Hulivilin hellemekko

Hulivilin kevyt ja huoleton hellemekko on neulottu konepesun kestävästä pellavasekoitelangasta. Materiaali on viileä kesäkuumalla, ja vaikka lanka aluksi vaikuttaa karhealta, neule pehmenee pesujen myötä. Mekko kelpaa kotipihalle ja uimarannalle sellaisenaan, mutta pue alle vanhanajan brodyyrialushame ja sievä pusero, niin hulivili voi hienostella mekossaan sukujuhlissakin.

Mekon helman pitsineuleessa on langankiertoja ja kavennuksia useilla peräkkäisillä kerroksilla, mutta suljetussa neuleessa se ei vaikeuta neulomista. Helmaosa neulotaan hieman yläosaa suuremmilla puikoilla, jotta helma laskeutuisi kauniisti.

Lanka ja langan menekki

Ullcentrum Linea (75 % pellavaa, 25 % puuvillaa; 100 g / 260 m), 300 g, punaista

Neuletiheys

Pesemättömänä 3 mm puikoilla:
26 s ja 41 krs sileää neuletta suljettuna neuleena = 10 cm

Pesun jälkeen:
30 s ja 41 krs sileää neuletta suljettuna neuleena = 10 cm

Huom! Pellavasekoite tiivistyy huomattavasti pesussa. Oman mallitilkkuni pesin langan vyötteen suosituksen mukaisesti 60 asteen konepesussa.

Puikot

Pyöröpuikot, 3 ja 3,5 mm tai käsialan mukaan

Koko

Noin 4-5-vuotiaalle lapselle, noin 100-110 cm
Valmiin mekon vartalonympärys noin 60 cm.

Ohje

Helma

Luo paksummille puikoille 180 s ja yhdistä työ suljetuksi neuleeksi. Neulo 3 krs helmineuletta. Aloita pitsineule ruutupiirroksen mukaan. Huom! Pitsineulekaavioon on merkitty kaikki kerrokset. Kun helmaosan pituus on noin 45 cm tai helma on halutun mittainen ja olet neulonut täyden mallikerran pitsineuletta, vaihda työhön pienemmät puikot. Merkitse halutessasi kohta kerrosmerkillä tai apulangalla mittaamisen helpottamiseksi.

Yläosa

Neulo pienemmillä puikoilla sileää neuletta suljettuna neuleena. Kun työn korkeus puikkojen vaihdon merkistä on 10 cm, jaa työ kädenteitä varten. Päätä kerroksen alusta 10 s, neulo 80 s, päätä 10 s ja neulo kerros loppuun.

Jatka takakappaletta tasoneuleena. Päätä vielä kappaleen molemmista reunoista joka 2. kerroksella 1x3 ja 1x2 s. Kappaleeseen jää 70 s. Neulo sileää neuletta, kunnes kappaleen korkeus kädentien alusta mitattuna on 11 cm.

Päätä seuraavalla kerroksella kaula-aukkoa varten keskimmäiset 30 s. Jätä toisen olan 20 s odottamaan ja neulo ensin toinen puoli. Päätä kaula-aukon reunasta vielä joka toinen kerros 1x3 ja 1x2 s. Kun olan korkeus on 12 cm kädentien alusta mitattuna, päätä olan 15 s. Neulo toinen olka peilikuvaksi.

Neulo seuraavaksi etukappale. Päätä silmukat kädenteiden reunoista samoin kuin takakappaleessa, ja neulo sitten sileää neuletta tasoneuleena ilman kavennuksia, kunnes kappaleen korkeus kädentien alusta mitattuna on 9 cm.

Päätä seuraavalla kerroksella kaula-aukkoa varten keskimmäiset 20 s. Jätä toisen olan 25 s odottamaan, ja neulo ensin toinen puoli. Päätä kaula-aukon reunasta vielä joka toinen kerros 2x3, 1x2 ja 2x1 s. Kun olan korkeus on sama kuin takakappaleessa, päätä loput silmukat kerralla. Neulo toinen olka peilikuvaksi.

Viimeistely

Poimi kädentieltä 61 s tai käsialallesi sopiva pariton silmukkamäärä ohuemmille puikoille. Neulo helmineuletta (1 o, 1 n, neulo nurjalla puolella oikeat s:t nurin ja nurjat oikein) noin 1,5 cm. Päätä silmukat. Neulo toisen kädentien reunus samoin.

Ompele toinen olkasauma. Poimi pääntieltä 95 s tai käsialallesi sopiva pariton silmukkamäärä ohuemmille puikoille. Neulo helmineuletta noin 1,5 cm. Päätä silmukat. Ompele toinenkin olkasauma ja päättele langanpäät.

Pese mekko langan pesuohjeen mukaisesti pesukoneessa 60 asteessa. Muotoile kosteana. Levitä helmapitsi auki. Voit halutessasi pingottaa helman kevyesti. Varo venyttämästä yläosan sileää neuletta. Varmista, että helmineuleosuudet eivät ole taittuneet vaan kuivuvat suoraan. Anna mekon kuivua hyvin ennen käyttöä.

Kaavio

Teksti ja kuvat

Kristel Nyberg

Lisää Kristelistä

Langan ohjeeseen tarjoaa

Ulla 02/08 - Ohjeet

Laura Uusitalo:
Aleenan mekko

Piritta:
Arjan poncho

Eeva Saviranta:
Bambusukat

Elina Huhtanen:
Hellevarpaat

Kristel Nyberg:
Hulivilin hellemekko

Laura Uusitalo:
Hyrrä-setti

Mira Ranki:
Jade-takki

Satu Ruokamo:
Kesäkeijun säärystimet

Pia Tuononen:
Koiranputkisukat

Distant Knitter:
Käänteinen-pipo

Eeva Saviranta:
Lauralle-sukat

Marjut Katajala:
Leenan fiinimmät sukat

Marjut Katajala:
London Calling -sukat

Eeva Saviranta:
Lorelein heinikko -sukat

Taija Elo:
Maia-toppi

Terhi Saksa:
Marjakimara-jakku

Kristel Nyberg:
Meripoika-kesämyssy

Eeva Saviranta:
Neljäkkäät-sukat

Taina Anttila:
Ne on vaan sukat

Lankakomero:
Panache-huivi

Eeva Saviranta:
Petäjä-sukat

Anne H:
Pöllön sulat -sukat

Eeva Saviranta:
Rovásírás-sukat

Kristel Nyberg:
Sananjalka-sukat

Pia Tuononen:
Sepe-nalle

Katja Kvintus:
Sikuriina-takki

Marja Venäläinen:
Tähtitaivas-huivi

Pia Tuononen:
Tulppaani-kolmiohuivi

Pia Tuononen:
Tulppaani-suorakaidehuivi

Heli Suhonen:
Vendela-sukat

Marja Venäläinen:
Vilja-setti

Taina Anttila:
Ystävälle-takki

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.