Sepe-nalle

Sepe-nalle neulotaan yhtenä kappaleena alhaalta ylöspäin; siihen ei tule saumoja muualle kuin päälaelle ja korvien kiinnitykseen. Lisäksi nallelle neulotaan henkselihousut.

Ohjeen nalle on neulottu ohuehkosta Vuorelman Veto-langasta, mutta lankaa vaihtamalla voit tehdä myös isomman tai pienemmän nallen. Esimerkiksi Novitan 7 Veljestä -langasta neulottuna nallesta tulee noin 36 cm korkea.

Nallen ja nallen housujen ohjeet sopivat yhteen, kunhan nallen ja nallen housujen lanka on suunnilleen samanpaksuista keskenään. Kuvissa näkyy sekä ruskeasta Veto-langasta neulottu pienempi nalle että valkoisesta 7 Veljeksestä neulottu isompi nalle.

Lanka ja langan menekki

Vuorelman Veto (85 % villaa, 15 % polyamidia, 100 g / n. 260 m), 100 g punaruskeaa (310)
Novita Nalle Colori (75 % villaa / 25 % polyamidia), 150 g sinikirjavaa (860)

Neuletiheys

22 s ja 32 krs sileää neuletta Vuorelman Veto-langalla = 10 cm

Puikot

Sukkapuikot 3,5 mm tai käsialan mukaan

Muut tarvikkeet

Hieman mustaa lankaa nallen kasvojen kirjailuun ja täytevanua nallen täyttämiseen

Koko

Nallen korkeus n. 28 cm

Huom!

Kun olet neulonut jalat ja saanut vartalo-osaa neulottua jonkin verran, päättele jalkojen langanpäät ja täytä jalat. Kun olet yhdistämässä käsiä vartalo-osaan, lisää täytettä vartalo-osaan. Kun olet kaulakavennusten kohdalla, täytä kädet. Nallen täyttäminen on näin helpompaa, samoin raajojen muotoilu. Lisää vanua pieninä erinä, jotta se ei muodosta möykkyjä. Laita enemmän vanua nallen pepun ja masun kohdalle, samoin täytä kasvot niin, että kuono korostuu.

Ohje

Jalat

Luo 10 s ja neulo aina oikein -neuletta tasoneuleena 15 kerrosta, neulo viimeiseksi nurjan puolen kerros. Laita silmukkamerkki kerroksen alkuun ja neulo vielä oikean puolen kerros. Poimi muodostuneen neliön muista reunoista sukkapuikoille reunoista 10 silmukkaa reunasta (= 40 s).

Neulo pyöröneuleena 3 kerrosta sileää oikeaa silmukkamerkkiin saakka. Aloita jalan pyöristys seuraavasti:

 • 1. krs: 19 o, 2 o yhteen, 8 o, ylivetokavennus, 9 o.
 • 2. krs: 18 o, 2 o yhteen, 8 o, ylivetokavennus, 8 o.
 • 3. krs: 17 o, 2 o yhteen, 8 o, ylivetokavennus, 7 o.
 • 4. krs: 16 o, 2 o yhteen, 2 o, ylivetokavennus, 2 o yhteen, 2 o, ylivetokavennus, 6 o.
 • 5. krs: 15 o, 2 o yhteen, 1 o, ylivetokavennus, 2 o yhteen, 1 o, ylivetokavennus, 5 o.
 • 6. krs: 14 o, 2 o yhteen, 4 o, ylivetokavennus, 4 o. (= 24 s)

Neulo 1 krs oikein ja siirrä samalla kerroksen alku niin. että kerros alkaa jalan takaa keskeltä. Tasaa samalla puikkojen silmukkamäärät niin, että puikkojen vaihtumiskohta on kerroksen alussa. Jatka sileää neulosta pyöröneuleena 16 kerrosta.

Neulo toinen jalka samoin.

Vartalo

Yhdistä jalat siten, että luot niiden väliin 3 silmukkaa sekä eteen että taakse (= 54 s) ja neulo vartalo-osaa 26 kerrosta (kerroksen alku on keskellä takana).

Päätä 26. kerroksella molemmissa reunoissa kainaloiden kohdalla 2 s. Lopeta kerros keskelle taakse, katkaise lanka ja jätä silmukat odottamaan.

Kädet

Luo kahdeksikkoaloituksella kahdelle puikolle 4 + 4 silmukkaa ja neulo 1 krs oikein. Seuraavalla kerroksella aloita lisäykset: 1 o, lisäys, 2 o (aseta näiden silmukoiden väliin silmukkamerkki kerroksen alun merkiksi), lisäys, 1 o. Neulo toinen puikko samoin. Lisää samalla tavalla ja jatka 1 silmukan päässä reunasta, kunnes silmukoita on 10 s / puikko. Jaa silmukat tasan 4:lle puikolle silmukoiden lisääntyessä niin, että lopuksi silmukoita on 5 s / puikko. Neulo sileää oikeaa lisäysten jälkeen pyöröneuleena 7 krs.

Tee sen jälkeen kavennuskerros: *3 o, 2 o yhteen*. Toista *-* koko kerroksen ajan (= 16 s). Neulo sen jälkeen pyöröneuleena vielä 20 kerrosta. Päätä käden viimeisellä kerroksella 2 silmukkaa käden alareunasta molemmista käsistä ja jätä loput silmukat odottamaan.

Neulo toinen käsi samalla tavalla.

Yhdistä vartalo-osa ja kädet samalle puikolle (= 78 s) ja neulo kerros oikein. Siirrä samalla kerroksen aloituskohta taakse keskelle (aseta silmukkamerkki).

Aloita olkapäiden kavennukset heti yhdistämiskerroksen jälkeen: neulo rajakohtien 6 silmukkaa seuraavasti: 2 o yhteen, 2 o, ylivetokavennus (joka kavennuskerroksella silmukoita vähenee kahdeksan). Tee kavennukset 5 kertaa joka toisella kerroksella (= 38 s).

Tee seuraavaksi kaulan kavennukset: neulo * 1 o, 2 o yhteen*, toista *-*, 2 o (= 26 s).

Tässä vaiheessa silmukoiden pitäisi olla jakaantuneina puikoille seuraavasti:

 • 1. puikko: 6 s
 • 2. puikko: 7 s
 • 3. puikko: 6 s
 • 4. puikko: 7 s

Neulo 2 krs oikein. Seuraavalla kerroksella tee pään lisäykset:

 • 1. krs: 6 o, lisäys, 1 o, lisäys, 12 o, lisäys, 1 o, lisäys, 6 o.
 • 2. krs: 7 o, lisäys, 1 o, lisäys, 6 o, lisäys, 1 o, lisäys, 7 o, lisäys, 1 o, lisäys, 7 o.
 • 3. krs: 8 o, lisäys, 1 o, lisäys, 18 o, lisäys, 1 o, lisäys, 8 o (= 40s).

Laske kasvojen keskeltä 5 keskimmäistä silmukkaa ja laita niiden sivuille silmukkamerkit, jos haluat. Nämä 5 silmukkaa ovat kuonokaavion 5 harmaalla merkittyä silmukkaa. Neulo jatkossa muut silmukat oikein, mutta tee kuonon kohdalle lisäykset kaavion mukaan. Kuonokavennusten jälkeen silmukoita on 38.

Neulo kuonon jälkeen 9 kerrosta sileää oikeaa ja aloita kavennukset. Kerroksen alku on keskellä takana: neulo 1. puikon lopussa 2 o yhteen, tee 2. puikon alussa ylivetokavennus,neulo 3. puikon lopussa 2 o yhteen ja tee 4. puikon alussa ylivetokavennus. Kavenna joka kerroksella, kunnes jäljellä on 22 silmukkaa. Päätä loput silmukat niin, että päälaki jää auki täyttämistä varten.

Tässä vaiheessa nalle on jo melkein täytetty vanulla ja puuttuu enää pään täyttäminen. Täytä pää ja laita etenkin kuono-osaan vanua reilummin niin, että kuono tulee hieman koholle. Kun olet täyttänyt päätä jonkin verran ja sen muoto on alkanut hahmottua, kirjo mustalla villalangalla kuononpää, suu ja silmät. Laita sen jälkeen vielä hiukan vanua kasvoihin kirjottujen kohtien taakse, jotta musta lanka ei näy läpi nurjalta puolelta, jos teet nallen valkoisesta langasta. Täytä pää kokonaan ja ompele vuoropistoin pää kiinni.

Korvat

Luo sukkapuikoille 4 x 5 silmukkaa ja neulo pyörönä 3 krs sileää oikeaa. Lisää seuraavalla kerroksella joka puikolle 1 s:

 • 1. puikko: 4 o, lisäys, 1 o
 • 2. puikko: 1 o, lisäys, 4 o
 • 3. puikko: 4 o, lisäys, 1 o
 • 4. puikko: 1 o, lisäys, 4 o

Neulo 1 kerros oikein ja aloita kärkikavennukset samalla tavalla kuin pään yläosassa: neulo 1. puikon lopussa 2 o yhteen, tee 2. puikon alussa ylivetokavennus, neulo 3. puikon lopussa 2 o yhteen ja tee 4. puikon alussa ylivetokavennus. Tee kavennukset 3 kertaa, katkaise lanka ja pujota loppujen silmukoiden läpi. Tee toinen korva samoin.

Laita hieman vanua korvien sisään ja ompele ne kiinni päähän.

Housut

Luo sukkapuikoille 54 s (13, 14, 13, 14 silmukkaa puikoille) ja neulo pyörönä 1 o, 1 n -joustinneuletta 3 kerrosta. Neulo sen jälkeen sileää oikeaa 5 cm tai niin pitkälle, että olet nallen haarakohdassa.

Jaa silmukat puoliksi (13 + 14, luo 1 silmukka lisää, jotta silmukoita on 14 + 14) ja neulo ensimmäinen lahje. Neulo sileää oikeaa suunnilleen kolmasosa jalan pituudesta (katso kuvia), sitten 1 o, 1 n -joustinneuletta 2 kerrosta ja päätä silmukat lopuksi.

Neulo toinen lahje samalla tavoin puikoille jätetyillä silmukoilla, poimi toisen lahkeen juuresta 1 lisäsilmukka.

Poimi etupuolelta vyötäröltä 3 silmukkaa ja neulo tasona kapeaa ain aoikein-kaitaletta, kunnes henkseli ulottuu taakse ristiin (katso kuvaa) ja päätä silmukat. Tee toinen henkseli samoin ja kiinnitä ne taakse ommellen.

Kaavio

Teksti ja kuvat

Pia Tuononen

Lisää Piasta

Ulla 02/08 - Ohjeet

Laura Uusitalo:
Aleenan mekko

Piritta:
Arjan poncho

Eeva Saviranta:
Bambusukat

Elina Huhtanen:
Hellevarpaat

Kristel Nyberg:
Hulivilin hellemekko

Laura Uusitalo:
Hyrrä-setti

Mira Ranki:
Jade-takki

Satu Ruokamo:
Kesäkeijun säärystimet

Pia Tuononen:
Koiranputkisukat

Distant Knitter:
Käänteinen-pipo

Eeva Saviranta:
Lauralle-sukat

Marjut Katajala:
Leenan fiinimmät sukat

Marjut Katajala:
London Calling -sukat

Eeva Saviranta:
Lorelein heinikko -sukat

Taija Elo:
Maia-toppi

Terhi Saksa:
Marjakimara-jakku

Kristel Nyberg:
Meripoika-kesämyssy

Eeva Saviranta:
Neljäkkäät-sukat

Taina Anttila:
Ne on vaan sukat

Lankakomero:
Panache-huivi

Eeva Saviranta:
Petäjä-sukat

Anne H:
Pöllön sulat -sukat

Eeva Saviranta:
Rovásírás-sukat

Kristel Nyberg:
Sananjalka-sukat

Pia Tuononen:
Sepe-nalle

Katja Kvintus:
Sikuriina-takki

Marja Venäläinen:
Tähtitaivas-huivi

Pia Tuononen:
Tulppaani-kolmiohuivi

Pia Tuononen:
Tulppaani-suorakaidehuivi

Heli Suhonen:
Vendela-sukat

Marja Venäläinen:
Vilja-setti

Taina Anttila:
Ystävälle-takki

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.