Maia

Mielessäni on usein ollut ajatus topista, joka olisi istuva, ottaisi huomioon muotoni ja olisi kuitenkin samalla rennon mukava. Selattuani aikani palmikkomallineulekirjaa löysin innostavan palmikon ja seuraavaksi huomasin jo lähettäväni ohjeideastani sähköpostia PiikkoPirtaan, joka sponsoroi langat.

Maia neulotaan pyörönä kädenteihin asti, jolloin etu- ja takakappaleet erotetaan toisistaan. Etukappaleessa on rintoja varten muotoilut, jotka voit halutessasi jättää pois. Etukappale on sileää neulosta olkaimiin asti, takakappaleessa palmikko alkaa helmasta ja jatkuu olkaimina hartioiden yli etupuolelle.

Lanka ja langan menekki

South Western Trade Company Craft (65 % luomupuuvilla, 35 % maitokuitu, 125 m / 50 g), 350 g

Korvaavaksi langaksi suosittelen ryhdikästä lankaa, esimerkiksi Ornaghi Filati Gong on hyvä vaihtoehto.

Neuletiheys

21 s ja 32 krs = 10 cm sileää neuletta pyöröneuleena

Puikot

3,5 mm pyöröpuikko, 80 cm, tai käsialan mukaan

Muut tarvikkeet

tarvittaessa palmikkopuikko
silmukkamerkkejä
langanpätkiä apulangoiksi tai silmukan lepuuttajia

Koko

XXL, valmiin topin rinnanympärys 106 cm, pituus kainalosta helmaan 46 cm

Ohje

Luo 258 silmukkaa, merkitse silmukkamerkillä kerroksen vaihtumiskohta. Neulo 2 o, 2 n -joustinneuletta 129 silmukan verran, neulo viimeiseksi 1 o. Aseta silmukkamerkki erottamaan etukappale takakappaleesta. (Ensin neulotut silmukat ovat etukappale.)

Jatka takakappaleen silmukoiden osalta joustinta ensimmäisen 25 silmukan verran (viimeiseksi 1 o), aseta sitten silmukkamerkki palmikon alkamisen merkiksi ja neulo palmikko: neulo 1 nurin, palmikkokaavion ensimmäinen kerros, 1 n, aseta silmukkamerkki palmikon päättymisen merkiksi. Jatka 2 o, 2 n -joustinneuletta seuraavien 54 silmukan ajan (aloita 1 o ja jatka 2 n, 2 o) ja toista sitten palmikko. Jatka joustinneuletta takakappaleen loppuun.

Neulo joustinneuletta 15 kerrosta, muista samalla seurata takakappaleessa palmikkokaaviota. Neulo tämän jälkeen sileää (palmikkojen kohdalla seuraa edelleen palmikkokaaviota) yksi kerros.

Tee vartalon muotoilut seuraavien 52 kerroksen aikana. Joka 7. kerros on kavennuskerros.

Kavennuskerros
Neulo kerroksen alussa 1 o. Neulo sitten kaksi oikein yhteen ja jatka sileää, kunnes etukappaleen silmukoita on jäljellä 3, neulo kaksi oikein yhteen ja 1 o. Aloita takakappale neulomalla 1 o, neulo sitten kaksi oikein yhteen, jatka sileää (muista palmikot), kunnes jäljellä on 3 silmukkaa, neulo kaksi oikein yhteen ja 1 o. Toista kavennukset joka 7. kerroksella yhteensä kahdeksan kertaa. Työstä kaventuu yhteensä 32 silmukkaa ja jäljelle jää 225 silmukkaa.

Neulo kavennuskerrosten välillä sileää ja seuraa takakappaleessa palmikkokaaviota. Kavennusten jälkeen jatka sileää neuletta, kunnes työ on helmasta mitaten 34 cm pitkä ja aloita sitten muotoilut rintoja varten. Mikäli mielestäsi lisämuotoiluille ei ole tarvetta, voit jättää ne pois.

Lisäyskerros
Neulo etukappaleesta 10 s, neulo kaksi oikein yhteen, neulo 23 s oikein ja tee lisäys: nosta silmukoiden välinen lanka puikolle ja neulo se kiertäen, neulo 1 o ja toista lisäys silmukan toisella puolella. Neulo 46 s oikein ja tee jälleen lisäykset. Neulo 23 s oikein, neulo 2 s oikein yhteen ja neulo loput etukappaleen silmukat oikein.

Toista lisäykset joka 2. kerroksella yhteensä viisi kertaa.

Jatka lisäysten jälkeen sileää 7,5 cm. Jaa sitten työ etu- ja takakappaleiksi. Päättele ensimmäiset 8 silmukkaa kädentietä varten, neulo etukappaleen viimeiseen 8 silmukkaan saakka ja päättele ne. Jätä etukappaleen silmukat odottamaan apulangalle tai ylimääräiselle pyöröpuikolle ja neulo ensin takakappale valmiiksi. Neulo takakappale tasona.

Päätä 8 silmukkaa kädentietä varten ja neulo sitten sileää kerroksen loppuun (muista palmikot). Päätä nurjalla puolella samoin 8 silmukkaa kerroksen alussa ja neulo kerros loppuun. Jatka kädenteiden kavennuksia joka kerroksella: neulo kaksi ensimmäistä silmukkaa oikealla puolella oikein ja nurjalla puolella nurin yhteen, kunnes olet kaventanut 24 silmukkaa kummastakin reunasta ja kummassakin reunassa on jäljellä yksi oikea silmukka ennen palmikkoa. Palmikot muodostavat olkaimet.

Kavenna samalla kappaleen keskellä kummankin palmikon vieressä oikean puolen kerroksilla 4 x 2 s. Neulo takakappaleen puolet loppuun erikseen tai ota työhän uusi kerä lankaa, jos haluat neuloa puolet loppuun samaan aikaan. Neulo kavennuskerrosten jälkeen jäljellä olevilla silmukoilla sileää, kunnes kädentien korkeus on 9 senttiä, ja päätä sitten palmikoiden välisen keskiosan silmukat kerralla. Jätä palmikko-olkaimet apulangalle odottamaan.

Ota etukappaleen silmukat jälleen puikoille.

Aloita työn nurjalta puolelta ja neulo 1 kerros nurin. Neulo seuraavan kerroksen (oikea puoli) alussa 25 silmukkaa oikein, aseta silmukkamerkki ja aloita palmikko olkainta varten: neulo 1 n, palmikkokaavion 1. kerros ja 1 n. Aseta silmukkamerkki, neulo 32 o ja päätä neljä silmukkaa. Neulo 32 o ja toista palmikko kuten edellä. Neulo etukappaleen puolet loppuun erikseen tai ota työhön mukaan uusi kerä lankaa, jos haluat neuloa molemmat puolet samaan aikaan. Toista reunakavennuksia kuten takakappaleessa, kunnes kummassakin reunassa on jäljellä 1 oikea silmukka ennen palmikkosilmukoita.

Jatka etuosan olkaimien neulomista, kunnes olet neulonut 17 senttiä. Jatka sitten takakappaleen olkaimia ja neulo 17 senttiä. Silmukoi etu- ja takakappaleen olkaimet kiinni toisiinsa. Vaihtoehtoisesti voit käyttää myös 3 puikon päättelyä (ohje Ulla 03/05).

Höyrytä neule tai kastele ja aseta kuivumaan tasona ja nauti sitten uudesta kesätopistasi!

Halutessasi voit jättää rintamuotoilut kokonaan pois. Mikäli teet rintamuotoilut, on syytä mitata omat mitat ja varmistaa, että lisäykset tulevat oikeille kohdille eli keskelle rintaa.

Kaavio

Teksti ja kuvat

Taija Elo

Lisää Taijasta

Langan ohjeeseen tarjoaa

Ulla 02/08 - Ohjeet

Laura Uusitalo:
Aleenan mekko

Piritta:
Arjan poncho

Eeva Saviranta:
Bambusukat

Elina Huhtanen:
Hellevarpaat

Kristel Nyberg:
Hulivilin hellemekko

Laura Uusitalo:
Hyrrä-setti

Mira Ranki:
Jade-takki

Satu Ruokamo:
Kesäkeijun säärystimet

Pia Tuononen:
Koiranputkisukat

Distant Knitter:
Käänteinen-pipo

Eeva Saviranta:
Lauralle-sukat

Marjut Katajala:
Leenan fiinimmät sukat

Marjut Katajala:
London Calling -sukat

Eeva Saviranta:
Lorelein heinikko -sukat

Taija Elo:
Maia-toppi

Terhi Saksa:
Marjakimara-jakku

Kristel Nyberg:
Meripoika-kesämyssy

Eeva Saviranta:
Neljäkkäät-sukat

Taina Anttila:
Ne on vaan sukat

Lankakomero:
Panache-huivi

Eeva Saviranta:
Petäjä-sukat

Anne H:
Pöllön sulat -sukat

Eeva Saviranta:
Rovásírás-sukat

Kristel Nyberg:
Sananjalka-sukat

Pia Tuononen:
Sepe-nalle

Katja Kvintus:
Sikuriina-takki

Marja Venäläinen:
Tähtitaivas-huivi

Pia Tuononen:
Tulppaani-kolmiohuivi

Pia Tuononen:
Tulppaani-suorakaidehuivi

Heli Suhonen:
Vendela-sukat

Marja Venäläinen:
Vilja-setti

Taina Anttila:
Ystävälle-takki

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.