Kesäkeijun säärystimet

Eräänä iltana olin kävelyllä kuusimetsässä. Näin siellä vilauksen keijujen tanssista. Keijut tanssivat piirissä pyörähdellen. Yksi keiju oli kuitenkin astunut piiristä pois. Hän istui kivellä ja itki. Hänen jalkojaan palelsi, tanssi ei sujunut. Ymmärsin keijun ongelman, helposti palelevat jalathan on minullakin. Onko se ihme, että jalkoja paleltaa, kun joutuu tanssimaan paljain jaloin kaiket yöt pitkin metsiä! Päätin siis auttaa keijua ja neuloa hänelle kesäiset säärystimet jalkoja lämmittämään.

Otin esille vanhan mallineuleopuksen ”Mon Tricot Knitting Dictionary” ja löysin sieltä juuri keijusäärystimiin sopivan mallineuleen nimeltä ”spiral stitch”. Jotta keijun tanssipyörähdykset sujuisivat oikein mallikkaasti, vääntelin ja kääntelin spiraalit kulkemaan toisessa säärystimessä myötäpäivään ja toisessa vastapäivään. Niitä alkuperäisiä kesäkeijun säärystimiä minulla ei enää tietenkään ole. Tässä kuitenkin ohje ihmiskokoisiin säärystimiin, jotta tekin hyvät neulojaystäväni, voisitte kokeilla keijujen tanssiaskeleita…

Lanka ja langan menekki

Novita Bambu (68 % bambua, 32 % puuvillaa; 50 g / 135 m), 150 g sinistä

Neuletiheys

29 s ja n. 40 krs kaavion mukaista mallineuletta pyöröneuleena venyttämättä = 10 cm

Puikot

Pyörö- tai sukkapuikot 3 mm

Muut tarvikkeet

Tavallinen silmukkamerkki ja siirrettäviä silmukkamerkkejä tai langanpätkiä

Kapeaa kuminauhaa

Koko

Aikuiselle, sopii jalkaan, jonka ympärys nilkan kapeimmalta kohdalta 20 cm ja pohkeen paksuimmalta kohdalta 33 cm. Säärystimen pituus päälle puettuna on n. 38 cm.

Ohje

Aluksi

  • Säärystimien mallineule on tarkoitettu pyöröneuleena neulottavaksi. Neulo mallitilkku siten, että katkaiset langan joka kerroksen lopussa. Toinen vaihtoehto on jättää mallitilkku kokonaan neulomatta. Aloita säärystin ohjeen mukaan ja sovita päällesi tarpeeksi usein.
  • Kaaviot kuvaavat sellaisenaan säärystimien 12 ensimmäistä kerrosta. Siitä eteenpäin nurjien silmukoiden määrä vaihtelee.
  • Kerroksen vaihtumiskohta on hyvä merkitä silmukkamerkillä, koska spiraalineule kiertyy ja kerroksen alkua on vaikea erottaa.
  • Lisäys: Neulo silmukka kahteen kertaan seuraavasti: neulo silmukka nurin etureunastaan, jätä vanha silmukka vielä puikolla. Neulo sama silmukka nurin takareunastaan. Päästä vanha silmukka sen jälkeen puikolta. Merkitse lisäys siirrettävällä silmukkamerkillä tai langanpätkällä.

Vasen säärystin

Aloita säärystimen alareunasta. Luo 66 s. Neulo 1 krs oikein ja yhdistä pyöröneuleeksi. Jos neulot pyöröpuikoilla, käytä tarvittaessa magic loop –tekniikkaa.

Aloita mallineule kaavion ensimmäiseltä riviltä. Toista kaavio kolme kertaa.

Neulo seuraavaksi kavennuskerros: neulo muuten mallineuleen mukaan, mutta neulo nurjien silmukoiden kohdalla 2 n yhteen (= 60 s). Nurjan silmukan raidoissa on nyt 1 s. Jatka mallineuletta, toista mallikerta 9 kertaa. Työn korkeus on n. 14 cm.

  • 1. lisäyskerros: Neulo mallineuletta, mutta tee jokaisen nurjan silmukan kohdalla lisäys (= 66 s). Nurjan silmukan raidoissa on nyt 2 s. Jatka mallineuletta, toista mallikerta 3 kertaa. Työn korkeus on n. 18 cm.
  • 2. lisäyskerros: Neulo mallineuletta, mutta tee lisäys jokaisen nurjan raidan ensimmäisen silmukan kohdalla (= 72 s). Nurjan silmukan raidoissa on nyt 3 s. Jatka mallineuletta, toista mallikerta 3 kertaa. Työn korkeus on n. 21 – 22 cm.
  • 3. lisäyskerros: Neulo mallineuletta, mutta tee lisäys jokaisen nurjan raidan ensimmäisen silmukan kohdalla (= 78 s). Nurjan silmukan raidoissa on nyt 4 s.

Jatka mallineuletta, toista mallikerta 20 kertaa tai kunnes työ on 1,5 cm haluttua pituutta lyhyempi.

Neulo seuraavaksi kuminauhakuja: 5 krs o, 1 krs n, 4 krs o.

Päättele 3 silmukkaa (= aukko kuminauhan pujotusta varten). Katkaise lanka ja jätä riittävän pitkä lanka käänteen ompelua varten. Taita kuminauhakuja nurjan kerroksen kohdalta työn nurjalle puolelle ja ompele puikolla olevat silmukat ensimmäiseen kuminauhakujan kerrokseen. Vedä pyöröpuikko pois työstä. Mittaa kuminauhasta sopiva pätkä, pujota se kuminauhakujaan ja ompele kuminauhan päät yhteen kiinni. Päättele kaikki langanpäät.

Oikea säärystin

Neulo kuten vasen, mutta seuraa oikean säärystimen kaaviota.

Vinkkejä koon muuttamista varten

Säärystimen leveyttä voit muuttaa vaihtelemalla nurjien raitojen leveyttä. Sovita säärystintä työn edetessä. Lopeta lisäykset aiemmin, jos haluat kapeamman säärystimen. Aloita lisäykset aiemmin ja neulo lisäyksiä enemmän, jos haluat leveämmän säärystimen.

Suurempia muutoksia voit tehdä muuttamalla mallikertojen määrää. Yhden mallikerran lisääminen tai vähentäminen lisää tai vähentää säärystimen leveyttä noin 4 cm.

Kaavio

Teksti ja kuvat

Satu Ruokamo

Lisää Sadusta

Ulla 02/08 - Ohjeet

Laura Uusitalo:
Aleenan mekko

Piritta:
Arjan poncho

Eeva Saviranta:
Bambusukat

Elina Huhtanen:
Hellevarpaat

Kristel Nyberg:
Hulivilin hellemekko

Laura Uusitalo:
Hyrrä-setti

Mira Ranki:
Jade-takki

Satu Ruokamo:
Kesäkeijun säärystimet

Pia Tuononen:
Koiranputkisukat

Distant Knitter:
Käänteinen-pipo

Eeva Saviranta:
Lauralle-sukat

Marjut Katajala:
Leenan fiinimmät sukat

Marjut Katajala:
London Calling -sukat

Eeva Saviranta:
Lorelein heinikko -sukat

Taija Elo:
Maia-toppi

Terhi Saksa:
Marjakimara-jakku

Kristel Nyberg:
Meripoika-kesämyssy

Eeva Saviranta:
Neljäkkäät-sukat

Taina Anttila:
Ne on vaan sukat

Lankakomero:
Panache-huivi

Eeva Saviranta:
Petäjä-sukat

Anne H:
Pöllön sulat -sukat

Eeva Saviranta:
Rovásírás-sukat

Kristel Nyberg:
Sananjalka-sukat

Pia Tuononen:
Sepe-nalle

Katja Kvintus:
Sikuriina-takki

Marja Venäläinen:
Tähtitaivas-huivi

Pia Tuononen:
Tulppaani-kolmiohuivi

Pia Tuononen:
Tulppaani-suorakaidehuivi

Heli Suhonen:
Vendela-sukat

Marja Venäläinen:
Vilja-setti

Taina Anttila:
Ystävälle-takki

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.