Ulla 01/11

Novitan uutuudet

Novita Kide

Novitan Kide on kevään uutuus talven huippusuositun Crystalin tilalle. Itse pidin Crystalin neulepinnasta, mutta langan neulominen ei ollut erityisen miellyttävää, jos ei kamalaakaan. Kide on neuletuntumaltaan selkeästi Crystalia miellyttävämpi. Lanka on sileämpää, ohuempaa ja pehmeämpää, ja neulominen sujuu joutuisasti. Villa-allergisia sukulaisiani ilahduttaa myös se, että Kide on kokonaan eläinkuiduton lanka. Paljetteja on runsaasti ja niiden kiilto on kaunis. Kaikkein kutinaherkimmille en suosittele Kidettä ihoa vasten, sillä paljetit voivat tuntua vähän raapivilta. Värikartta on valitettavan suppea, mutta Novita on selvästi ajan hermolla tämän langan kanssa.

Suosituspuikkokoko on mielestäni vähän turhan suuri, neuloin mallitilkun 6 mm:n puikoilla ja neulos on vähän löysää. Neuloin tilkun jälkeen loppukerästä kaulurin 5 mm:n puikoilla, ja jälki oli huomattavasti kauniimpaa ja napakampaa. Kastelu tasoitti mallitilkun kauniisti, mutta jos haluaa neuloksen pitävän tuulta on syytä ottaa käyttöön pienemmät puikot.

Langan tiedot

95 % akryyliä, 5 % polyesteriä
100 g = 135 m
Puikkosuositus: 6 mm
Tiheys: 14 s ja 19 krs = 10 cm
Käsinpesu

Novita Miami

Novita Miami muistuttaa paljolti Novitan Samosta, mutta on sitä selkeästi ohuempi lanka. Lanka tuntuu puuvillaiselta ja pehmeältä neulottaessa, vaikka siinä on puolet akryyliä. Pyöreäkärkisillä puikoilla neulottaessa lanka ei halkeile neulottaessa, mutta terävämmillä metallipuikoilla langasta irtoaa helposti 1-2 säiettä. Virkkatessa lanka taas käyttäytyi moitteettomasti ja sopisi varmasti hyvin virkattuihin huiveihin.

Langasta neulottu mallitilkku pehmeni pesussa merkittävästi, mutta sen koko ei juurikaan elänyt. Isoissa kappaleissa neulepinnan pehmeneminen saattaa kuitenkin aiheuttaa venymistä neuleen painon vuoksi, joten sileän neuleen sijaan langalle sopisivat ehkä paremmin mallit, joissa on jonkin verran pintastruktuuria. Langan värikartta on voittopuolisesti murrettuja pastellivärejä ja sävyjä on kymmenen erilaista.

Langan tiedot

50 % puuvillaa, 50 % akryyliä
50 g = 145 m
Puikkosuositus: 4 - 4,5 mm
Tiheys: 19 s ja 28 krs = 10 cm
Konepesu

Teksti ja kuvat

Taija Elo - Novita Kide

Lisää Taijasta

Pörrö Sahlberg - Novita Miami

Lisää Pörröstä

Kiitokset

Ulla 01/11 - Artikkelit

Taija Elo:
Tuin turinat

Eri kirjoittajia:
Menitan omat langat

Eri kirjoittajia:
Novitan uutuudet

Eri kirjoittajia:
Vihreän Vyyhdin uutuudet

Niina Hakkarainen:
Ekotekoja neuloen ja virkaten -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Tyyliä puikoilla -arvostelu

Suvi Heikkilä:
Pääkirjoitus

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Ullan neulojaesittelyt: Kristel Nyberg

Hanna-Kaisa Hämäläinen,
Eeva Saviranta:
Viimeinen langanpää

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Vuosikymmenen parhaat -kyselyn tulokset

Jussi Katajala:
Laama-TV

Kaisa Viitala:
Yhden miehen harrastus auttaa lankakirjanpidossa

Kristiina Viitanen:
Makramee: Josefina-solmu

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.