Sikuriina

Tässä ohjeessa yhdistyy monta minulle mieluista elementtiä: pitsi, vajaamittaiset raglanhihat ja minimaalisesti ommeltavia saumoja. Inhokkejani taas ovat napinlävet, joita tässä ohjeessa laitetaan vain napituslistan yläosaan - tai voit jättää ne kokonaan neulomatta ja ommella nappien alle piiloon nepparit. Neuleen juju on koristeellinen raglankavennus.

Neuletakki sai nimensä erään rämäpäisen satulapsen toisen nimen mukaan. Nimirimpsussa on monta erilaista nimeä ja olen aina ajatellut, että Sikuriina viittaa hänen piilevään tyttömäiseen puoleensa. Tässä takissa pikku-Pepit voivat syöksyä myös seikkailuun, sillä väljässä mallissa on helppo liikkua ja 100 % puuvilla kestää pitoa ja pesua.

Lanka ja langan menekki

Novita Suvi (100 % puuvillaa; 50 g / 120 m), 200 g

Suvi on Novitan kampanjalanka, jota ei enää valmisteta. Korvaavaksi langaksi sopii esimerkiksi Novita Tennessee.

Neuletiheys

22 ss ja 29 krs sileää neuletta 3,5 mm puikoilla = 10 cm

Puikot

Pyöröpuikot, 3,75 mm, 3,5 mm ja 3 mm tai käsialan mukaan

Muut tarvikkeet

Kuusi nappia, halkaisija n. 5 mm

Koko

100 cm

Hihan sisäpituus 21 cm, vartalonympärys 58 cm

Kaaviot

Kaavioita on kaksi: toinen helman pitsineuletta ja toinen raglankavennuksia varten. Kaavioihin on merkitty kaikki kerrokset.

Ohje

Neuletakki neulotaan pyöröpuikoilla alhaalta ylöspäin: neulo ensin taka- ja etukappaleet yhtenä kappaleena kainaloihin asti, minkä jälkeen neulo hihat kainaloihin asti valmiiksi. Yhdistä lopuksi kaikki kappaleet yhdelle puikolle. Ainoa ommeltava sauma muodostuu kainaloihin.

Alaosa

Luo 135 silmukkaa 3,75 mm pyöröpuikolle.

1. krs: (nurja puoli) neulo kaavio 1:n 4. krs. Neulo sitten kaavion 1 mukaan. Huomaa, että joka kerroksen neljä ensimmäistä ja neljä viimeistä silmukkaa ovat helmineuletta.

Neulo, kunnes kappaleen korkeus on 21 cm. Vaihda työhön 3,5 mm pyöröpuikko ja neulo sileää. Neulo joka kerroksen ensimmäiset ja viimeiset 6 s kuten pitsineuleosuudessakin.

Neulo oikeaan etukappaleeseen kuusi napinläpeä. Kun olet neulonut pitsin jälkeen sileää 2 krs, tee napinläpi seuraavasti: neulo 2 silmukalla helmineuletta, lk, 2 o yhteen. Seuraavalla kerroksella neulo napinläven kohdalla normaalisti helmineuletta. Neulo seuraavat viisi napinläpeä kuten edellä 10 krs:n välein. Viimeinen napinläpi tulee kaulukseen, 2 krs ennen päättelykerrosta.

Kun olet neulonut pitsin jälkeen sileää 8 krs, neulo seuraava kerros näin: neulo 4 silmukalla helmineuletta, 2 s nurin, neulo 26 s sileää, päättele 6 s, neule 59 s sileää, päättele 6 s, neulo 26 s sileää, 2 s nurin, neulo viimeiset 4 s helmineuletta. Jätä neule odottamaan puikoille ja neulo hihat kainaloihin asti valmiiksi.

Hihat

Luo 28 s 3,5 mm puikoille ja yhdistä renkaaksi magic loop -tekniikalla (ohje Ulla 01/07). Jos tekniikka tuntuu hankalalta, voit käyttää myös tavallisia sukkapuikkoja. Neulo 5 krs helmineuletta. Seuraavalla kerroksella neulo jokainen silmukka etu- ja takareunoistaan = 56 s. Neulo sileää. Kun hihan pituus on 21 cm, päättele 6 s ja jätä loput silmukat puikolle odottelemaan. Neulo toinen hiha samoin.

Yläosa

Yhdistä kappaleet samalle 3,5 mm puikolle. Ole tarkkana, että hihat tulevat oikein päin! Ensimmäiset kerrokset voivat olla hankalia neuloa, mutta kavennusten myötä neulominen helpottuu. Voit käyttää magic loop -tekniikkaa avuksi laittamalla pyöröpuikon "lenkin" hihan keskelle.

Neulo hihojen ja vartalo-osien liittymiskohtien raglankavennuksien välin raidat nurjaa ja kahden silmukan levyistä pitsineuletta (ks. kaavio 2). Aloita neulominen seuraavasti: neulo oikean puolen kerroksella etukappaletta, kunnes silmukoita on jäljellä 5 silmukkaa. Neulo sitten 2 s yhteen takareunoistaan, 2 n, 2 silmukalla pitsiä (pitsi on merkitty kaavioon vaaleanpunaisella), 2 n ja 2 s oikein yhteen. Neulo sileää, kunnes hihan silmukoita on jäljellä 5 s ja tee kuten edellä.

Tee toisen hihan kavennukset samoin. Neulo kavennuksia ja pitsiä vain oikean puolen kerroksilla; neulo nurjalla puolella nurjat silmukat ja langankierrot nurin ja oikeat silmukat oikein. Neulo joka kerroksen 4 ensimmäistä ja viimeistä silmukkaa helmineuleena ja niiden viereiset kaksi silmukkaa sileää nurjaa kuten aiemminkin. Muista samalla neuloa napinlävet oikeisiin kohtiin (huom: neulo viimeisen napinläven jälkeen vielä 2 krs helmineuletta).

Toista kavennuskerroksia yhteensä 19 kertaa, kunnes silmukoita on jäljellä 71. Vaihda työhön 3 mm pyöröpuikko ja neulo 7 krs helmineuletta. Päättele silmukat.

Viimeistely

Päättele langanpäät ja ompele kainaloaukot umpeen. Ompele napit napinläpien kohdalle. Kostuta neule ja pingota nuppineulojen avulla muotoonsa, helma saa alareunastaan olla leveämpi kuin yläreunasta.

Vinkkejä

Jos haluat neuletakkiin koristeelliset, epäkäytännöllisen muotoiset koristenapit, voit jättää napinlävet neulomatta ja ommella etukappaleisiin nappien alle piiloon pienet nepparit.

Tämän ohjeen mukaisesti neulomalla hihat ovat 3/4-pituiset. Jos haluat täysimittaiset hihat, varaa vajaa kerällinen lisää lankaa.

Kaaviot

Kaavio 1

Kaavio 2

Teksti ja kuvat

Katja Kvintus

Lisää Katjasta

Ulla 02/08 - Ohjeet

Laura Uusitalo:
Aleenan mekko

Piritta:
Arjan poncho

Eeva Saviranta:
Bambusukat

Elina Huhtanen:
Hellevarpaat

Kristel Nyberg:
Hulivilin hellemekko

Laura Uusitalo:
Hyrrä-setti

Mira Ranki:
Jade-takki

Satu Ruokamo:
Kesäkeijun säärystimet

Pia Tuononen:
Koiranputkisukat

Distant Knitter:
Käänteinen-pipo

Eeva Saviranta:
Lauralle-sukat

Marjut Katajala:
Leenan fiinimmät sukat

Marjut Katajala:
London Calling -sukat

Eeva Saviranta:
Lorelein heinikko -sukat

Taija Elo:
Maia-toppi

Terhi Saksa:
Marjakimara-jakku

Kristel Nyberg:
Meripoika-kesämyssy

Eeva Saviranta:
Neljäkkäät-sukat

Taina Anttila:
Ne on vaan sukat

Lankakomero:
Panache-huivi

Eeva Saviranta:
Petäjä-sukat

Anne H:
Pöllön sulat -sukat

Eeva Saviranta:
Rovásírás-sukat

Kristel Nyberg:
Sananjalka-sukat

Pia Tuononen:
Sepe-nalle

Katja Kvintus:
Sikuriina-takki

Marja Venäläinen:
Tähtitaivas-huivi

Pia Tuononen:
Tulppaani-kolmiohuivi

Pia Tuononen:
Tulppaani-suorakaidehuivi

Heli Suhonen:
Vendela-sukat

Marja Venäläinen:
Vilja-setti

Taina Anttila:
Ystävälle-takki

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.