Neljäkkäät

Neljäkkäät ovat saaneet nimen varren neljäkkään muotoisesta pitsikuviosta. Sukat on neulottu hieman tavanomaista tiiviimmin ja runsaammalla silmukkamäärällä, joten ne sopivat hieman leveämpiin jalkoihin. Lankana sukissa on käsinvärjätty sukkalanka, joka usein on kauneimmillaan sielässä neuleessa ja sukat ovatkin suurimmaksi osaksi sileää neulosta.

Lanka ja langan menekki

Lorna's Laces Shepherd Sock Purple Club, (80 % villa, 20 % nylon; 50 g / 200 m) 2 vyyhtiä = 100 g

Neuletiheys

35 s sileää neuletta = noin 10 cm

Puikot

Sukkapuikot 2 mm tai käsialan mukaan

Koko

Nainen, leveä 39-40, sukan pituus litteänä 26 cm

Ohje

Varsi

Luo 70 silmukkaa. Jaa silmukat puikoille esim. 17 - 18 - 17 - 18. Jatkossa siirrä silmukka viereiselle puikolle tarvittaessa, mikäli esimerkiksi mallineuleen kavennusta ei voi neuloa muuten.

Neulo 6 kerrosta sileää oikeaa. Neulo seuraavaksi käännekerros eli *2 silmukkaa oikein yhteen, langankierto*. Neulo 15 kerrosta sileää. Neulo seuraavaksi varren kuviokerros kaavion mukaan. Kaavio toistuu sukan varressa 7 kertaa ja se neulotaan kerran. Kaaviossa on vain joka toinen kerros, jokaisen kaaviokerroksen jälkeen neulotaan yksi kerros sileää oikeaa. Neulo vartta vielä noin 6 cm ja aloita kantapää.

Kiilakantapää

Ota 4. ja 1. puikon silmukat samalle puikolle. Neulo vahvistettu kantalappu: neulo oikeilla kerroksilla *1 oikein, nosta 1* ja nurjalla nurin. Neulo tasona, kunnes kantalapun korkeus on 35 kerrosta.

Aloita kantapään kääntäminen neulomalla 18 silmukkaa oikein, 2 oikein yhteen, 1 oikein. Käännä työ, nosta 1. silmukka, neulo 3 nurin, 2 nurin yhteen, 1 nurin. Käännä työ. Jatkossa nosta 1. silmukka, neulo oikealla oikein ja nurjalla nurin, kunnes seuraava neulottava silmukka olisi edellisellä kerroksella nostettu silmukka. Neulo tämä yhteen seuraavan silmukan kanssa ja neulo vielä yksi silmukka. Jatka näin, kunnes kaikki silmukat on neulottu.

Kiilakavennukset

Neulo kerros sileää ja poimi sen aikana kantalapun molemmista reunoista 26 s. Aloita kiilakavennukset. Neulo 1. puikon lopussa 2 oikein yhteen ja tee 4. puikon alussa ylivetokavennus joka toisella kerroksella, kunnes 1. ja 4. puikoilla on jäljellä 16 silmukkaa.

Kärki

Jatka sukan kärkeä, kunnes sukan pituus on noin 19 cm. Aloita nauhakavennukset kaventamalla aina 1 s päässä puikon reunasta seuraavasti: kun 1. puikon lopussa on 3 silmukkaa, neulo 2 silmukkaa yhteen, neulo 1 silmukka, 2. puikon alussa neulo 1 silmukka, neulo ylivetokavennus, kolmannen lopussa kavenna 3. ja 2. viimeinen neulomalla 2 s yhteen ja 4. puikon alussa neulo 1 silmukka ja neulo ylivetokavennus. Neulo ensimmäisten neljän kavennuskerroksen jälkeen aina yksi kerros sileää. Jatka sen jälkeen kavennuksia jokaisella kerroksella, kunnes silmukoita on jäljellä 8 ja katkaise lanka. Vedä lanka silmukoiden läpi ja päättele langanpäät.

Ompele lopuksi varren taite kiinni sukan sisäpuolelle.

Kaavio

Teksti ja kuvat

Eeva Saviranta

Lisää Eevasta

Ulla 02/08 - Ohjeet

Laura Uusitalo:
Aleenan mekko

Piritta:
Arjan poncho

Eeva Saviranta:
Bambusukat

Elina Huhtanen:
Hellevarpaat

Kristel Nyberg:
Hulivilin hellemekko

Laura Uusitalo:
Hyrrä-setti

Mira Ranki:
Jade-takki

Satu Ruokamo:
Kesäkeijun säärystimet

Pia Tuononen:
Koiranputkisukat

Distant Knitter:
Käänteinen-pipo

Eeva Saviranta:
Lauralle-sukat

Marjut Katajala:
Leenan fiinimmät sukat

Marjut Katajala:
London Calling -sukat

Eeva Saviranta:
Lorelein heinikko -sukat

Taija Elo:
Maia-toppi

Terhi Saksa:
Marjakimara-jakku

Kristel Nyberg:
Meripoika-kesämyssy

Eeva Saviranta:
Neljäkkäät-sukat

Taina Anttila:
Ne on vaan sukat

Lankakomero:
Panache-huivi

Eeva Saviranta:
Petäjä-sukat

Anne H:
Pöllön sulat -sukat

Eeva Saviranta:
Rovásírás-sukat

Kristel Nyberg:
Sananjalka-sukat

Pia Tuononen:
Sepe-nalle

Katja Kvintus:
Sikuriina-takki

Marja Venäläinen:
Tähtitaivas-huivi

Pia Tuononen:
Tulppaani-kolmiohuivi

Pia Tuononen:
Tulppaani-suorakaidehuivi

Heli Suhonen:
Vendela-sukat

Marja Venäläinen:
Vilja-setti

Taina Anttila:
Ystävälle-takki

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.