Paula Hammerskog, Eva Wincent ja Rikard Westman: Tyyliä puikoilla
Tyyliä puikoilla keskittyy asusteisiin: pipoihin, huiveihin, sukkiin ja muihin asusteisiin. Koska suurin osa kirjan ohjeista on kuvineen 2-3 sivun mittaisia, saa kirjan vajaaseen 130 sivuun mahtumaan kunnioitettavat hieman yli 40 ohjetta.
Kirja ei alkusanoja lukuun ottamatta sisällä varsinaista tekstiosuutta, mutta lopusta löytyvät kuvalliset ohjeet neulomisen perusasioista ja huomattavasti lyhyempi, vain parin sivun mittainen, osio virkkauksesta. En oikein tiedä, mitä mieltä olen näistä teoriaosuuksista. Ne voivat varmaankin toimia muistinvirkistyksenä, mutta toisaalta ne ovat yleensä niin suppeita, että niistä ei sanottavaa hyötyä ole niille, jotka jo ovat neuloneet jonkin verran. Suppeus näkyy tässä esimerkiksi niin, että nurjan silmukan neulominen neuvotaan vain norjalaisittain, kirja kun on norjalaista alkuperää. Lisäksi tekniikkaosiossa opastetaan lapasesta peukalokiilallinen ja peräti kaksi kiilatonta versiota sekä kärkikavennukset, mutta sukasta taas ei neuvota mitään, vaikka ohjeista löytyy sekä peruslapasen että perussukan ohje. Jos kirjaan halutaan opastusta silmukoihin ja tekniikoihin, olisi mielestäni käytännöllistä valita ohjeissa käytettyjä tekniikoita. Tässä lapasen tekniikat tuntuvat saaneen turhan paljon huomiota, kun ne selitetään ohjeissa kuitenkin hyvin. Sen sijaan esim. silmukoiden ristiin neulominen jäi ohjeessa hieman kevyeksi, joten siitä olisi voinut tehdä kuvallisen neuvon.
Ohjeet on jaoteltu viiteen osioon: päähineitä, kaulaliinoja ja huiveja, rannekkeita ja lapasia, sukkia ja säärystimiä ja norjalaiset talven lämmittäjät. Talven lämmittimistä löytyy norjalaistyylinen kirjoneulesetti: pipo, säärystimet, lapaset ja kaulaliina; muut osiot ovat aika itsestään selviä. Ohjeosioita ei ole mitenkään eroteltu toisistaan, vaan ohjeet seuraavat toisiaan pötkönä ja osion nimi näkyy sivun yläosassa sivunumeron vieressä. Ohjeiden tasoa ei myöskään ole merkitty mitenkään, mutta taso on monenkirjavaa, helpoista vaativampaan ja aina oikein -kaulaliinasta palmikkohuiviin. Näppärän sijoittelun ansiosta ohjeisiin on saatu kaikki tarpeellinen pieneen tilaan. Sivun reunassa on yleisosio, jossa kerrotaan mitat, puikot ja käytetty lanka. Lankatiedot on annettu hieman normaalista poikkeavasti, sillä ohjeessa kerrotaan vain, minkätyylistä lankaa on käytetty, esim. "paksuhkoa villalankaa" ja sen juoksevuustiedot. Kirjan lopusta löytyy lista ohjeisiin käytetyistä langoista. Hieman miinusta tulee kyllä tästä lankaluettelosta, koska siinä on kerrottu vain langan nimi, ei sen valmistajaa. Jotkut nimistä ovat helposti selvitettäviä, kuten Kid Silk Haze, mutta kuvittelisin esim. Elegant-nimistä lankaa olevan useammallakin valmistajalla.
Ohjeet on suomennettu hyvin, ja termit ovat tuttuja ja lyhenteet totuttuja. Ohjeiden rakenne on myöskin selkeä ja looginen. Valitettavasti niistä ei löydy kaavioita, vaan kaikki on selitetty sanallisesti. Tämä on tietysti tottumuskysymys, mutta kaavioihin tottuneena neulon mieluummin palmikko- ja pitsineuleet kaavioista kuin sanallisesta selityksestä, varsinkin jos kyseessä on yhtään vaativa malli. Ohjeet eivät myöskään ole mitään "selitetään kädestä pitäen" -tyyliä, vaan helpoimmissakin ohjeissa oletetaan neulojan kuitenkin osaavan perusasiat.
Pienistä puutteistaan huolimatta kirja on muhkea perusteos asusteista kiinnostuneille. Ohjeita löytyy paljon ja monenlaisia, mutta kirjan koko on silti kätevä mukaan otettavaksi. Kovakantisena se myös kestää kanniskelua.
Tiedot
Paula Hammerskog, Eva Wincent ja Rikard Westman: Tyyliä puikoilla - Neulo itse pipoja, huiveja, sukkia ja muita asusteita
Suomennos Mirkka Santala
Kustannus-Mäkelä Oy, 2010
ISBN: 978-951-883-110-8