Tähtitaivas

Pitsihuivin idea lähti kuviosta, jonka nimi on Starlight Lace. Väriksi tähtikuvioiseen huiviin valitsin tummansinisen ja kultaiset helmet. Ohuesta mohairsekoitteesta neulottu huivi on ilmava, mutta lämmin. Se sopii niin juhliin kuin lämmikkeeksi viileisiin kesäiltoihinkin.

Huivissa suurin osa pitsistä neulotaan oikean puolen kerroksilla, mutta vasemman puolen reunapitsi muodostuu nurjan puolen kerroksilla. Reunapitsi neulotaan huiviin yhtä aikaa keskiosan kanssa, joten voit muuttaa huivin pituutta langan määrän mukaan.

Mallin helmet lisätään neuleeseen virkkuukoukulla työn edetessä, joten niitä ei tarvitse pujottaa lankaan ennen työn aloittamista. Tekniikka on helppo, vaikka helmet neulotaankin mukaan työn nurjalla puolella. Huivin voi neuloa myös ilman helmiä, sillä pitsi on kaunis sellaisenaankin.

Lanka

Shibuiknits Silk Cloud (60 % kid mohairia, 40 % silkkiä; 25 g / 300 m), sinistä (Midnight Blue, nro sc2955)

Neuletiheys

Pingotettu keskiosan pitsineule 15 s ja 25 krs = 10 cm

Puikot

Pyörö- tai pitkät puikot 4 mm tai käsialan mukaan

Muut tarvikkeet

Neula langanpäiden päättelemiseen

Virkkuukoukku 0,5 - 0,7 mm helmien pujotusta varten (valitse riittävän pieni koukku)

Koko, langan menekki, helmet

Ohjeessa on kolme kokoa, kapea - keskikoko - leveä.

Koko kapea keskikoko leveä
Mitat pingotettuna 36 x 170 cm 45 x 170 cm 54 x 170 cm
Langan menekki 50 g 50 g 75 g
Helmien määrä (kpl) 420 kpl 560 kpl 700 kpl
Helmien määrä (g) 6/o

28 g

38 g 47 g
7/o 17 g 23 g 28 g
8/o 11 g 14 g 18 g

Käytä tarpeeksi isoja helmiä, jotta virkkuukoukku mahtuu niiden läpi.

Koon muuttaminen

Yksi kerä (25 g) riittää kapean version 20 mallikertaan, jolloin huivin pituus pingotettuna on noin 131 cm. Tarvitset 300 kpl helmiä:

  • kokoa 6/o: 20 g,
  • kokoa 7/o: 12 g tai
  • kokoa 8/o: 8 g.

Kaksi kerää (50 g) riittää leveän version 24 mallikertaan, jolloin huivin pituus pingotettuna on noin 153 cm. Tarvitset 600 kpl helmiä:

  • kokoa 6/o: 40 g,
  • kokoa 7/o: 24 g tai
  • kokoa 8/o: 15 g.

Mitat ovat suuntaa-antavia, koska neuletiheys ja pingotus vaikuttavat mittoihin. Pingotuksessa voit vielä vaikuttaa syntyvän huivin mittoihin.

Ohje

Aloita huivi kapean pään reunapitsistä. Luo 5 s apulangalla väliaikaisella aloituksella (voit käyttää esim. virkkausaloitusta, ohje Ulla 03/06).

Neulo 1 kerros nurin ja sen jälkeen Reunapitsi oikea -kaavion mukaan 5 - 7 - 8 mallikertaa. Nosta reunasilmukka neulomatta nurjien kerrosten alussa, jotta silmukoiden poimiminen reunasta on myöhemmin helpompaa. Neulo reunapitsin nurjan puolen kerrokset oikein. Näin reunapitsistä tulee aina oikein -neuletta eikä huivin reuna rullaannu. Poimi reunapitsin 5. - 7. - 8. mallikerran 15. kerroksen lopuksi pitsin tasaisesta reunasta 41 - 53 - 65 s.

  • Kapea koko: poimi jokaisesta reunasilmukasta 1 s ja lisäksi reunan keskellä 1 s kaksi kertaa.
  • Keskikoko: poimi vasemmassa ja oikeassa reunassa 2 s yhteen, jotta reunapitsi poimuttuu vähän kulmissa. Lisäksi poimi keskellä reunaa 2 s yhteen, jotta saat yhteensä 53 s.
  • Leveä koko: poimi jokaisesta reunasilmukasta 1 s ja lisäksi reunan keskellä 1 s kaksi kertaa.

Neulo seuraavalla kerroksella keskiosan silmukat nurin (np) ja reunapitsin 5. - 7. - 8. mallikerran 16. kerros.

Nyt olet neulonut huivin kapean pään reunapitsin ja voit aloittaa huivin keskuspitsin. Poimi ensin väliaikaisen aloituksen 5 s huivin vasenta reunapitsiä varten oikeanpuoleisen kerroksen loppuun. Neulo kerroksen alussa Reunapitsi oikea -kaavio aloitusreunuksen 5 silmukalla.

Neulo seuraavaksi keskimmäisillä 41 - 53 - 65 silmukalla keskiosan pitsineuletta. Ensimmäisellä kerroksella keskiosa koostuu 2 reunasilmukasta, 3 - 4 - 5 mallikerran toistosta ja 3 reunasilmukasta. Neulo kerroksen loppuun Reunapitsi vasen -kaavio. Helpottaaksesi reunapitsien erottamista keskiosasta voit erottaa reunapitsien silmukat keskiosasta silmukkamerkeillä.

Keskiosan pitsin silmukoiden määrä vaihtelee kerroksittain kaavion mukaan. Tee joka kerroksella 3 - 4 - 5 mallikerran toistoa sekä reunasilmukat. Toistuva mallikerta on rajattu kaaviossa. Huomaa, että kuvio muodostuu oikean puolen reunapitsissä työn oikean puolen kerroksilla ja vasemman puolen reunapitsissä työn nurjan puolen kerroksilla. Neulo keskiosassa pitsiä vain oikean puolen kerroksilla, neulo nurjan puolen kerrokset nurin.

Kun olet neulonut huivin keskuspitsiä 16 kerrosta, siirry seuraaviin kaavioihin. Kerroksen alussa ja lopussa olevat Reunapitsi oikea ja Reunapitsi vasen -kaaviot ovat identtiset aiempien kanssa. Sen sijaan Keskiosa-kaaviossa ensimmäinen kerros poikkeaa aiemmasta.

Neulo uusilla kaavioilla yhteensä 28 mallikerran toistoa tai kunnes huivi on riittävän pitkä. Huivia voit halutessasi lyhentää tai pidentää neulomalla vähemmän tai enemmän mallikertoja. Neulo viimeisen mallikerran jälkeen vielä mallikerran ensimmäinen kerros, jotta tähdet tulevat symmetrisiksi.

Jatka vasemman puolen reunapitsiä Reunapitsin lopetus -kaavion mukaan ja jätä muut silmukat (keskiosa ja oikea reunapitsi) odottamaan. Päättele keskiosan silmukat neulomalla ne yhteen reunapitsin kanssa. Jos teet keskikokoista huivia, neulo ensimmäiset kaksi kavennusta samaan keskiosan silmukkaan, jotta reuna poimuttuu kulmassa hieman.

Neulo Reunapitsin lopetus -kaavion mukaan 5 - 7 - 8 mallikerran toistoa ja yhdistä samalla reunapitsiä keskiosaan. Jos teet keskikokoista huivia, neulo kaksi viimeistä kavennusta samaan keskiosan silmukkaan, jotta reuna poimuttuu kulmassa hieman. Jos reunapitsin mallikerrasta puuttuu 2 kerrosta, neulo viimeinen kavennus samaan keskiosan silmukkaan. Jätä oikean reunapitsin 5 s odottamaan ja silmukoi reunapitsit yhteen.

Kastele ja pingota huivi. Päättele langanpäät.

Vinkkejä

Koska mohairia on hankala purkaa, harjoittele mallineuleita halutessasi ensin puuvilla- tai villalangalla.

Katso ohjeita helmien valintaan ja virkkaamiseen Helmet neuleessa -artikkelista (Ulla 03/07).

Kokeile erilaisia väriyhdistelmiä, esimerkiksi musta lanka ja hopeiset tai kultaiset helmet, viininpunainen tai tummanvihreä lanka ja kultaiset helmet sekä sininen lanka ja hopeiset helmet toimivat myös. Jos huivin täytyy kestää kosteutta, valitse kiiltäviä tai läpikuultavia helmiä, joissa ei ole hopeasisusta.

Kaaviot

Kaavioissa on kuvattu sekä oikean että nurjan puolen kerrokset.

Teksti ja kuvat

Marja Venäläinen

Lisää Marjasta

Ohjeen langan tarjoaa

 

Ulla 02/08 - Ohjeet

Laura Uusitalo:
Aleenan mekko

Piritta:
Arjan poncho

Eeva Saviranta:
Bambusukat

Elina Huhtanen:
Hellevarpaat

Kristel Nyberg:
Hulivilin hellemekko

Laura Uusitalo:
Hyrrä-setti

Mira Ranki:
Jade-takki

Satu Ruokamo:
Kesäkeijun säärystimet

Pia Tuononen:
Koiranputkisukat

Distant Knitter:
Käänteinen-pipo

Eeva Saviranta:
Lauralle-sukat

Marjut Katajala:
Leenan fiinimmät sukat

Marjut Katajala:
London Calling -sukat

Eeva Saviranta:
Lorelein heinikko -sukat

Taija Elo:
Maia-toppi

Terhi Saksa:
Marjakimara-jakku

Kristel Nyberg:
Meripoika-kesämyssy

Eeva Saviranta:
Neljäkkäät-sukat

Taina Anttila:
Ne on vaan sukat

Lankakomero:
Panache-huivi

Eeva Saviranta:
Petäjä-sukat

Anne H:
Pöllön sulat -sukat

Eeva Saviranta:
Rovásírás-sukat

Kristel Nyberg:
Sananjalka-sukat

Pia Tuononen:
Sepe-nalle

Katja Kvintus:
Sikuriina-takki

Marja Venäläinen:
Tähtitaivas-huivi

Pia Tuononen:
Tulppaani-kolmiohuivi

Pia Tuononen:
Tulppaani-suorakaidehuivi

Heli Suhonen:
Vendela-sukat

Marja Venäläinen:
Vilja-setti

Taina Anttila:
Ystävälle-takki

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.