ETUSIVULLE - OHJEET - ARTIKKELIT - NEUVOT - KYSY ULLALTA - ULLAKKO - INFO - BLOGI
 

 

Kolmen puikon päättely

 

Monelle neuleen viimeistely on kompastuskivi, ja kokoon ompeleminen pakkopullaa. Kolmen puikon päättelyllä voi yhdistää esimerkiksi neuleen olkasaumat. Tässä Ullassa tekniikkaa on käytetty Punahilkka-ponchon hupun saumaan. Tekniikkaa kutsutaan kolmen puikon päättelyksi sen vuoksi, että tarvitset tavallisten suorien puikkojen tai pyöröpuikon lisäksi avuksi esimerkiksi sukkapuikon.

Aloita tarkistamalla, että yhteen pääteltävissä kappaleissa on sama määrä silmukoita. Kuvassa pyöröpuikolla kahtia taitettu mallitilkku: pyöröpuikon lenkki erottaa puoliskot. Silmukat voi halutessaan jakaa myös kahdelle suoralle puikolle tai sukkapuikolle.

Aseta kappaleet niin, että oikeat puolet tulevat vastakkain ja nurjat puolet ulospäin. Päättelystä muodostuu selvästi näkyvä sauma nurjalle puolelle. Työn viimeksi neulottu silmukka on tässä taaimmaisella puikolla ja lanka vasemmalla etusormella, aivan kuin tavallisesti uutta neulekerrosta aloitettaessa.

Vie apupuikko molempien kappaleiden ensimmäisen silmukoiden läpi ja neulo silmukat melko löyhästi oikein yhteen.

Toista niin, että apupuikolla on kaksi silmukkaa. Vedä ensimmäinen silmukka viimeksi neulotun yli, aivan kuin normaalisti silmukoita päätellessä. Päätä silmukat löysästi, ettei sauma kiristä. Kun olet päätellyt kaikki silmukat, katkaise lanka ja vedä se viimeisen silmukan läpi.

Nurjalle puolelle muodostuu tavallisen päättelyreunan näköinen sauma. Oikealta puolelta saumasta tulee siisti ja melko huomaamaton.

 

Teksti: Kristel Nyberg

Kuvat: Teemu Hirsimäki

Lisää Kristelistä

-

Neuvot

Sukan neulominen kärjestä ylöspäin

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Lisää tietoa Kysy Ullalta -sivulla.