Vilja

Idea tähän neuleeseen lähti hehkuvan keltaisesta pätkävärjätystä bambulangasta, joka toi mieleen viljan ja tähkät. Neuleeseen valitsin pari erilaista tähkämäistä palmikkokuviota. Jos haluat palmikoiden erottuvan selkeästi neulepinnasta, valitse yksivärinen lanka.

Bambulanka on pehmeää ja miellyttävää iholla ja sopii siksi hyvin lasten vaatteisiin. Pienet vaatekappaleet valmistuvat nopeasti, joten neuleessa voit kokeilla uusia asioita. Näissä neuleissa on pieniä palmikoita, joiden palmikonkierrot voit tehdä ilman apupuikkoa. Paidan kuvioiden seuraaminen vaatii keskittymistä, mutta housuissa kuvio on yksinkertaisempi kuin paidassa. Lisäksi voit kokeilla italialaista päättelyä, jolla saat resorin päättelyreunasta joustavamman kuin tavallisesta päättelyreunasta.

Lanka ja langan menekki

SWTC Bamboo (100 % bambu; 100 g / 229 m), paitaan 200 g ja housuihin 200 g, yhteensä molempiin 300 g, väri Karat, nro 403

Neuletiheys

24 s ja 35 krs sileää neuletta ja kuvioneuletta = 10 cm

Puikot

4 mm sukkapuikot ja 40 - 60 cm pyöröpuikot tai käsialan mukaan
3,5 mm sukkapuikot ja 40 - 60 cm pyöröpuikot tai käsialan mukaan

Muut tarvikkeet

Neula
(Silmukkamerkkejä)
(Apupuikko/palmikkopuikko)

Paitaan 8 nappia
Housuihin 1 nappi
Housuihin noin 50 cm 2,5 cm levyistä napinläpikuminauhaa

Koko

Lapsi, 80 cm

Paidan ympärys 57 cm
Paidan pituus 33 cm
Hihan pituus 21 cm

Housujen ympärys 57 cm, vyötärö kuminauhalla säädettävissä
Housujen pituus 44 cm
Lahkeen pituus 26,5 cm

Ohje

Ennen kuin aloitat

Kun neulot 1 oikein kiertäen, 1 nurin -joustinneuletta tasoneuleena, neulo nurjalla puolella 1 nurin kiertäen, 1 oikein.

Jos haluat napakammat resorit, käytä 3 mm puikkoja.

Koska nauhalanka purkautuu helposti, tee kaikkiin langanpäihin solmu. Näin lanka ei purkaudu itsestään pesussa tai vahingossa. Solmu tekee langan jatkamisen neuleen keskellä haastavaksi.

Kun aloitat uuden kerän, yritä sijoittaa langan jatkamiskohdat pyöröneuleessa kerroksen alkuun tai sivusauman kohtaan, jotta ne eivät näy niin hyvin. Jätä langanpäät nurjalle ja solmi ne kevyesti yhteen. Kun neule on valmis, pura solmut ja päättele langanpäät huolellisesti, jotta neule ei purkaannu ja langanpäät eivät jää näkyviin.

Langalle suositellaan käsinpesua. Jos peset neuleen ohjeesta poiketen koneessa, ota huomioon, että bambulanka kutistuu varsinkin pituussuunnassa. Neule voi kutistua vielä useidenkin pesujen jälkeen.

Paita

Vartalo

Luo 3,5 mm puikoilla 136 s. Yhdistä pyöröneuleeksi ja neulo 1 o kiertäen, 1 n -joustinneuletta 10 krs eli noin 3 cm. Jos neulot pyöröpuikoilla, voit merkitä kerroksen alun ja toisen sivusauman (68 s aloituksesta) silmukkamerkillä.

Vaihda työhön 4 mm puikot ja aloita kuvioneule kaavioiden mukaan. Aloita neulomalla puolet kaaviosta 3 (kaaviossa punaisen pystyviivan vasen puoli), neulo kaavio 2, kaavio 1, kaavio 2 peilikuvana ja toinen puoli kaaviosta 3. Nyt olet toisen sivusauman kohdalla. Neulo toinen puoli samalla tavalla.

Kun neuleen pituus on 21 cm, aloita kädentiekavennukset kaavion parillisella kerroksella. Huomaa, että myös palmikonkierrot on tehdään parillisilla kerroksilla. Kavenna molempien sivusaumojen kohdalla 1 x 3 s (kaavion 3 keskimmäinen ja sen viereiset silmukat) ja sen jälkeen 3 x 1 s joka 2. krs. Etu- ja takakappaleisiin jää 59 s.

Neulo loput etu- ja takakappaleista tasoneuleena.

Etukappale

Neulo jäljellä olevilla 59 s kaavioiden mukaan, kunnes kädentien korkeus on 6 cm ja neuleen pituus on 27 cm. Tee pääntien kavennukset oikean puolen kerroksella. Neulo 24 s, päättele 11 s (kaavion 1 pallurat lasketaan yhdeksi silmukaksi), neulo 24 s. Neulo olat erikseen ja päätä pääntien reunassa molemmin puolin vielä 1 x 2 s ja 2 x 1 s joka 2. krs ja 1 x 1 s joka 4 krs. Kun kädentien korkeus on 11 cm ja neuleen pituus on 32 cm, jätä olkien 19 silmukkaa odottamaan.

Takakappale

Neulo jäljellä olevilla 59 s kaavioiden mukaan, kunnes kädentien korkeus on 11 cm ja neuleen pituus on 32 cm. Neulo oikean puolen kerroksella 19 s, päätä 21 s (kaavion 1 pallurat lasketaan yhdeksi silmukaksi), neulo 19 s. Jätä olkien 19 silmukkaa odottamaan.

Hihat

Luo 3,5 mm sukkapuikoilla 39 s. Yhdistä pyöröneuleeksi ja neulo 1 o kiertäen, 1 n -joustinneuletta 10 krs eli n. 3 cm. Vaihda työhön 4 mm puikot. Neulo sileää oikeaa 11 s, neulo 17 s kuvioneuletta kaavion 3 mukaan, neulo sileää oikeaa 11 s. Lisää kerroksen vaihtumiskohdan molemmin puolin yhden silmukan päässä vaihtumiskohdasta 9 x 1 s joka 7. krs = 57 s. Silmukkamäärä lisääntyy näin 2 s jokaisella lisäyskerroksella.

Kun hihan korkeus on 21 cm, aloita hihan pyöriön kavennukset kaavion parillisella kerroksella. Päättele kerroksen aloituskohdan molemmin puolin 1 x 2 s ja sen jälkeen 3 x 1 s joka 2. krs. Päätä loput 47 s kerralla. Neulo toinen hiha samoin.

Kaulus

Neulo etu- ja takakappaleen kaulus erikseen.

Etukappale
Poimi 3,5 mm puikoilla etukappaleelta pääntien reunasta pariton määrä silmukoita, esim. 35, 37 tai 39 s. Neulo 4 krs 1 o kiertäen, 1 n -joustinneuletta. Päättele silmukat italialaisella päättelyllä (ohje Käspaikassa).

Takakappale
Poimi 3,5 mm puikoilla takakappaleen pääntien reunasta 21 s. Neulo 4 krs 1 o kiertäen, 1 n -joustinneuletta. Päättele silmukat italialaisella päättelyllä.

Olat

Siirrä olkien 19 silmukkaa 3,5 mm puikolle ja neulo yksi olka kerrallaan. Poimi pääntien joustinneuleen reunasta 4 s. Olassa on nyt 23 s.

Etukappaleen olat
Neulo 1 o kiertäen, 1 n -joustinneuletta 4 krs. Päättele silmukat italialaisella päättelyllä.

Takakappaleen olat
Neulo 1 o kiertäen, 1 n -joustinneuletta 2 krs. Tee seuraavalla kerroksella napinlävet. *Neulo 3 s ja tee napinläpi: ota langankierto puikoille ja neulo 2 o yhteen. Neulo 3 s ja neulo napinläpi: ota langankierto puikoille ja neulo 2 n yhteen*. Toista * - * kerran ja neulo loput 3 s. Tee yhteensä 4 napinläpeä. Neulo nurja kerros joustinneuletta, mutta älä neulo langankiertoja kiertäen, vaikka osa niistä sattuu joustinneuleessa kierrettyjen silmukoiden kohdalle. Nyt olassa on yhteensä 4 krs. Päättele silmukat italialaisella päättelyllä.

Viimeistely

Ompele hihat paikoilleen. Olkien resorit tulevat päällekkäin, jätä napinläpipuoli päällimmäiseksi oikealla puolella. Ompele napit etukappaleen puolelle napinläpien kohdalle. Päättele langanpäät.

Housut

Lahkeet

Luo 53 s 3,5 mm sukkapuikoille. Yhdistä pyöröneuleeksi. Neulo 1 o kiertäen, 1 n -joustinneuletta 10 krs eli noin 3 cm. Joustimeen tulee kerroksen vaihtumiskohtaan 2 oikeaa silmukkaa vierekkäin. Vaihda työhön 4 mm puikot. Neulo tämän jälkeen sileää oikeaa 18 s, kuvioneuletta kaavion 3 mukaan 17 s ja sileää oikeaa 18 s. Aloita samalla lisäykset kerroksen vaihtumiskohdan molemmin puolin.

Lisää kerroksen vaihtumiskohdan molemmin puolin yhden silmukan päässä vaihtumiskohdasta 8 x 1 s = 69 s. Aloita haarakiilan lisäykset kaksi krs seitsemännen lisäyskerran jälkeen. Lisää kerroksen vaihtumiskohdassa ensin 1 s ja sen jälkeen haaralisäyskohdan molemmin puolin 1 s joka 2. krs. Jatka haaralisäyksiä, kunnes haarakiilassa on 15 s.

Kun lahkeen pituus on 26,5 cm, jätä silmukat odottamaan ja neulo toinen lahje samoin.

Housuosa

Yhdistä lahkeiden haarakiilat silmukoimalla yhteen haarakiilaan lisätyt silmukat. Voit käyttää myös kolmen puikon päättelyä (ohje Ulla 03/05), mutta silloin haarasauma on paksumpi kuin silmukoimalla tehty.

Yhdistä lahkeiden silmukat pyöröpuikoille, yhteensä 138 s. Poimi haarakiilan kohdasta lisäksi pari silmukkaa ja kavenna ne pois seuraavalla kerroksella, jotta housuosaan ei jää reikiä. Neulo sileää oikeaa ja sivuissa kaavion 3 mukaan, kunnes housuosan pituus haarasta mitaten on 15 cm. Vaihda työhön 3,5 mm puikot ja neulo 1 o kiertäen, 1 n -joustinneuletta 5 cm. Päättele silmukat löysästi.

Viimeistely

Ompele vyötärön joustimen päättelyreuna nurjalle puolelle joustimen aloituskohtaan. Jätä etukappaleen keskelle noin 2 cm aukko saumaan kuminauhaa varten. Huolittele kuminauhan päät ompelukoneella, jotta kuminauha ei purkaannu käytössä. Pujota kuminauha kujaan. Ompele kuminauhan toiseen päähän nappi ja kiinnitä se sopivaan napinläpeen. Napinläpikuminauhalla vyötärön kireyttä on helppo säätää.

Päättele langanpäät.

Kaaviot

Teksti ja kuvat

Marja Venäläinen

Lisää Marjasta

Tämän ohjeen langan tarjoaa

Ulla 02/08 - Ohjeet

Laura Uusitalo:
Aleenan mekko

Piritta:
Arjan poncho

Eeva Saviranta:
Bambusukat

Elina Huhtanen:
Hellevarpaat

Kristel Nyberg:
Hulivilin hellemekko

Laura Uusitalo:
Hyrrä-setti

Mira Ranki:
Jade-takki

Satu Ruokamo:
Kesäkeijun säärystimet

Pia Tuononen:
Koiranputkisukat

Distant Knitter:
Käänteinen-pipo

Eeva Saviranta:
Lauralle-sukat

Marjut Katajala:
Leenan fiinimmät sukat

Marjut Katajala:
London Calling -sukat

Eeva Saviranta:
Lorelein heinikko -sukat

Taija Elo:
Maia-toppi

Terhi Saksa:
Marjakimara-jakku

Kristel Nyberg:
Meripoika-kesämyssy

Eeva Saviranta:
Neljäkkäät-sukat

Taina Anttila:
Ne on vaan sukat

Lankakomero:
Panache-huivi

Eeva Saviranta:
Petäjä-sukat

Anne H:
Pöllön sulat -sukat

Eeva Saviranta:
Rovásírás-sukat

Kristel Nyberg:
Sananjalka-sukat

Pia Tuononen:
Sepe-nalle

Katja Kvintus:
Sikuriina-takki

Marja Venäläinen:
Tähtitaivas-huivi

Pia Tuononen:
Tulppaani-kolmiohuivi

Pia Tuononen:
Tulppaani-suorakaidehuivi

Heli Suhonen:
Vendela-sukat

Marja Venäläinen:
Vilja-setti

Taina Anttila:
Ystävälle-takki

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.