Ulla 01/11

Vihreän Vyyhdin uutuudet

Abuelita Organic Cotton

Abuelitan luonnonmukaisesti tuotettu puuvillalanka on käsinvärjättyä ja kotoisin Uruguaysta. Merseroimattomana se on myös helppoa neuloa. Vaikka lanka koostuu useasta säikeestä ja on pyöreäkierteistä, se ei silti pahasti halkeile neulottaessa. Lanka on hyvä valinta keväisiin asusteisiin ja vaatteisiin. Langan rakenteen ansiosta myös erilaiset pintaneuleet sopivat sille hyvin. Pesuohjeeksi vyyhdin etiketti suosittelee käsinpesua. Tämä vaikuttaa erikoiselta, sillä onhan kyseessä pesua yleensä hyvin kestävä puuvilla. Suositus saattaa kuitenkin liittyä värin säilyvyyteen. Käsinpesu on toki hellävaraisempi vaihtoehto hienosta langasta tehdylle neuleelle. Testivyyhti oli kirkkaan turkoosi, mutta värikartalta löytynee myös neutraalimpia värejä, joissa mahdollinen haalistuminenkaan ei todennäköisesti ole silmiinpistävää.

Langan tiedot

100 % luomupuuvillaa
100 g = n. 122 m
Puikkosuositus: 4 - 5 mm
Käsinpesu

Be Sweet Bambino Taffy

Bambino Taffya valmistaa eteläafrikkalainen Be Sweet Inc., joka on Reilun kaupan jäsen. Koska 70 % langan materiaalistakin on luonnonmukaisesti valmistettua, on kyseinen lanka oiva valinta eettisesti valveutuneelle ja tiedostavalle neulojalle. Bambino Taffy myydään kerillä, jotka näyttävät samanlaisilta kuin kerijälaitteella kerityt kerät. Vyöte on raikkaan vihreä, ja värit ovat pirteän keväisiä. Värien nimet sopivat hyvin karamellinkirjaville raitalangoille: esimerkiksi testilankojen värit olivat spearmint gum ja peppermint stick, eli vapaasti suomennettuna viherminttupurukumi ja piparminttupatukka. Eriväriset raidat ovat yhtä pitkiä ja niiden värit sointuvat kauniisti yhteen.

Langan paksuus vaihtelee, joten neulepinnasta muodostuu hieman muhkuraista. Lanka on silti melko helppoa neuloa ja se tuntuu erittäin pehmeältä. Lupaavasta ensivaikutelmasta huolimatta lankatestaajaa kohtasi pian suuri pettymys: raitalangan jokainen värinvaihtokohta on toteutettu solmimalla eriväriset langat yhteen. Solmut voi toki neuloa mukaa työhön, mutta itse en uskaltaisi luottaa niiden pitävyyteen. Ne saattavat aueta etenkin sellaisissa neuleissa, jotka altistuvat suurelle kulutukselle ja joita pestään usein. Kannattaakin siis miettiä tarkasti, minkälaiseen työhön langan käyttää. Mikäli päätät neuloa solmut mukaan työhön, kannattaa ne testata ennen neulomista vetämällä voimakkaasti.

Testikeristä toinen päätyi kahdeksi tiskirätiksi. Kerästä saa kaksi reilun kokoista rättiä. Toisesta kerästä syntyi erivärisiä lasinalusia. Neulomalla jokaisen alusen eri värillä välttyy solmujen neulomiselta. Ylijääneistä langoista voi virkata alusiin vielä tehosteväriset reunat tai pienen patalapun vaikkapa teepannulle. Mikä parasta, käytön jälkeen alusen voi kastella, pyyhkiä sillä pöydän ja heittää pesukoneeseen.

Langan tiedot

70 % luomupuuvillaa, 30 % bambua
50 g = n. 90 m
Puikkosuositus: 4 - 5 mm
Tiheys: 17 s ja 33 krs = 10 cm
Konepestävä

OnLine Linie 227 Linolo

Linie 227 Linolo on OnLinen uusi sekoitelanka, joka koostuu pellavasta, viskoosista ja puuvillasta. Kuituja ei ole sekoitettu tasaisesti, vaan varsinkin viskoosi erottuu kiiltävänä kuituna pellavan ja puuvillan joukosta. Lanka on hieman epätasaista ja viskoosinypyt erottuvat neulepinnasta selvästi. Sileäkin neule näyttää siksi elävältä.

Koska lanka koostuu selluloosakuiduista, se on joustamatonta. Käsialan on syytä olla tasainen, jotta löysät silmukat eivät erottuisi neulepinnasta. Kuitusekoitus saa aikaan sen, että neule on hengittävä ja miellyttävä iholle. Se sopii siis hyvin suoraan iholla pidettäviin neuleisiin. Neulepinta laskeutuu kauneimmin, kun käytetään riittävän suuria puikkoja. Valmistaja antaa puikkosuosituksiksi 3,5 - 4,5 mm puikot ja koska oma neulekäsialani on usein löysä, valitsin pienimmän suosituskoon mallitilkkua varten.

Kesäpukineiden lisäksi lanka toimii esimerkiksi tiskirätteinä oikein hyvin. Pellava, puuvilla ja viskoosi imevät hyvin vettä ja kestävät toistuvaa pesua yleensä oikein hyvin.

Valmistajan mukaan Linolossa on 6 meleerattua väriä, testissä oli mukana luonnonpellavan värinen lanka. Kaikissa väreissä yksi säie on pellavanvärinen, joten neulepinnan ilme on meleerattu. Värit ovat keveitä ja pehmeitä ja sopivat hyvin vaaleille suomalaisille.

Langan tiedot

42 % pellavaa, 28 % viskoosia, 10 % puuvillaa
50 g = 92 m
Puikkosuositus: 3,5 - 4,5 mm
Tiheys: 20 s ja 28 krs = 10 cm
Langan menekki: koko 38 pitkähihainen pusero n. 550 g
Hienopesu 30 °C
Valmistusmaa Uruguay

OnLine Linie 140 Luxury

OnLinen Linie 140 Luxury on silkki-puuvillasekoitelanka, jossa on kaunis, juhlava kiilto. Se koostuu 12 kaksinkertaisesta ohuesta säikeestä, ja neuloessa kannattaa olla huolellinen, että langasta ei irtoaisi säikeitä. Hieman tylppäkärkiset puikot sopinevat parhaiten tämän langan neulomiseen. Suosituspuikoilla neulottuna neulepinta on kauniin tasainen ja hyvin laskeutuva. Lanka on miellyttävän sileä ja viileän tuntuinen iholla ja se sopii mainiosti kesäneuleisiin, varsinkin puseroihin. Langan puuvilla on merseroitua, joten kiiltävä silkki ei erotu langasta.

Langanvalmistajan antamassa värikartassa on 20 väriä, joista suurin osa on kirkkaita ja kesäisiä värejä, mutta mukana on myös vaaleita ja rauhallisia värejä. Mallitilkku on neulottu fuksianvärisestä langasta, jossa väri on kaunis ja hehkuva.

Langan tiedot

74 % puuvillaa, 26 % schappe-silkkiä
50 g = 120 m
Puikkosuositus: 4 - 4,5 mm
Langan menekki: koko 38 pitkähihainen pusero n. 550 g
Käsinpesu

OnLine Linie 276 Sumaro

Linie 276 Sumaro on OnLinen pehmeä puuvilla-pellava-viskoosisekoitelanka. Kuitusekoitus muistuttaa Linie 277 Linolon kuitusekoitusta, mutta Sumarossa on enemmän viskoosia kuin Linolossa. Langan rakenne on erikoinen: paksut ja pehmeät puuvilla- ja viskoosisäikeet on ympäröity ohuella pellavalankaverkolla. Puuvilla ja viskoosi nousevat neulepinnasta esiin pehmeinä silmukoina ja pinta on hivenen epätasainen. Langan oma epätasaisuus antaa hieman anteeksi käsialan epätasaisuutta, mutta selluloosakuitulankana Sumaro on varsin joustamatonta lankaa. Siksi neule venähtää helposti, varsinkin märkänä. Valmis neule onkin syytä kuivata tasona ennemmin kuin riippuvana. Vaikka langassa on viskoosin tuomaa kiiltoa, se ei silti ole erityisen juhlava epätasaisuuden vuoksi. Neuleen tuntu iholla on pehmeä ja vilpoinen ja lanka soveltuu mainiosti kesäneuleisiin, varsinkin puseroihin.

Myynnissä on 10 väriä.

Langan tiedot

33 % puuvillaa, 10 % pellavaa, 57 % viskoosia
50 g = 100 m
Puikkosuositus: 3,5 - 4,0 mm
Tiheys: 20 s ja 32 krs = 10 cm
Käsinpesu

Teksti ja kuvat

Hanna-Kaisa Hämäläinen - Abuelita Organic Cotton, Be Sweet Bambino Taffy

Lisää Hanna-Kaisasta

Satu Lehti - OnLine Linie -langat

Lisää Sadusta

Kiitokset

Ulla 01/11 - Artikkelit

Taija Elo:
Tuin turinat

Eri kirjoittajia:
Menitan omat langat

Eri kirjoittajia:
Novitan uutuudet

Eri kirjoittajia:
Vihreän Vyyhdin uutuudet

Niina Hakkarainen:
Ekotekoja neuloen ja virkaten -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Tyyliä puikoilla -arvostelu

Suvi Heikkilä:
Pääkirjoitus

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Ullan neulojaesittelyt: Kristel Nyberg

Hanna-Kaisa Hämäläinen,
Eeva Saviranta:
Viimeinen langanpää

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Vuosikymmenen parhaat -kyselyn tulokset

Jussi Katajala:
Laama-TV

Kaisa Viitala:
Yhden miehen harrastus auttaa lankakirjanpidossa

Kristiina Viitanen:
Makramee: Josefina-solmu

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.