Rovásírás-sukat

Rovásírás-sukat saivat inspiraationsa mallineulekirjasta, jossa esiteltiin toinen toistaan kauniimpia kapeita palmikkokuvioita. Palmikkokuvio tuo mieleen menneen ajan ja riimut. Sukkien nimi tarkoittaakin Unkarissa käytettyä kirjoitusmerkistöä, jonka merkeissä on paljon yhtäläisyyksiä pohjoismaisiin riimukirjaimiin.

Lanka ja langan menekki

Online Linie 2 Supersocke Silk (55 % merinovilla (superwash), 20 % silkki, 25 % polyamidi; 50 g = n. 200 metriä ), 2 kerää = 100 g ruskeaa

Neuletiheys

32 s sileää neuletta = noin 10 cm

Puikot

Sukkapuikot 2 mm tai käsialan mukaan

Koko

Nainen, 39-40, sukan pituus litteänä 26 cm

Ohje

Varsi

Luo 64 silmukkaa. Neulo 1 oikein kiertäen, 1 nurin -joustinneuletta 12 kerrosta. Aloita kaavion mukainen mallineule 3. puikon 7. silmukasta (vastaavasti toisessa sukassa 2. puikon 4. silmukasta). Ennen kaavion aloittamista neulo valmistelukerros: neulo 3. puikon 8. silmukka sekä etu- ja takareunasta, neulo seuraava s nurin, seuraava s etu- ja takareunasta, seuraava s nurin ja seuraava s etu- ja takareunasta. Jatka puikon loppuun 1 oikein kiertäen, 1 nurin -joustinneuletta.

Aloita mallineule seuraavalla kerroksella. Neulo mallineuletta tässä kohtaa sukkaa kärjen loppuun saakka ja muilla silmukoilla sileää.

Neulo varteen kaksi mallikertaa mallineuletta.

Kiilakantapää

Ota 4. ja 1. puikon silmukat samalle puikolle. Neulo vahvistettu kantalappu neulomalla oikeilla kerroksilla *1 oikein, nosta 1* ja nurjalla kaikki s:t nurin. Neulo tasoneuleena, kunnes kantalapun korkeus on 32 kerrosta.

Aloita kantapään kääntäminen neulomalla 17 silmukkaa oikein, 2 oikein yhteen, 1 oikein. Käännä työ, nosta 1. silmukka, neulo 3 nurin, 2 nurin yhteen, 1 nurin. Käännä työ. Jatkossa nosta 1. silmukka, neulo oikealla oikein ja nurjalla nurin, kunnes seuraava neulottava silmukka olisi edellisellä kerroksella nostettu silmukka. Neulo tämä yhteen seuraavan silmukan kanssa ja neulo vielä yksi silmukka. Jatka näin, kunnes kaikki silmukat on neulottu.

Kiilakavennukset

Poimi kantalapun reunoista 24 s ja aloita kiilakavennukset. Kavenna 1. puikon lopussa 2 oikein yhteen kavennuksella ja 4. puikon alussa ylivetokavennuksella joka toisella kerroksella 1 silmukan verran, kunnes 1. ja 4. puikoilla on jäljellä 16 silmukkaa.

Kärki

Jatka sukan kärkeä, kunnes sen pituus on noin 19 cm tai se on noin 4 cm lyhyempi kuin haluttu pituus ja olet neulonut viimeisenä omallineuleen 10. kerroksen. Kavenna mallineuleen 2 s oikein kiertäen raidat yhteen vastaavalla tavalla kuin lisäsit silmukat mallineuleen alussa. Kaikilla puikoilla jäljellä 16 silmukkaa. Neulo kaksi kerrosta sileää ja aloita kärkikavennukset.

Neulo kavennukset nauhakavennuksena: neulo 1. puikon lopussa 2 s oikein yhteen, tee 2. puikon alussa ylivetokavennus, neulo 3. puikon lopussa 2 oikein yhteen ja tee 4. puikon alussa ylivetokavennus. Neulo ensimmäisen kolmen kavennuskerroksen jälkeen kerros sileää. Jatka sen jälkeen kavennuksia, kunnes silmukoita on jäljellä 8. Katkaise lanka, vedä se silmukoiden läpi ja päättele langanpäät.

Neulo toinen sukka peilikuvaksi. Kaavio sijoitetaan 2. puikon alkuun 4. silmukasta alkaen.

Kaavio

kaavio

kaavio

Teksti ja kuvat

Eeva Saviranta

Lisää Eevasta

Ulla 02/08 - Ohjeet

Laura Uusitalo:
Aleenan mekko

Piritta:
Arjan poncho

Eeva Saviranta:
Bambusukat

Elina Huhtanen:
Hellevarpaat

Kristel Nyberg:
Hulivilin hellemekko

Laura Uusitalo:
Hyrrä-setti

Mira Ranki:
Jade-takki

Satu Ruokamo:
Kesäkeijun säärystimet

Pia Tuononen:
Koiranputkisukat

Distant Knitter:
Käänteinen-pipo

Eeva Saviranta:
Lauralle-sukat

Marjut Katajala:
Leenan fiinimmät sukat

Marjut Katajala:
London Calling -sukat

Eeva Saviranta:
Lorelein heinikko -sukat

Taija Elo:
Maia-toppi

Terhi Saksa:
Marjakimara-jakku

Kristel Nyberg:
Meripoika-kesämyssy

Eeva Saviranta:
Neljäkkäät-sukat

Taina Anttila:
Ne on vaan sukat

Lankakomero:
Panache-huivi

Eeva Saviranta:
Petäjä-sukat

Anne H:
Pöllön sulat -sukat

Eeva Saviranta:
Rovásírás-sukat

Kristel Nyberg:
Sananjalka-sukat

Pia Tuononen:
Sepe-nalle

Katja Kvintus:
Sikuriina-takki

Marja Venäläinen:
Tähtitaivas-huivi

Pia Tuononen:
Tulppaani-kolmiohuivi

Pia Tuononen:
Tulppaani-suorakaidehuivi

Heli Suhonen:
Vendela-sukat

Marja Venäläinen:
Vilja-setti

Taina Anttila:
Ystävälle-takki

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.