Hyrrä-setti

Syksyn ensimmäisiin kylmien aikaan tai keväällä auringon jo lämmittäessä tarvitaan keveitä, mutta kuitenkin lämmittäviä asusteita. Perinteisen mallisessa Hyrrä-baskerissa on hauskana yksityiskohtana  reikärivejä, jotka muodostavat hyrrämäisen kuvion.

Päälaelta aloitettavan baskerin ohje on helppo muuntaa mille tahansa langalle, jopa selvästi eri paksuiselle langalle. Tässä ohjeessa annetaan tarkat silmukkamäärät Novitan 7 veljestä -langalle ja lisäksi suluissa ohjeet mallin muuntamiseksi mille langalle tahansa. Yksinkertainen, käännettävä kaulaliina ja kapeat lapaset toistavat baskerin reikärivejä.

Tässä ohjeessa olevien kuvien neuleet ovat vasenkätisen neulojan tekemiä, ja kuvat on peilattu kuvankäsittelyohjelmassa niin, että ne näyttävät oikeakätisen neulojan tekemiltä. Jos vasenkätinen neuloja noudattaa ohjeita muuntamatta niitä, tulevat hyrrän kierteet ja lapasten ja kaulaliinan reikärivit toiseen suuntaan.

Lanka ja langan menekki

Baskeri
Novita 7 veljestä (75 % villa, 25 % polyamidi, n. 300 m / 150 g), n. 60 g
Ohje on helposti sovellettavissa lähes mille vain langalle; langan menekki on langan paksuuden mukaan alle / noin 100 g.

Lapaset
Novita 7 veljestä (75 % villa, 25 % polyamidi, n. 300 m / 150 g), n. 60 g

Kaulaliina
Novita 7 veljestä (75 % villa, 25 % polyamidi, n. 300 m / 150 g), 150-180 g pituuden mukaan

Baskeriin, lapasiin ja kaulaliinaan tarvitset yhteensä kaksi 150 g kerää lankaa. Yhdestä kerästä saat sekä lapaset että baskerin, toisesta kaulaliinan. Lapasista ja baskerista jää hiukan lankaa yli ja sen voi käyttää kaulaliinan jatkoksi.

Neuletiheys

4 mm puikoilla 18 s ja 26 krs sileää neuletta = 10 cm
3,5 mm puikoilla 21 s ja 28 krs sileää neuletta = 10 cm

Puikot

Baskeria varten sukkapuikot 4 mm tai käsialan mukaan, halutessasi saman vahvuinen lyhyt pyöröpuikko; työn pystyy juuri ja juuri tekemään tavallisilla 20 cm mittaisilla sukkapuikoilla
(tai langan ja käsialan mukaan langalle sopiva puikko).

Lapasia varten 3,5 mm sukkapuikot tai käsialan mukaan.

Kaulaliinaa varten puikot 4,5 mm tai käsialan mukaan.

Koko

Baskeri: päänympärys noin 56 cm
Lapaset: naisen
Kaulaliinan mitat n. 14 x 160-200 cm

Baskeri

Luo 8 silmukkaa. Jaa ne tasaisesti sukkapuikolle ja neulo kaikki silmukat oikein, yhdistä pyöröneuleeksi. Aloita lisäykset:

 • 1. kerros: *lk, 1 o*, toista *-* 8 kertaa eli keroksen loppuun
 • 2. kerros ja kaikki parilliset kerrokset: neulo kaikki oikein
 • 3. kerros: *lk, 2 o*, toista *-* 8 kertaa eli kerroksen loppuun
 • 5. kerros: *lk, 3 o*, toista *-* 8 kertaa eli kerroksen loppuun
 • 6. kerros: * lk, 4 o*, toista *-* 8 kertaa eli kerroksen loppuun

Jatka tämän mallin mukaan, kunnes puikolla on 34 silmukkaa ja olet viimeksi neulonut parillisen kerroksen, eli kunnes olet neulonut *lk, 16 o* ja sen jälkeisen sileän kerroksen (tai kunnes kappaleen korkeus keskustasta reunaan on n. 13 cm). Jokaisella parittomalla kerroksella kerroksen silmukkamäärä kasvaa kahdeksalla ja parillisella pysyy ennallaan. Vaihda halutessasi pyöröpuikkoihin, kun silmukoita on tarpeeksi. Työn pystyy juuri ja juuri neulomaan myös sukkapuikoilla.

Tee sitten suora osuus:

 • 1. kerros: * 2 o yhteen, 15 o*, toista *-*  8 kertaa eli kerroksen loppuun
 • 2. kerros: *lisää 1 s (poimi lanka silmukoiden välissä olevan langan alitse), 16 o*, toista *-* 8 kertaa eli kerroksen loppuun.

Jos sinulla on eri määrä silmukoita, neulo siten, että langankiertoja tulee 8 per kerros ja ne tulevat jo neulottujen langankiertojonojen jatkoksi.

Toista näitä kahta kerrosta vielä kolme kertaa (tai kunnes suoran osuuden korkeus on noin 3 cm). Näiden kerrosten aikana silmukkamäärä pysyy samana.

Huomaa, että kuvio on oikeastaan sama kuin lisäysosassa, mutta langankiertojen sijasta seuraavalla kerroksella poimitaan uusi silmukka edellisen kierroksen langan alta aivan kuin jos langankierto olisi tehty. Näin reiät pysyvät saman kokoisina kuin lisäysosassa; jos langankierrot tehdään kavennusten viereen, tulee rei'istä helposti selvästi suurempia kuin lisäysosassa.

Aloita sitten kavennukset:

 • 1. kavennuskerros: * 3 o yhteen, 14 o*, toista *-* 8 kertaa eli kerroksen loppuun.
 • 2. kavennuskerros: *lisää 1 s poimimalla lanka silmukoiden välissä olevan langan alitse, 15 o*, toista *-* 8 kertaa eli kerroksen loppuun.
 • 3. kavennuskerros: *3 o yhteen, 13 o*, toista *-* 8 kertaa eli kerroksen loppuun.
 • 4. kavennuskerros: *lisää 1 s poimimalla lanka silmukoiden välissä olevan langan alitse 14 o*, toista *-* 8 kertaa eli kerroksen loppuun.

Jatka tämän mallin mukaan, kunnes puikolla on 18 silmukkaa ja olet viimeksi neulonut *lisää 1, 8 o* (tai kunnes yhden kuvion leveys on noin 5 cm ja olet viimeksi neulonut parillisen kerroksen).

Aloita sitten resori:

Neulo *1 n, 2 o*, toista *-*, kerroksen loppuun, jatka tätä 3 kerrosta ja päättele silmukat löysästi neljännellä kerroksella. (Vaihtoehtoisesti neulo joustinneuletta, kunnes resorin korkeus on noin 2 cm. Pyri täsmäämään oikeat ja nurjat silmukat niin, että reikärivin kohdalle tulee nurja ja heti sen jälkeen oikea silmukka. Voit myös neuloa 2 o, 2 n -joustinneuletta, joka menee kerroksen päätteeksi tasan, oli sinulla kuinka monta silmukkaa tahansa.)

Viimeistely

Päättele langanpäät.Vedä aloituslanka ensin alun 8 silmukan tyvien läpi siten, että keskellä oleva reikä menee umpeen. Kastele myssy ja levitä se tasaiselle alustalle kuivumaan.

Vinkkejä

Lakin väljyyttä voit muokata helposti vaihtelemalla suoran osuuden korkeutta. Lisäämällä kerroksia saat väljemmän lakin, kerroksia vähentämällä taas niukemman. Voit helposti tehdä baskerista myös lasten version tekemällä levennyksiä vähemmän ja kaventamalla vastaavasti hiukan pienemmäksi saakka.

Lapaset

Luo 36 silmukkaa ja jaa ne tasaisesti 4 sukkapuikolle, 9 silmukkaa kullekin.

Oikea lapanen

Neulo suljettuna neuleena joustinneuletta *2 o, 1 n*, toista *-* 22 kerrosta.

Neulo 1 krs sileää oikeaa neuletta, ja aloita sitten samanaikaisesti 1. ja 2. puikolla kämmenselän kuvio kaavion 1 mukaan. Aloita myös peukalokiila 3. puikolla (ks. seuraava kappale). Kun olet ruutupiirroksen rivillä 15 ja olet neulonut 1. puikolla 8 o, lk, siirrä puikon viimeinen silmukka 2. puikolle ja neulo sen alussa 2 oikein yhteen. Reikäkuvio päättyy ruutupiirroksen loppuun; neulo tämän jälkeen kaikki silmukat oikein.

Samaan aikaan, kun aloitat reikäkuvion 1. ja 2. puikoilla, aloita 3. puikolla peukalokiila: neulo 3. puikon alussa 1 o, lisää 1 silmukka (nosta silmukoiden välinen lanka vasemmalle puikolle ja neulo se takareunastaan oikein), neulo 3 o ja lisää toinen silmukka samalla tavalla. Neulo kerros loppuun normaalisti. Jatka 3. puikolla peukalokiilaa: neulo 2 kerrosta ilman lisäyksiä, lisää taas 2 silmukkaa edellisten lisäysten ulkopuolelle: neulo puikon alussa 1 o, lisää 1, neulo 5 o, lisää 1. Lisää silmukoita tähän tapaan joka 3. kerroksella vielä 3 kertaa niin, että puikolla on yhteensä 19 silmukkaa. Neulo viimeisen lisäyksen jälkeen vielä 2 kerrosta.

Siirrä peukalokiilan 13 silmukkaa (lisätyt 10 ja ne 3 s, jotka jäivät lisäysten väliin) apulangalle ja jätä odottamaan. Luo niiden tilalle 3 uutta silmukkaa ja jatka neulomista tavalliseen tapaan: 1. ja 2. puikoilla reikäkuviota, kunnes se loppuu, 3. ja 4. puikoilla sileää oikeaa.

Kun lapanen on niin pitkä, että pikkusormi peittyy (n. 14 cm ranteesta), neulo jokaisen puikon alussa 2 oikein yhteen. Neulo sitten 3 kerrosta sileää ja aloita kiilakavennukset:
1. kerros: *2 oikein yhteen, 2 o*, toista *-* kerroksen loppuun
2. ja 3. kerros sileää oikeaa
4. kerros: *2 oikein yhteen, 1o*,  toista *-* kerroksen loppuun
5. kerros: sileää oikeaa
6. kerros: *2 oikein yhteen*,  toista *-* kerroksen loppuun
Katkaise lanka ja vedä se jäljellä olevien 8 silmukan läpi.

Tee viimeiseksi peukalo: Ota apulangalta silmukat kahdelle puikolle. Poimi peukalon tyvestä 4 silmukkaa kolmannelle puikolle ja neulo näillä 17 silmukalla yksi kerros sileää oikeaa neuletta. Seuraavalla keroksella neulo kaksi kertaa 2 oikein yhteen poimittujen silmukoiden kohdalta -> 15 s. Tasoita silmukat niin että joka puikolla on 5s. Neulo sileää neuletta kunnes peukalon kynnestä noin puolet (mieluummin yli kuin alle) peittyy. Aloita sitten kärkikavennus:
1. kerros: * 2 oikein yhteen, 3 o* toista *-* kerroksen loppuun
2. kerros: kaikki silmukat oikein
3. kerros: *2 oikein yhteen*, toista *-* kerroksen loppuun
Katkaise lanka ja vedä se jäljellä olevien 6 silmukan läpi, kiristä.

Vasen lapanen tehdään muuten samoin kuin oikea, mutta pitsikuvio tehdään 3. ja 4. puikolla ja peukalokiila 2. puikon lopussa. Huomaa, että reikäkuvio tulee samoin päin molempiin lapasiin, siis epäsymmetrisesti!

Kaulaliina

 

Luo 42 silmukkaa. Neulo 1. kerros ja kaikki parittomat kerrokset *1o, 1n*, toista *-* kerroksen loppuun. Neulo parilliset kerrokset ruutupiirroksen [hyrra-kaavio2.gif] mukaan. Huomaa, että kaksoislangankierto neulotaan vain kerran! Neulo sen etureunaan 1 o tavalliseen tapaan ja päästä toinen kierros  puikolta.

Toista kerroksia 1-20 kunnes kaulaliina on haluamasi pituinen. Neulo loppuun vielä yksi kerros 1o1n-joustinta, ja päättele silmukat 1o1n-joustimella. Kaulaliina saa noin kolmanneksen lisää pituutta, kun sen kastelee ja asettaa tasoon kuivumaan. 150 g kerä riittää neulottaessa noin 120 cm pitkään kaulaliinaan, josta tulee kastelun jälkeen noin 160 cm pitkä; 150 cm mittaisesta kaulaliinasta tulee taas noin 200 cm pitkä. Samalla liinasta tulee notkeampi ja kevyempi.

Päättele langanpäät. Kastele kaulaliina läpikotaisin, laita halutessasi veteen huuhteluainetta. Levitä liina mittoihinsa tasaiselle alustalle kuivumaan.

Vinkki! Jos haluat keveämmän kaulaliinan, voit neuloa sen baskerin kanssa samanvärisestä Novita Nallesta tai Woolista. Käytä tällöin 4 mm puikkoja.

Kaaviot

Kaavio 1

Kaavio 2

 

Teksti ja kuvat

Laura Uusitalo

Lisää Laurasta

Ulla 02/08 - Ohjeet

Laura Uusitalo:
Aleenan mekko

Piritta:
Arjan poncho

Eeva Saviranta:
Bambusukat

Elina Huhtanen:
Hellevarpaat

Kristel Nyberg:
Hulivilin hellemekko

Laura Uusitalo:
Hyrrä-setti

Mira Ranki:
Jade-takki

Satu Ruokamo:
Kesäkeijun säärystimet

Pia Tuononen:
Koiranputkisukat

Distant Knitter:
Käänteinen-pipo

Eeva Saviranta:
Lauralle-sukat

Marjut Katajala:
Leenan fiinimmät sukat

Marjut Katajala:
London Calling -sukat

Eeva Saviranta:
Lorelein heinikko -sukat

Taija Elo:
Maia-toppi

Terhi Saksa:
Marjakimara-jakku

Kristel Nyberg:
Meripoika-kesämyssy

Eeva Saviranta:
Neljäkkäät-sukat

Taina Anttila:
Ne on vaan sukat

Lankakomero:
Panache-huivi

Eeva Saviranta:
Petäjä-sukat

Anne H:
Pöllön sulat -sukat

Eeva Saviranta:
Rovásírás-sukat

Kristel Nyberg:
Sananjalka-sukat

Pia Tuononen:
Sepe-nalle

Katja Kvintus:
Sikuriina-takki

Marja Venäläinen:
Tähtitaivas-huivi

Pia Tuononen:
Tulppaani-kolmiohuivi

Pia Tuononen:
Tulppaani-suorakaidehuivi

Heli Suhonen:
Vendela-sukat

Marja Venäläinen:
Vilja-setti

Taina Anttila:
Ystävälle-takki

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.