasti neulottua yksinkertaisen kesäpaidan.

Langan tiedot

100 % puuvillaa
50 g = 33 m
Puikkosuositus: 9–10 mm
Tiheys: 10 s ja 12 krs = 10 cm
Hienopesu 30 astetta

Viking Garn Hobbygarn

Hobbygarnin testilankakerä oli raidoitettu tumman- ja vaaleanharmailla sekä valkeilla raidoilla. Valkean ja tumman raidan pituus on noin 40 cm ja vaaleanharmaan raidan pituus noin 44 cm. Vaaleanharmaata on kerässä eniten ja säännöllisen värjäyksen tuloksena onkin mielenkiintoisia neulepintoja.

Langan värikartan neljä raidallista väriä on sävytetty niin, että ne sopivat saumattomasti yhteen yksiväristen kerien kanssa. Värivaihtoehtoja on kaikkiaan 18. Lanka on pehmeää ja huovutettavaa. Vyötteen puikkosuositus on annettu normaalille neulepinnalle. Jos siis haluat huovuttaa tätä lankaa, ota työhösi reilusti suuremmat puikot.

Hobbygarn on mainio lankavaihtoehto esimerkiksi huovutettaviin tossuihin ja lapasiin. Jos haluat tehdä vaikkapa erilaisia koristeita talvitakkia tai laukkua piristämään, tästä langasta saa myös virkkaamalla helposti kauniita koristeita.

Langan tiedot

100 % australialaista villaa
50 g = n. 75 m
Puikkosuositus: 5,5 mm
Tiheys: 14 s = 10 cm
Käsinpesu

Rowan Silkystones

Rowanin Silkystones on miellyttävä uutuus. Kesäiset materiaalit silkki ja pellava on pistetty samaan pakettiin. Lanka on lähes kierteetöntä. Rakenteen tukena on yksi rihmalangan vahvuinen tukilanka, joka on oletettavasti pellavaa. Pellavan karheus saa pehmeyttä silkistä ja lanka onkin yllättävän miellyttävää neuloa. Edes talven kuivattamat ja karheuttamat sormet eivät takertuneet silkkiin kiinni, niin kuin tälle arvostelijalle on muutamankin kerran käynyt.

Värikartassa on vain kuusi värisävyä, jotka on sävytetty hyvin maanläheisiin väreihin. Siitä ehkä langan nimikin on tullut. Vaikka lanka tuntuu paksulta, se on materiaaliensa puolesta mitä mainioin lanka myös Suomen kesäolosuhteisiin. Viileisiin iltoihin tästä langasta saa esimerkiksi kauniin neuletakin.

Langan tiedot

55 % silkkiä, 42 % pellavaa
50 g = 100 m
Puikkosuositus: 4 mm
Tiheys: 20 s ja 28 krs = 10 cm
Hellävarainen 30 asteen käsinpesu

Hjertegarn Exclusive Alpaca

Hjertegarnin Exclusive Alpaca on 100-prosenttista alpakkalankaa, vaikka ensikontakti viittasikin muuhun. Lankakerällä olevaa lankaa tarkastellessa siinä on pieni muovisen oloinen kiilto. Neulotussa pinnassa tällaista ei kuitenkaan ole havaittavissa. Lanka on hyvää perusalpakkalankaa. Se on pehmeää, tiukkakierteistä ja joustavaa. Värikartan 26 sävyä ovat lämpimiä ja pehmeitä. Valmistajan sivulla kerrotaan, että värjäyksessä on vältetty luontoa rasittavia metalliyhdisteitä, joita usein käytetään terävien värien saamiseksi.

Neulepinta on siistiä ja tasaista suosituspuikoilla neulottaessa. Kastelematon sileä neulepinta myös joustaa hieman. Lanka on miellyttävää ja nopeaa neulottavaa.

Lanka on konepestävää 30 asteessa, joten se sopii myös vähän vaativampiin neuleisiin kuten vaikkapa lastenvaatteisiin. Sukkia ei kannata tästä langasta kuitenkaan tehdä, koska siinä ei ole vahvikemateriaalia. Lanka soveltuu hyvin myös kirjoneuleisiin niin sävyjen kuin paksuuden puolesta.

Langan tiedot

100 % baby alpakkaa
50 g = 166 m
Puikkosuositus: 3 mm
Tiheys: 26 s ja 34 krs = 10 cm
30 asteen pesu

Alpaca Fuente

Alpaca Fuente on lohjalaisen alpakkatilan maahantuomaa alpakkalankaa Perusta. Lankaa on saatavilla sekä käsin- että koneneulontaa varten. Ulla testasi käsinneulottavaa versiota, josta on saatavilla 23 eri värivaihtoehtoa. Koneneulontaan soveltuvat vaihtoehdot mukaan lukien värejä on kaikkiaan 35. 50 gramman kerän vyötteessä ei ole langan juoksevuustietoja, mutta maahantuoja kertoo kerässä olevan 113 metriä lankaa.

Lanka on äärimmäisen pehmeää ja mukavaa käsitellä. Toisinaan alpakkalangat kutittavat ja langasta pilkistää karkeampia, kutittavia karvoja. Tässä langassa ei moista ongelmaa ole, joten herkkähipiäisemmätkin voivat kokeilla sitä. Langasta ei myöskään irtoa karvoja neuloessa. Alpaca Fuenten neulominen on helppoa ja sujuvaa, sillä kierre ei juurikaan halkeile. Kastelu antaa armoa neulekäsialan epätasaisuudelle ja tekee neulepinnasta kenties vielä pehmeämmän tuntuisen.

Pehmeä alpakkalanka ei ole paras vaihtoehto kulutukselle alttiille neuleille, joten esimerkiksi sukkia tai käsineitä ei tästä langasta ehkä kannata neuloa. Itse neuloisin Alpaca Fuentesta vaikkapa lämpimän myssyn tai huivin.

Langan tiedot

100 % baby alpakkaa
50 g = 113 m
Puikkosuositus: 3–4 mm
30 asteen käsinpesu tai kemiallinen pesu

Langat ja testaajat

ONline Linie 346 Arona ja Linie 340 Cento: Iida Glumoff
Scahchenmayr original Ashana: Tintti Hohti
Viking Garn Hobbygarn, Rowan Silkystones, Hjertegarn Exclusive Alpaca: Johanna Koski
Alpaca Fuente: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Ulla 01/14 - Artikkelit

Tintti Hohti:
Neulo upeita reunuksia, punoksia, pitsejä ja hapsunauhoja

Useita kirjoittajia:
Testilangoissa blingiä ja pörröä

Laura Lehtinen:
Apua neulojan kuiviin talvikäsiin

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Palmikoita Rowanin tapaan

Useita kirjoittajia:
Luonnonkuituiset testilangat

Kristel Nyberg:
Neulehistorian siipien havinaa

Satu Lehti:
Neuleita lapsille – ja vähän aikuisillekin

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

Iida Glumoff:
Eläimellisiä myssyjä lapsille

Iida Glumoff:
Poikkeavia paitoja

Useita kirjoittajia:
Testissä sekoitelankoja ja tekokuitua

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Sukkia tasona, monella tasolla

Iida Glumoff:
Tarttuva tyynytauti

Iida Glumoff:
Uusia, vanhoja ja lainattuja kirjoneuleita

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Villaa talon täydeltä

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.