Ulla 01/11

Makramee: Josefina-solmu

Tässä artikkelissa opetetaan Josefina -huivissa käytettävän makrameesolmun solmiminen ja kerrotaan hieman makrameen historiasta ja tekniikasta.

Makrameen historia ja tekniikka

”Makramee-solmeilu on hyvin vanha työtapa, joka on ollut tunnettu käsityömuoto sekä miesten että naisten keskuudessa entisaikoina. Entisaikaan solmuilla on ollut myös taianomainen merkitys, mm. inkaintiaanien tiedetään käytttäneen solmukirjoitusta ja Suomessa sekä muissa maissa erilaisilla solmuilla on ollut omat merkityksensä mm. onnea tuovina amuletteina. Makramee-solmeilu on ollut tunnettu jo vuosituhansia sitten. Erityisesti se oli suosiossa 60-luvun alussa Amerikassa, mutta tämän jälkeen se on käsityömuotona painunut paljolti unohduksiin.” /1/

”Makramee on loogista ja selkeästi etenevää. Siksi sitä on helppoa oppia ja tehdä, kunhan perusasiat eli solmujen solmimistekniikat ovat kunnossa. Usein valmis solmittu työ näyttää paljon vaikeammalta valmistaa kuin se itseasiassa on. Materiaalit, solmimistavat ja erilaisten makrameetekniikoiden ja -mallien yhdistely antavat lukemattomat mahdollisuudet erilaisiin muunnelmiin.” /1/

”Harrastuksena makramee on halpa, sillä aloittamiseen et tarvitse varsinaisesti mitään erityisiä välineitä, työvälineinä toimivat omat sormesi. Ainoa, mitä tarvitset on hyvä alusta, johon voit pingottaa työsi ja lankaa, jota solmeilla. Työsi voit kiinnittää joko telineeseen, jossa työ riippuu tai pingottaa sen tasomaiselle alustalle, johon työ kiinnitetään esim. nuppineuloilla.” /1/

”Makramee-töissä lankojen lukumäärän tulee olla aina neljällä jaollinen, koska töissä käytetään usein solmutyyppiä, johon tarvitaan neljää lankaa.” Esimerkiksi Josefina-huivissa lankaparit muodostuvat aina kahdesta langasta ja niitä on yhteensä 10 eli 20 lankaa. /1/

”Lankojen pituus on oleellisen tärkeää määrittää ennen työn aloittamista, sillä lankojen jatkaminen työn keskellä on hankalaa. Liitoskohtaa on vaikeaa saada täysin näkymättömäksi ja lankojen jatkamista kannattaakin pyrkiä välttämään, mikäli vain mahdollista. Lankojen lukumäärä taas riippuu työn leveydestä ja käytetystä solmutyypistä.” /1/

Mikäli haluat tutustua tarkemmin Markamee-tekniikkaan suosittelen tutustumaan Anne-Marie Bobergin ja Elsie Svennåsin kirjaan Makramee vuodelta 1974 (ISBN 951-30-2547-0), jota olen itsekin käyttänyt mm. Josefina-huivin ohjeen lähdeaineistona ja tässä artikkelissa makrameen historiasta ja tekniikasta.

Josefina-makrameesolmu

Lähtötilanne

Vasemman puoleinen lanka kulkee oikeanpuoleisen lankalenkin ylitse. Huomaathan muodostaa lankalenkin oikeanpuoleisella langalla siten, että oikeanpuoleinen lanka kulkee itsensä alitse muodostaessaan lankalenkin. Vie vasemman puoleinen lanka oikeanpuoleisen langan alitse ensimmäistä pujotusta varten.

Ensimmäinen pujotus

Pujota vasemmanpuoleinen lanka oikeanpuoleisen langan ja vasemmanpuoleisen langan  muodostaman lankalenkin ylälohkosta läpi siten, että vasemmanpuoleinen lanka tulee päällimmäiseksi. Kuvassa tilanne, jossa vielä yksi pompula on pujottamatta lankalenkistä läpi.

Toinen pujotus

Vie vasen lanka vasemman- ja oikeanpuoleisen langan muodostaman lankalenkin alalohkosta läpi.

Älä kiristä solmua vielä, vaan pidä langat löysinä. Kuljeta solmua langoista vetäen oikeaan kohtaan eli mahdollisimman keskelle lankoja.

Solmua on helpompi siirtää, kun pidät sitä sormiesi välissä ja tuet hivenen alapuolelta. Solmua on hyvä tukea sormien välissä kiristettäessä myös siksi, että solmu pysyy tällöin litteänä.

Viimeinen vaihe

Kiristä langat lopullisesti siten, että solmu tulee keskelle ja etäisyys langan pompuloihin on yhtä pitkä joka suuntaan. Isabella-solmu on nyt valmis.

Kiinnitä solmu nuppineulalla alustaan.

Muodosta solmu aina ottamalla eri lankapareista oikean- ja vasemmanpuoleinen lanka, jotka solmit makrameesolmulla yhteen.

Näin seuraavalle riville muodostuu tavallaan uudet lankaparit alkuperäisista lankapareista (ns. lankaparit sekoittuvat). Jokaisella uudella rivillä toimit samalla tavoin muodostaen uudet lankaparit aikaisemmista lankapareista.

Lähdeaineisto:

/1/ Anne-Marie Boberg ja Elsie Svennås, Makramee, Kustannusosakeyhtiö Tammi, Helsinki1974. ISBN 951-30-2547-0

Teksti ja kuvat

Kristiina Viitanen

Lisää Kristiinasta

Ulla 01/11 - Artikkelit

Taija Elo:
Tuin turinat

Eri kirjoittajia:
Menitan omat langat

Eri kirjoittajia:
Novitan uutuudet

Eri kirjoittajia:
Vihreän Vyyhdin uutuudet

Niina Hakkarainen:
Ekotekoja neuloen ja virkaten -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Tyyliä puikoilla -arvostelu

Suvi Heikkilä:
Pääkirjoitus

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Ullan neulojaesittelyt: Kristel Nyberg

Hanna-Kaisa Hämäläinen,
Eeva Saviranta:
Viimeinen langanpää

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Vuosikymmenen parhaat -kyselyn tulokset

Jussi Katajala:
Laama-TV

Kaisa Viitala:
Yhden miehen harrastus auttaa lankakirjanpidossa

Kristiina Viitanen:
Makramee: Josefina-solmu

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.