Ulla 01/11

Menitan omat langat

Menita Silk Dream

Menitan merino-silkkivillainen uutuuslanka oli erittäin miellyttävää neulottavaa. Lanka ei halkeillut kuten usein käy tämän tyyppisillä pehmeillä langoilla neulottaessa, vaan neuloessa saattoi keskittyä ihailemaan langan kaunista kiiltoa.

Silkki tuo lankaan kauniin kiillon ja merino pehmeyden, ja se tekeekin tästä langasta ihanteellisen ihoa vasten tuleviin neuleisiin. Konepestävyytensä ansiosta se on sopivaa myös esimerkiksi lasten neuleisiin. Merinolangoille tyyppilliseen tapaan neulepinta tasoittui kastelun ansiosta huomattavasti, ja lanka antaa anteeksi pienet virheet käsialassa. Kosteana mallitilkku tuoksui hieman silkille mutta ei häiritsevässä määrin.

Langan tiedot

70 % merinovillaa, 30 % silkkiä
50 g = 140 m
Puikkosuositus: 3 - 4 mm
Tiheys: 22 s ja 24 krs = 10 cm
Konepestävä


Ennen pesua

Pesun jälkeen

Menita Soft Dream

Menita Soft Dream on Menitan juhlavuoden kunniaksi tehty mohair-silkkilanka. Lanka on ohutta mutta napakkaa ja tiukkakierteistä. Silkki antaa lankaan sekä kestävyyttä että kauniin kiillon ja hohdon. Lanka on kerällä unelmanpehmeää ja pitsineulepinnassa tuntuma säilyi yhtä hyvänä. Mohairlangaksi Soft Dream pölisee yllättävän vähän. Kerän pienuus (25 g) aluksi huolestuttaa, mutta 220 metristä saa jo mukavan kokoisen kaulahuivin. Neuleen ilmavuutta on helppo säädellä puikkoja vaihtamalla. Mallineule on neulottu 4 mm puikoilla.

Langan tiedot

70 % kid mohairia, 30 % silkkiä
25 g = 220 m
Puikkosuositus: 3,5 - 5 mm
Käsinpesu

Menita Sweet Dream

Sweet Dream on mohair-villa-akryylisekoite ja sen neuletuntuma on mukava. Jonkin verran neulomista itselläni häiritsi karvaisuus, mutta mohairlangat ovat pörröisiä ja loppujen lopuksi sanoisin Sweet Dreamin olevan erittäin mukava kokemus.

Mallitilkkuun langasta muodostui hauskoja värivaihteluita, jotka ovat kuitenkin sen verran harmonisia, että eivät häiritse. Mielenkiintoista olisikin nähdä lankaa neulottuna suurempana pintana, jotta voisi seurata, miten värit käyttäytyvät. Kastelun jälkeen pinta hieman pörhistyi, ja tilkku tuntuu käteen edelleen mohairista huolimatta varsin pehmeältä.

Langan tiedot

35 % villaa, 35 % mohairia, 30 % akryyliä
50 g = 175 m
Puikkosuositus: 5 - 6 mm
Konepestävä

Menita Trend

Lankaliike Menitan Trend-lanka on uutuus. Helsingissä ja Espoossa toimiva liike juhlisti viime vuonna 50-vuotista historiaansa ja loi sen kunniaksi muutamia nimikkolankoja. Trend on niistä yksi. Langan on Menitalle valmistanut italialainen BBB Filati ja se muistuttaa hyvin paljon BBB Filatin omaa Georgia-lankaa, jollei jopa ole sama lanka eri nimellä.

Trend on yksisäikeinen villan ja akryylin sekoite. Se myydään keränä. Trendiä voi pitää efektilankana, mikä tässä tapauksessa tarkoittaa epätasaisesti käsinkehrätyn langan tapaista vaihtelevaa paksuutta. Lanka luokitellaan hyvin paksuihin lankoihin eli englanniksi käytetään termiä chunky tai bulky. Lanka tuntuu kädessä villaiselta ja kuivalta. Lanka ei ole erityisen pehmeää tai karheaa. Lankakartassa on useita kirjavia sävyä, joista koeneulottavana oli punaisen, vaaleanpunaisen ja liilan värinen sävy numero 543. Lankaa oli mukava ja joutuisa neuloa ja ainakin tässä punakirjavassa langassa värimaailma on todella onnistunut. Värit hehkuvat erityisesti ohuemmissa, tiukkakierteisissä kohdissa lankaa. Langalle ei anneta ohjetiheyttä ja suositellun puikkokoonkin skaala on laaja eli 8 - 12 mm. Löysästä käsialastani johtuen neuloin mallitilkun 7 mm puikoilla ja sain tiheydeksi kymmenellä sentillä noin 12 - 13 silmukkaa ja 17 - 18 kerrosta. Tiheys vaihtelee mallitilkun eri kohdissa langan suuren paksuusvaihtelun vuoksi. Kastelu ei muuttanut mallitilkun tiheyttä, mutta tasoitti neulepintaa mukavasti. Ylipäätään neulepinnasta tulee yllättävän yhtenäinen paksuusvaihteluista huolimatta. Mielestäni mallitilkun tiheys sopii langalle hyvin. Mallitilkku on ryhdikäs mutta ei kankea. Tiukempi neulonta hävittäisi osan langan elävyydestä. Pesun jälkeen tilkun pinta oli hieman pörröinen, mikä on tämän tyyppiselle yksisäikeiselle langalle tyypillistä.

Langan juttu on sen väri ja paksuusvaihtelu. Siksi neuloisin siitä sileää neuletta. Kaikki muut neulepinnat peittävät osan langan ominaisuuksista. Joustinneuleet eivät myöskään uskoakseni pysy joustavina vaan löystyvät. Mielestäni lanka sopii asusteisiin, kuten hattuihin, kaulureihin tai kaulaliinoihin. Trend saattaisi toimia myös pienen lapsen parempana neulejakkuna. Mitään suureen kulutukseen joutuvaa neuletta en siitä neuloisi.

Koeneulontaan saatu 50 gramman nimellispainoinen kerä painoi vain 45 grammaa.

Langan tiedot

50 % puhdasta uutta villaa, 50 % akryyliä
50 g = 50 m
Puikkosuositus: 8 - 12 mm
Hellävarainen konepesu 30 asteessa

Teksti ja kuvat

Taija Aho - Menita Silk Dream, Menita Sweet Dream

Lisää Taijasta

Johanna Koski - Menita Soft Dream

Lisää Johannasta

KristaK - Menita Trend

Lisää KristaK:sta

Kiitokset

Ulla 01/11 - Artikkelit

Taija Elo:
Tuin turinat

Eri kirjoittajia:
Menitan omat langat

Eri kirjoittajia:
Novitan uutuudet

Eri kirjoittajia:
Vihreän Vyyhdin uutuudet

Niina Hakkarainen:
Ekotekoja neuloen ja virkaten -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Tyyliä puikoilla -arvostelu

Suvi Heikkilä:
Pääkirjoitus

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Ullan neulojaesittelyt: Kristel Nyberg

Hanna-Kaisa Hämäläinen,
Eeva Saviranta:
Viimeinen langanpää

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Vuosikymmenen parhaat -kyselyn tulokset

Jussi Katajala:
Laama-TV

Kaisa Viitala:
Yhden miehen harrastus auttaa lankakirjanpidossa

Kristiina Viitanen:
Makramee: Josefina-solmu

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.