Ulla 01/11

Ullan neulojaesittelyt: Kristel Nyberg

Kristel Nyberg on suunnittelut Ullaan kymmeniä neuleita aivan Ullan alkuajoista lähtien. Hänet tunnetaan myös Elämänlankaa -blogistaan, joka on viihdyttänyt lukijoita jo vuodesta 2005.

Kristel on kirjoittanut neulekirjan Punokset puikoille yhdessä Johanna Kosken kanssa, ja heidän toinen kirjansa ilmestyy tänä vuonna. Ohjeiden julkaisu ei rajoitu pelkästään kotimaahan, vaan Kristelin ohjeita on julkaistu myös ulkomaisissa nettineulelehdissä, kuten Knittyssä.


Palelevasta fuksista neulekirjailijaksi

Kristelin äiti opetti Kristelin neulomaan jo lapsena. Isompia töitä hän alkoi neuloa lukioikäisenä, mutta toden teolla neulekärpänen puraisi yliopistossa. Kun Kristel ei löytänyt kaupoista mieleistään saati opiskelijabudjetille sopivaa villapaitaa, hän päätti neuloa sellaisen itse. Puserosta tuli tummanvihreä palmikkovillapusero, mikä kertookin paljon neulojansa neulemausta. Ohje ei tosin vielä ollut suunnittelijamme oma tuotos, vaan Anttilan lankaosastolta saatu ilmaisohje.

Hieman myöhemmin Kristel neuloi tutulleen samanlaisen palmikkopuseron. Puseron saaja vinkkasi Kristelille Pia Tuonosen eli Villapallon blogin, ja sitä kautta Kristel löysi muut neuleblogit (joita vielä tuolloin oli vain kourallinen) sekä neuletapaamiset. Ullan syntymääkin Kristel seurasi aktiivisesti ja suunnitteli ohjeen jo Ullan toiseen numeroon. Aluksi Kristel kuvitteli, ettei osaa suunnitella neuleita. Hän kuitenkin huomasi melkein aina muokkaavansa neuleohjeita tavalla tai toisella. Pian työt valmistuivatkin alusta loppuun saakka oman idean pohjalta.

Kristel ei tiedä, olisiko koskaan ryhtynyt suunnittelemaan neuleita ilman Ullaa. Vuosien myötä neuleideat eivät suinkaan ole ehtyneet – päinvastoin. Yhteistyössä kirjailijatarkollegan kanssa syntyneitä ohjeita on riittänyt jo kahteen neulekirjaan, joista ensimmäinen keskittyi palmikkoneuleisiin ja toinen, vielä julkaisematon, pitsineuleisiin. Johannan kanssa miettiessä neuleideoita syntyi itse asiassa enemmän kuin voitiin toteuttaa. Jotkin niistä eivät osoittautuneetkaan toimiviksi työstettäessä, kun taas osa aluksi epäilyttäneistä ohjeista yllätti iloisesti valmistuttuaan.

Suunnittelijan suosikit

Kuten ensimmäisestä villapuserosta voi päätellä, Kristeliä kiehtovat etenkin palmikkokuviot, villa ja vihreä väri. Kristel neuloo ja suunnittelee runsaasti myös pitsineuleita, mutta kirjoneuleita hän sanoo neuloneensa vain vähän, ainakin toistaiseksi. Materiaaleista etenkin pehmeät villat ovat hänen mieleensä monipuolisuutensa vuoksi. Myös erilaiset villasekoitteet, kuten silkki-villa ja villa-puuvilla, kuuluvat suosikkeihin. Puikkoina Kristelillä on tällä hetkellä käytössään koivuiset Knit Pron Harmony-puikot.

"Kun käyttää paljon ohuehkoja lankoja ja tekee palmikoita, arvostaa sitä, että puikot ovat terävät. Jostain syystä puu myös tuntuu metallia paremmalta puikoissa", Kristel kertoo.

Omiksi suosikkisuunnittelijoikseen Kristel mainitsee mm. Elsebeth Lavoldin, jonka viikinkineuleisiin hän ihastui neulontaharrastuksen alkuaikoina. Myös Nancy Bushin sukat ja huivit viehättävät häntä.

Kristelille neulesuunnittelijan työ on jatkuvaa kehittymistä ja uuden oppimista. Tulevaisuuden haaveissa siintelee mm. kolmannen kirjan kirjoittaminen. Vaikka suunnittelijan työlle on paljon kysyntää muuallakin, Kristel ei aio hylätä Ullaa.

"Kun on kasvanut suunnittelijaksi Ullan mukana, Ullalla on myös aivan erityinen merkitys. Viime vuonna kirjakiireiden keskellä podin jopa huonoa omaatuntoa siitä, etten ehtinyt suunnitella kovin paljon Ullaan."

Tähän numeroon Kristel suunnitteli Rasavillin raitapaidan.

Teksti

Hanna-Kaisa Hämäläinen

Lisää Hanna-Kaisasta

Ulla 01/11 - Artikkelit

Taija Elo:
Tuin turinat

Eri kirjoittajia:
Menitan omat langat

Eri kirjoittajia:
Novitan uutuudet

Eri kirjoittajia:
Vihreän Vyyhdin uutuudet

Niina Hakkarainen:
Ekotekoja neuloen ja virkaten -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Tyyliä puikoilla -arvostelu

Suvi Heikkilä:
Pääkirjoitus

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Ullan neulojaesittelyt: Kristel Nyberg

Hanna-Kaisa Hämäläinen,
Eeva Saviranta:
Viimeinen langanpää

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Vuosikymmenen parhaat -kyselyn tulokset

Jussi Katajala:
Laama-TV

Kaisa Viitala:
Yhden miehen harrastus auttaa lankakirjanpidossa

Kristiina Viitanen:
Makramee: Josefina-solmu

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.