Ulla 01/14

Apua neulojan kuiviin talvikäsiin

Tiedätkö sen inhottavan tunteen neuloessasi hieman karheaa villalankaa, kun lanka juoksee sormiesi välistä ja tarttuu inhottavasti kiinni kuivuudesta liuskoittuvaan tai lohkeilevaan ihoon? Talvisin neulojalle iskee usein neuloosi eli himo neuloa koko ajan. Valitettavasti moni neuloja kärsii myös käsien kuivasta ihosta. Ongelmat lisääntyvät talvella, jolloin kovat pakkaset kuivattavat käsiä. Erityisesti jatkuva käsien pesu kuivattaa ihoa. Tässä muutamia käsienhoitovinkkejä avuksi muillekin kuivista käsistä kärsiville neulojille.

Lyhyesti ja ytimekkäästi kaikki ohjeet voi tiivistää yhteen lauseeseen: hoida käsiäsi säännöllisesti. Yksikään hyvä vinkki tai rasvaputeli ei auta vessan peilikaapissa, joten pyri muodostamaan itsellesi käsienhoitorutiini vaikkapa saunan yhteydessä. Monilla valmistajilla on valmiita käsisettejä, joissa saat käsien hoitoon kaikki tarvittavat aineet. Omaan suosikkisettiini kuuluu pehmennysvoide (jota voi käyttää myös yövoiteena), kuorinta ja kosteusvoide. Oman suosikkisi löydät kokeilemalla eri merkkejä. Tuotteissa kannattaa keskittyä käyttämään settejä, koska setin osat suunnitellaan yhdessä toimiviksi. Jos siis käytät eri tuotesarjan kuorintaa ja kosteutusta, voi tulos olla huomattavasti huonompi kuin saman tuotesarjan tuotteilla. Eri sarjan tuotteet saattavat myös aiheuttaa ristikkäisreaktioita, jolloin ihosi kunto huononee paranemisen sijaan. Käytä iho-ongelmiin (kuten paha atopia tai psoriasis) lääkärin määräämiä tuotteita ja konsultoi muista käyttämistäsi tuotteista lääkäriä juuri ristikkäisreaktioiden takia.

Muista kosteuttaa käsiäsi usein eli aina, kun iho tuntuu kuivalta. Yleisimmin kädet kaipaavat kosteutusta saippuakäsipesun jälkeen. Näppärä vinkki onkin laittaa vessan lavuaarin reunalle pumppupullo käsivoidetta. öisin voit käyttää paksua yövoidetta, jolloin kädet saavat kunnon tehokosteutuksen yön ajan. Käsivoiteen sijaan voit käyttää esimerkiksi kookosöljyä, joka kosteuttaa ihoa ja kynsiä ja estää näiden liuskoittumista. Petivaatteet voit suojata sotkulta puuvillahanskoilla, joita saa esimerkiksi apteekista. Kuiville kynsille ja kynsinauhoille on saatavilla erilaisia öljytuotteita, joita voit käyttää täsmähoitona täydentämään muuta ihonhoitorutiiniasi.

Myös muut vinkit kuin kosmetiikkatuotteet auttavat käsien kuivuuteen. Ihoa pitää kosteuttaa myös sisäisesti, joten muista juoda riittävästi vettä päivittäin. Lisäksi monipuolinen ruokavalio edesauttaa ihon kuntoa. Suojaa kätesi myös kemikaaleilta. Vältä suoraa ihokontaktia voimakkaisiin pesuaineisiin. Esimerkiksi rautakaupasta löydät hyvän valikoiman erilaisia suojahanskoja. Käytä pienilläkin pakkasilla hanskoja, lapasia tai sormikkaita, koska pakkanen kuivattaa ihoa. Loistava syy neuloa itsellesi uudet lapaset tai sormikkaat!

Helppo ja nopea käsihoito:

  1. Pehmennä iho. Älä rääkkää käsiäsi kuorimalla niitä heti, vaan pehmennä ihosi liottamalla ne vedessä tai täsmätuotteella, jonka löydät käsisetistä. Jos et ehdi istuskella lilluttamassa käsiäsi vedessä, hoida samalla vaikka käsitiskit. Ihon pehmentäminen nostaa pintaan kuivat ihosolut, jolloin ne lähtevät helpommin kuorimalla pois. Lisäksi ihosta tulee pehmeyden ansiosta joustava ja se on valmiimpi kuorintaan.

  2. Kuori kätesi. Käytä käsille suunnattua kuorintavoidetta. Liian raju kuorinta saa ihosi herkäksi tai voi jopa rikkoa sen. Kuorinnan tarkoitus on poistaa ihon pinnasta kuivat ihosolut, jolloin kosteusvoide pääsee imeytymään ihoosi paremmin.

  3. Kosteuta kädet. Käytä käsivoidetta, älä vartalovoidetta. Käsien iho on erilainen ja tarvitsee omanlaisensa kosteutuksen. Liian paksu kosteusvoide saattaa tukkia ihohuokoset ja siten ehkäistä ihon uusiutumista. Liian kevyt voide puolestaan ei kosteuta tarpeeksi eikä siitä ole apua käsien kuivumiseen.

Teksti

Laura Lehtinen

Lisää Laurasta

Kuvat

Anu-Maarit Ikola

Ulla 01/14 - Artikkelit

Tintti Hohti:
Neulo upeita reunuksia, punoksia, pitsejä ja hapsunauhoja

Useita kirjoittajia:
Testilangoissa blingiä ja pörröä

Laura Lehtinen:
Apua neulojan kuiviin talvikäsiin

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Palmikoita Rowanin tapaan

Useita kirjoittajia:
Luonnonkuituiset testilangat

Kristel Nyberg:
Neulehistorian siipien havinaa

Satu Lehti:
Neuleita lapsille – ja vähän aikuisillekin

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

Iida Glumoff:
Eläimellisiä myssyjä lapsille

Iida Glumoff:
Poikkeavia paitoja

Useita kirjoittajia:
Testissä sekoitelankoja ja tekokuitua

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Sukkia tasona, monella tasolla

Iida Glumoff:
Tarttuva tyynytauti

Iida Glumoff:
Uusia, vanhoja ja lainattuja kirjoneuleita

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Villaa talon täydeltä

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.