Ulla 01/14

Knits & hugs & rock & roll

Uusi Ulla-vuosi pyörähtää käyntiin musiikin ja juhlinnan merkeissä. Ulla täyttää tänä vuonna jo 10 vuotta. Pohtiessamme toimituksen kesken vuoden teemoja, totesimme että hyvät juhlat tarvitsevat tietysti musiikkia. Kesänumeroon ajattelimme sopivan rennon jazzin ja syksyn varsinaisessa juhlanumerossa keskitytään ikivihreisiin klassikkobiiseihin. Nyt edessäsi olevan numeron teemaksi valitsimme rockin. Mutta miten rock sopii neulomiseen? Neulotaanko nyt piikkilankaa ja pudotellaan anarkistisesti silmukoita? Ovatko kirjoneulekuviot täynnä pääkalloja, liekkejä ja pirunsarvia?

Jokainen kuuntelija tulkitsee ja inspiroituu kappaleista omalla tavallaan. Esimerkiksi Tintti kertoi tähän numeroon suunnittelemansa Falco-huivin olevan yhtä yksinkertainen kuin kolmen soinnun rock-biisi. Niina Risulaisen Ilona puolestaan on saanut nimensä Apulannan vanhan hitin mukaan. Maailmasta löytyy lukematon määrä muita rockin ja muun musiikin perusteella nimettyjä neuleohjeita, myös Ullasta. Omiin suosikkeihini kuuluu esimerkiksi Marjut Katajalan London Calling -sukat vuodelta 2008. Mieleeni muistuu myös eräs värjäri, joka nimesi lankojaan CMX:n tuotannon mukaan.

Toisinaan neulominen herättää sitkeät korvamadot horroksesta. Kun esimerkiksi luon uutta neuletta varten 500 silmukkaa, alkaa päässäni jossain vaiheessa soida Foo Fightersin Gimme stitches riippumatta siitä, mistä kappale oikeasti kertoo. Cookie A:n Stricken-sukkia neuloessani päänsisäinen jukeboksi valitsi soitettavakseen Disturbedin samannimisen hitin. Kun jokin työ sitten menee pieleen ja pitkä urakka päätyy purkuun, kuulen päässäni Ismo Alangon laulavan "Mua *piip* niin ankarasti, *piip* aamusta iltaan..."

Suomirockistakin löytyy neuleviitteiksi tulkittavia lyriikoita. J.Karjalainen lauloi aikanaan Kehrääjästä ja Happoradion Monta miestä -kappaleessa virkataan nätti liina. Eräässä Juicen legendaarisessa teoksessa mies tuli vuonolta näyttäen huonolta norjalaisvillapaidassa. Huono ulkonäkö ei toivottavasti ollut villapaidan vika.

Tätä Ullaa tehdessä on kuunneltu tuntikaupalla musiikkia, myös rockia. Nyt julkaisun hetkellä ajankohtaisimmilta kappaleilta tuntuvat muun muassa Sankarit, We are the champions ja Beautiful Day. Sankareita ovat niin Ullan tekijät kuin lukijatkin, ja julkaisupäivä on aina kaunis.

Teksti

Hanna-Kaisa Hämäläinen

Lisää Hanna-Kaisasta

Ulla 01/14 - Artikkelit

Tintti Hohti:
Neulo upeita reunuksia, punoksia, pitsejä ja hapsunauhoja

Useita kirjoittajia:
Testilangoissa blingiä ja pörröä

Laura Lehtinen:
Apua neulojan kuiviin talvikäsiin

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Palmikoita Rowanin tapaan

Useita kirjoittajia:
Luonnonkuituiset testilangat

Kristel Nyberg:
Neulehistorian siipien havinaa

Satu Lehti:
Neuleita lapsille – ja vähän aikuisillekin

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

Iida Glumoff:
Eläimellisiä myssyjä lapsille

Iida Glumoff:
Poikkeavia paitoja

Useita kirjoittajia:
Testissä sekoitelankoja ja tekokuitua

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Sukkia tasona, monella tasolla

Iida Glumoff:
Tarttuva tyynytauti

Iida Glumoff:
Uusia, vanhoja ja lainattuja kirjoneuleita

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Villaa talon täydeltä

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.