Aleena-mekko

Aleena on vauvan kesäinen mekko/tunika. Yläosastaan melko istuva mekko pysyy päällä, muttei kuitenkaan kiristä ja suoralinjaisen helman alle mahtuu myös kestovaippa. Helma ylettyy polviin saakka eikä siis ole pahasti tiellä vauvan potkiessa tai ryömiessä. Mekko neulotaan lähes kokonaan pyöröneuleena eikä siinä ole yhtään ommeltavaa saumaa. Aleenasta saat helmaa jatkamalla myös selkeälinjaisen kastemekon.

Ensimmäinen Aleena-mekko syntyi Elina-tyttärelleni. Mielestäni mekossa on jotakin kelttiläistä. Aleena puolestaan on kelttiläinen naisen nimi, joka - samoin kuin Elina - on muunnelma Helenasta.  

Lanka ja langan menekki 

Novita Bambu (68 % bambua, 32 % puuvillaa; 50 g / 135 m), 100-150-150-150  g

Neuletiheys

24 s ja 32 krs sileää neuletta = 10 cm (kasteltuna ja tasossa kuivattuna)

Puikot

60 cm pituinen pyöröpuikko, 3,5 mm tai käsialan mukaan
sukkapuikot 3,5 mm tai käsialan mukaan

Muut tarvikkeet

4 silmukkamerkkiä
palmikkopuikko

Koko

Koko ja mitat senttimetreinä. Kuvassa mekko koossa 70 cm.

Koko 50 60 70 80
Pituus 32 36 39 42
Leveys kainaloissa  19 21 23 25

Ohje

Ennen kuin aloitat

Lisäykset
Neulo kaikki lisäykset samalla tavalla: nosta silmukoiden välinen langankierto puikolle ja neulo se takareunastaan oikein.

Ohjeessa on annettu mitat sentteinä. Voit myös matkan varrella mittailla työtä ja silmämääräisesti arvioida pituuksia ja muuttaa niitä mielesi mukaan.

Miehusta

Luo 66-66-74-78 silmukkaa.

Neulo pääntien reuna: neulo tasoneuleena 4 krs siten, että neulot kerroksen alussa 6 s sileää oikeaa, 2 s sileää nurjaa, muut silmukat aina oikein -neuletta ja kerroksen lopussa 2 s sileää nurjaa ja 6 s sileää oikeaa. Aloita kuudella silmukalla palmikonkierrot; kahden nurjan silmukan ryhmät ovat palmikon reunasilmukat. Viimeisellä aina oikein -kerroksella aseta silmukkamerkit merkitsemään raglansaumojen kohtia: aseta silmukkamerkit 11-11-12-13, 12-12-14-14, 20-20-22-24 ja 12-12-14-14 silmukan jälkeen. Viimeisen silmukkamerkin jälkeen jää vielä 11-11-12-13 s.

Seuraavaksi aloita sekä etureunan palmikonkierrot että raglansaumojen lisäykset. Lue kaksi seuraavaa kappaletta kokonaan ennenkuin jatkat!

Palmikonkierrot
Kerroksen alussa ota ensimmäiset 3 s apupuikolle työn eteen, neulo 3 seuraavaa silmukkaa oikein, neulo apupuikon 3 s oikein, neulo 2 palmikon reunasilmukkaa nurin. Kerroksen lopussa neulo taas 2 reunasilmukkaa nurin, ota 3 s apupuikolle työn taakse, neulo viimeiset 3 s oikein, neulo apupuikolla olevat silmukat oikein. Tee palmikonkierrot tästä lähtien joka 6. kerros - palmikonkiertoa seuraa siis 5 kerrosta, jolloin palmikkosilmukat neulotaan sileää oikeaa ja reunasilmukat sileää nurjaa; sen jälkeen toista palmikonkierrot.

Raglansaumojen lisäykset
Neulo muilla silmukoilla sileää oikeaa ja aloita lisäykset raglansaumojen kohdalla: kun jäljellä on 1 s ennen silmukkamerkkiä, lisää 1 s. Neulo 2 o ja lisää taas 1 s. Toista tämä jokaisen neljän silmukkamerkin kohdalla joka toisella kerroksella.
 
Jatka, kunnes työn korkeus on noin 5-6-6-6,5 cm ja yhdistä työ pyöröneuleeksi. Luo yhdistymiskohtaan palmikoiden väliin 2 silmukkaa ja neulo nämä silmukat jatkossa nurin. Jatka palmikkoneuleen (ole tarkkana, että palmikonkierrot jatkuvat edelleen kummassakin palmikossa oikeaan suuntaan!) ja raglanlisäysten neulomista, kunnes työn korkeus on noin 6-7-8-9 cm.  Lopeta lisäykset, mutta jatka palmikoiden neulomista.

 Kun työn korkeus on noin 7-8-9-10 cm, siirrä silmukkamerkkien väliset hihojen silmukat apulangalle odottamaan ja luo niiden tilalle 4-6-6-8 s. Laita silmukkamerkit näiden silmukoiden keskelle merkitsemään sivua.

Helma

Neulo sileää oikeaa, jatka edessä palmikkojen neulomista. Lisää silmukoita kainaloissa silmukkamerkkien kohdalla seuraavasti:

  • Lisää 1 silmukka joka toinen kerros kummassakin sivussa vuorotellen silmukkamerkin kummallakin puolella.
  • Kun työn korkeus kainalosta mitattuna on 5 cm, jatka lisäyksiä joka 3. kerroksella.
  • Kun korkeus kainalosta mitattuna on 15 cm,jatka lisäyksiä joka 6. kerroksella.

Neulo, kunnes helman pituus kainalosta mitattuna on noin 23-26-28-30 cm ja olet viimeksi neulonut palmikonkierrot.

Huolittele helma: aloita palmikonkiertojen jälkeisellä kerroksella ja neulo 1 krs nurin, 1 krs oikein, 1 krs nurin ja päättele seuraavalla kerroksella neulomalla oikein. Neulo palmikkosilmukat edelleen oikein ja reunusilmukat nurin, mutta älä tee enää palmikonkiertoa.

Hihat

Poimi odottamaan jätetyt hihan silmukat sukkapuikoille. Poimi kädentien alareunasta langan avulla 8-10-10-12 silmukkaa ja neulo sileää oikeaa 1-2-2-2 krs. Kavenna kainalossa poimittujen silmukoiden keskellä 2 s: kun puikolla on 2 s ennen keskimmäistä silmukkaa, nosta 1 s neulomatta, neulo seuraava s oikein, vedä nostettu silmukka neulotun yli. Neulo seuraavat silmukat 2 o yhteen. Neulo vielä 4-5-5-6 krs sileää oikeaa ja huolittele hihansuu: neulo 1 krs nurin, 1 krs oikein, 1 krs nurin, päättele seuraavalla kerroksella.

Neulo toinen hiha samoin.

Viimeistely

Päättele langanpäät. 

Vinkkejä

Aleenasta saat selkeälinjaisen kastemekon, kun jatkat helmaa ja halutessasi myös hihoja pidemmiksi. Voit lopettaa helman levennykset siinä kohdassa, kun tämä ohje loppuu - tällöin helmalla on riittävästi leveyttä, jotta se mahtuu vaipan yli ja pukeminen onnistuu. Lankaa tarvitset helman pituuden mukaan noin 200 g.

Teksti ja kuvat

Laura Uusitalo

Lisää Laurasta

Ulla 02/08 - Ohjeet

Laura Uusitalo:
Aleenan mekko

Piritta:
Arjan poncho

Eeva Saviranta:
Bambusukat

Elina Huhtanen:
Hellevarpaat

Kristel Nyberg:
Hulivilin hellemekko

Laura Uusitalo:
Hyrrä-setti

Mira Ranki:
Jade-takki

Satu Ruokamo:
Kesäkeijun säärystimet

Pia Tuononen:
Koiranputkisukat

Distant Knitter:
Käänteinen-pipo

Eeva Saviranta:
Lauralle-sukat

Marjut Katajala:
Leenan fiinimmät sukat

Marjut Katajala:
London Calling -sukat

Eeva Saviranta:
Lorelein heinikko -sukat

Taija Elo:
Maia-toppi

Terhi Saksa:
Marjakimara-jakku

Kristel Nyberg:
Meripoika-kesämyssy

Eeva Saviranta:
Neljäkkäät-sukat

Taina Anttila:
Ne on vaan sukat

Lankakomero:
Panache-huivi

Eeva Saviranta:
Petäjä-sukat

Anne H:
Pöllön sulat -sukat

Eeva Saviranta:
Rovásírás-sukat

Kristel Nyberg:
Sananjalka-sukat

Pia Tuononen:
Sepe-nalle

Katja Kvintus:
Sikuriina-takki

Marja Venäläinen:
Tähtitaivas-huivi

Pia Tuononen:
Tulppaani-kolmiohuivi

Pia Tuononen:
Tulppaani-suorakaidehuivi

Heli Suhonen:
Vendela-sukat

Marja Venäläinen:
Vilja-setti

Taina Anttila:
Ystävälle-takki

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.