Ulla 01/14

Eläimellisiä myssyjä lapsille

Neulo hauskat eläinmyssyt -kirjan alaotsikko lupaa 35 villiä ja ihmeellistä myssyä sekä muuta asustetta vauvoille, lapsille ja lapsenmielisille. Jotta yhteenlaskusta ei jää epäselvyyttä, niin tarkennetaan, että eläinmyssyjä on 29 ja asusteita kuusi erilaista. Kirjan ohjeet on jaettu kolmeen lukuun ikäkausien mukaan. Lasten (3–10-vuotiaat) ja lastenmielisten (yli 11-vuotiaat) jako on sikäli turha, että kummankin luvun myssyt on kaavoitettu myös toisen luvun kokoon. Vauvojen myssyissä koot ovat 0–6 kuukautta ja 6–12 kuukautta. Kunkin ohjeen kohdalla on annettu vielä erikseen pään ympärysmitta, joissa on tosin melkoista vaihtelua saman ikäkauden sisällä.

Villejä ja ihmeellisiä myssyjä tästä kirjasta kyllä löytyy! Niiden nimet Kaija Kettu ja Matti Mustekala eivät ehkä ole villeimmästä päästä, mutta panostus on selkeästi kohdistunut pääasiaan eli myssyjen suunnitteluun. Eläimiin on saatu aitoa näköä raidoilla, pintaneuleilla, intarsialla, erikseen neulotuilla täplillä, korvilla ja kirjonnoilla. Erityisen huomionarvoista on se, että myssyjen pohjan mallikin vaihtelee ohjeesta toiseen. Myssyn alareuna mukailee työn alla olevan eläimen kasvonpiirteitä ja korvaläpät tuovat sopivaa ilmettä. Joukossa on myös kantikkaista paloista tehtyjä myssyjä sekä kypärämyssy. Asusteohjeet löytyvät tossuihin, säärystimiin, lapasiin ja rannekkeisiin, mutta niiden eläimellisyys tulee enimmäkseen pipoon sopivasta raidoituksesta.

Jokaisen ohjeen alussa on kattava tietolaatikko myssyn langoista, tarvikkeista ja mitoista. Kunkin ohjeen vaikeusaste on myös ilmoitettu asteikolla 1–3. Myssyihin on käytetty laadukkaita villa- ja villasekoitelankoja tunnetuilta kansainvälisiltä merkeiltä. Joidenkin pipojen viehätys voi kadota, jos ne neuloo tavallisella markettilangalla. Kirjan lopussa on laadukkaat piirretyt ohjeet silmukoiden luomiseen, kavennuksiin ja lisäyksiin, saumojen ompeluun sekä kirjailuun. Myös monessa ohjeessa käytettyyn intarsiaan on hyvä ohje. Huonoa puolestaan on se, että ohjeiden yhteydessä ei sanota "tässä työssä käytetään intarsiaa" vaan pelkästään "Luo langalla A 20 s ja langalla B 5 s. Vaihda lankaa aina samassa kohtaa.". Muuten kirjan ohjeissa on huomioitu pikkuasiat hyvin, esimerkiksi korvaläppien yhteydessä käsketään kerimään toista korval& auml;ppää varten erillinen pikkukerä.

Suurin osa kirjan myssyistä on kuvattu pelkästään tasona ja ne näyttävät varsin matalilta. Muutama mallin päässä oleva kappale vahvistaakin sen, että korvien suojaksi näistä myssyistä ei ole. Hieman kummastusta herättävää on myös se, että kirjan jokainen myssy on neulottu tasona. Useimmat niistä ovat kuitenkin perusrakenteeltaan täysin perinteisiä kuvun mallisia pipoja. Kokeneempi neuloja ehkä neuloisi tämän kirjan pipot omilla silmukkamäärillään suljettuna neuleena ja ottaisi kirjan ohjeen avuksi vasta koristeluvaiheessa. Pikkulasten lahjomiseen tämä kirja on aivan aarrearkku. Myös lapsenmielinen arvostelija löysi useamman myssyn, jonka haluaisi omaan tai kaverin päähän.

Fiona Goble: Neulo hauskat eläinmyssyt. 35 villiä ja ihmeellistä myssyä sekä muuta asustetta vauvoille, lapsille ja lapsenmielisille
Suomennos: Sari Polvinen
Minerva Kustannus Oy, 2013
ISBN 978-952-492-773-4