Ulla 01/14

Tarttuva tyynytauti

Tyynykirja lupaa 68 hurmaavaa ja hauskaa tyynyä. Kaupanpäällisiksi kirjassa tulee yksi peitto-ohje. Tyynyjen tekotavat yhdistelevät virkkaamista, neulomista ja kirjomista. Niiden lisäksi kohtuullinen koneompelutaito on tarpeen, sillä useimpiin tyynyihin tarvitsee ommella sisätyyny, vetoketju tai muu pujotusaukko.

Kirjan tyynyt on jaettu kahdeksaan eri ryhmään, joita ovat muun muassa luonnonväriset, seilorihenkiset, romanttiset ja humoristiset tyynyt. Kukin luku alkaa humoristiseen sävyyn kirjoitetulla poiminnalla neulomisen historiasta ja sitä seuraa suuret määrät kauniita ja selkeitä kuvia. Tyynyjä on kuvattu kauniisti osana muuta sisustusta ja yhdistelty luovasti keskenään. Tyynymalleja on pyöreitä, pitkulaisia, kantikkaita ja sydämenmuotoisia. Materiaaleina on huopaa, matonkudetta, vanhoja vaatteita ja tietenkin lankoja. Kirjan tyynyistä yhdestäkään ei tullut vaikutelmaa, että "noitahan on sisustuslehdet täynnä", vaan jokaista sivua kääntäessä aukesi uusi ja taidokas tyynyohje.

Kirjan malleista mikään ei ole kovin yksinkertainen, ehkä palmikko- ja isoäidinneliötyynyjä lukuun ottamatta. Vaikeus tekee tyynyistä kuitenkin uskomattoman hienoja – on kirjoneulottua ja -virkattua lehtiaukeamaa, seepran raitaa, klassista kirjoneuletta, virkatuista paloista koottua kukkaketoa ja äärimmäisen pienillä pistoilla kirjailtuja valokuvamaisia kuvia. Vaikeusasteen takia kirjaa ei voi suositella aloittelijalle, eivätkä tyynyjen ohjeetkaan ole selkeimmästä päästä. Usein ei esimerkiksi ole sanottu, tehdäänkö työ tasona vai pyörönä, vaan se pitää päätellä ohjeeseen kirjatuista puikoista. Myöskään kaksivärisissä palmikkoneuleissa ei ohjeisteta, missä ja miten väriä vaihdetaan siististi. Moni ohje kaipaisi tekemistä helpottamaan kuvallisen tekniikkaohjeen, mutta sellaisia ei kirjassa ole. Kirjoneuleisiin ja ruutuvirkkauksiin on hyvät ruutumallit, mutta pitsit ja palmikot täytyy tehdä pelkän sanallisen ohjeen varassa, jossa ei siinäkään ihan aina ole käytetty tyypillisimpiä suomalaisia termejä.

Kirjan esipuhe esittelee syksyisin naisihmisiin tarttuvan remonttikuumeen, joka usein oireilee pakkomielteellä laittaa talon tyynykavalkadi uusiksi. Jos tunnistat itsessäsi alttiuden tähän tautiin, niin Tyynykirja saa oireet taatusti puhkeamaan akuuteiksi.

Nina Granlund Saether: Tyynykirja. Virkkaa, kirjo ja neulo 68 hurmaavaa ja hauskaa tyynyä.
Atena Kustannus Oy, 2013
ISBN 978-952-300-012-4