Ulla 01/11

Josefina

Neulottuani yhden huivin Bombom-langasta mietiskelin usein, kuinka tätä lankaa voisi käyttää jotenkin toisin kuin vain neulomalla tai virkkaamalla yhtenäistä pintaa. Päädyin kokeilemaan Bombom-lankaa makrameehen ja virkkaukseen. Tuloksena on näyttävä ja ilmava huivi, joka sopii käytettäväksi sekä arki- että juhlapukeutumisen piristeenä. Käyttämällä huivin kiinnityksessä esim. hius-/rintakukkaa saat huiviin vielä lisää näyttävyyttä.

Lanka ja langan menekki

Pohjahuivi:
Madame Tricote Paris, Ören Bayan Star (100 % akryylia; 100 g / 300 m), 100 g kermanvalkoista (004)

Makramee:
Madame Tricote Bombom (100 % polyesteriä; 100 g / 40 m), 100 g valkoista (002)

Bombom-langan menekki huiviin on noin 11-12 m.

Virkkuukoukku

Virkkuukoukku, 3,5 mm tai käsialan mukaan

Muut tarvikkeet

Kiinnitysalusta (esim. riittävän suuri vaahtomuovipatjan pala)
Nuppineuloja
Teippiä
Helmiä 20 kpl
Parsinneula

Koko

Huivin korkeus n. 40-45 cm, leveys n. 75 cm

Ohje

Pohjahuivi

Käytetyt lyhenteet:
kjs = ketjusilmukka
p = pylväs
ks = kiinteä silmukka

Vinkki: Pohjahuivin reunoista tulee kauniin viistot reunoistaan, kun virkkaat aina kerroksen toiseksi viimeistä pylvästä vain puoliväliin saakka ja virkkaat sen yhteen viimeisen pylvään kanssa. Vastaavasti toisessa reunassa vältät porrasmaisuuden virkkaamalla 2 kjs+p ilman välisilmukkaa.

Pohjahuiviin tulee yhteensä 37 kerrosta. Jokaisella kerroksella kavennetaan 1 s molemmissa reunoissa.

1. krs: Virkkaa ensin 130 kjs. Virkkaa 1 p 7. kjs:aan koukusta lukien. *Virkkaa 1 kjs, jätä 1 kjs väliin ja virkkaa seuraavaan 1 p*. Toista *-* koko kerroksen loppuun.

2. krs: Virkkaa 2 kjs, 1 p, *1 kjs, jätä 1 kjs väliin ja virkkaa seuraavaan 1 p*. Toista *-*, kunnes olet kerroksen toiseksi viimeisen pylvään kohdalla. Virkkaa puolet toiseksi viimeisestä pylväästä (= kaksi lankaa koukulla) ja heti perään viimeinen pylväs ja virkkaa nämä kaksi viimeistä pylvästä yhteen. Käännä työ virkaten 1 kjs, virkkaa 1 ks yhteen edellisen kerroksen pylväs-puolipylväsyhdistelmän väliin sekä 1 ks pylvään päähän.

Toista 2. krs:ta vielä 35 kertaa ja päättele sitten pohjahuivi.

Makramee-huivi

Ennen kuin aloitat

Mikäli et ole koskaan aikaisemmin tehnyt makramee-solmeilua, voi Bombom-langan työstäminen olla aluksi haastavaa, koska lanka ei solju lankalenkeistä helposti läpi. Suosittelenkin tekniikkaa tuntemattomille harjoittelua ensin tavallisella langalla. Kun olet oppinut solmun, käy sen tekeminen helpommin myös Bombom-langasta. Langan pompulat on kirjaimellisesti autettava ja työnnettävä lankalenkeistä läpi.

Ennen huivin aloittamista kannattaa myös lukea artikkeli Makramee: Josefina-solmu, jossa opetetaan huivissa käytetyn makrameesolmun tekeminen.

Esivalmistelut

Ennen kuin aloitat makrameen tekemisen, kiinnitä pohjahuivi samalla pingottaen vaahtomuovipatjan päälle nuppineuloilla.

Tarvitset makrameen tekoon 10 kpl oikean pituisia pätkiä Bombom-lankaa. Kaikkien pätkien alussa ja lopussa tulee olla välilankaosio, ei pompulaa.

Pätki Bombom-langasta seuraavat pätkät:
1. Huivin reunimmaiset lankaparit = 2 kpl 5 pompulan pätkiä
2. Huivin toiseksi reunimmaiset lankaparit = 2 kpl 9 pompulan pätkiä
3. Huivin kolmanneksi reunimmaiset lankaparit = 2 kpl 13 pompulan pätkiä
4. Huivin neljänneksi reunimmaiset lankaparit = 2 kpl 17 pompulan pätkiä
5. Huivin keskimmäiset lankaparit = 2 kpl 21 pompulan pätkiä

Jaa pätkät kahteen osaan siten, että sekä vasenta että oikeaa puolta varten on 1 kpl kutakin äsken pätkimääsi pituutta.

Merkitse kaikki 10 langanpätkää yllä olevan lankaparikarttataulukon mukaisesti. Kiinnitä kunkin langan molempiin päihin teipinpätkä, johon merkitset oikean tunnuksen.

Kirjoita oikean puolen langanpätkistä lyhyimmän (5 pompulaa) toiseen päähän tunnus 1O2 (= oikeanpuoleisessa langanpäässä 2 pompulaa) ja toiseen 1V3 (= vasemmanpuoleisessa langapäässä 3 pompulaa). Toiseksi lyhyimmän langanpätkän (9 pompulaa) toiseen päähän kirjoita listan mukaisesti 2O4 ja 2V5 jne. Tee vastaavasti merkinnät myös vasemman puolen langanpätkiin.

Aloita seuraavaksi lankaparien kiinnittäminen pohjahuiviin oikeasta reunasta.

Ota lyhyin lankapari (päissä merkinnät 1O2 ja 1V3) ja jaa lanka tunnuksien mukaisesti siten, että oikealle puolelle tulee 2 pompulaa ja vasemmalle 3 pompulaa: ota kiinni oikealta laskettuna 2. ja 3. pompulan välilangasta keskeltä ja työnnä näin muodostunut lenkki pohjahuivin ylimmäisen ja reunimmaisen pylväiden muodostaman aukon läpi.

Tee hevosenhäntäsolmu, jolla kiinnität lankaparin.

Ota seuraava lankapari (päissä merkinnät 2O4 ja 2V5) ja taita se siten, että oikealle puolelle tulee 4 pompulaa ja vasemmalle 5.

Laske 14 kjs ensimmäisestä välisilmukasta lähtien, johon ensimmäinen lankapari on kiinnitetty. Kiinnitä lankapari seuraavaan pylväsväliin hevosenhäntäsolmulla.

Jatka vastaavasti kiinnittäen lankapareja huivin yläreunaan tasaisin välein:
3. lankapari (päissä merkinnät 3O6 ja 3V7) kiinnitetään oikealta laskettuna 6. ja 7. pompulan välisestä välilangasta.
4. lankapari (päissä merkinnät 4O8 ja 4V9) kiinnitetään oikealta laskettuna 8. ja 9. pompulan välisestä välilangasta.
5. lankapari (päissä merkinnät 5O10 ja 5V11) kiinnitetään oikealta laskettuna 10. ja 11. pompulan välisestä välilangasta.

Olet nyt huivin keskellä. Seuraavaksi jatka vasemman puolen lankaparien solmimisella päinvastaisessa järjestyksessä seuraavasti:

6. lankapari (päissä merkinnät 5O11 ja 5V10) kiinnitetään vasemmalta laskettuna 10. ja 11. pompulan välisestä välilangasta.
7. lankapari (päissä merkinnät 4O9 ja 4V8) kiinnitetään vasemmalta laskettuna 8. ja 9. pompulan välisestä välilangasta.
8. lankapari (päissä merkinnät 3O7 ja 3V6) kiinnitetään vasemmalta laskettuna 6. ja 7. pompulan välisestä välilangasta.
9. lankapari (päissä merkinnät 2O5 ja 2V4) kiinnitetään vasemmalta laskettuna 4. ja 5. pompulan välisestä välilangasta.
10. lankapari (päissä merkinnät 1O3 ja 1V2) kiinnitetään vasemmalta laskettuna 2. ja 3. pompulann välisestä välilangasta.

Makramee-solmeilu

Aloita solmeilu oikealta ja solmi aina yksi krs kerrallaan koko huivin leveydeltä. Näin pysyt paremmin selvillä siitä, missä kohdassa olet menossa.

Tiedät solmeilevasi oikein, kun reunimmaisesta lankaparista jää hapsuiksi huivin molemmissa reunoissa 2 pompulan pituinen langanpätkä.

Jatka makrameeta, kunnes kaikki langat on solmeiltu.

Irrota työ alustastaan ja aloita makrameen kiinnitys reunoistaan pohjahuiviin.

Viimeistely

Reunuksen virkkaaminen

Vinkki: Reunas kannattaa virkata työ pöydälle levitettynä. Tarkista virkkauksen edetessä, että makramee asettuu reunukseen tasaisesti. Solmuja kiristämällä pystyt hieman tasoittamaan tätä ongelmaa, jos sellainen ilmaantuu.

Virkkaa huiviin reunus kiinteillä silmukoilla, joilla kiinnität samalla myös makrameen paikoilleen.

Reunuksen virkkaaminen kannattaa aloittaa alakulmasta, koska näin makramee saadaan helpoiten kohdistettua pohjahuiviin oikein.

Tee normaali aloitussilmukka virkkuukoukulla. Työnnä koukku pohjahuivin alakulmasta alapuolelta läpi sekä alimmaisen makrameesolmun ali ja virkkaa makramee kiinni pohjahuiviin kiinteällä silmukalla.

Pyri siihen, että kiinteitä silmukoita olisi reunassa tasaisesti (esimerkiksi vaakasuuntaista huivin kerrosta kohden aina 2 ks). Virkkaa kiinteitä silmukoita reunaan mieluummin harvemmin välein kuin liian tiheästi, jotta huivin reuna ei aaltoile.

Pompulan kohdalla virkkaa pelkkään pohjahuiviin kiinteitä silmukoita siten, että saat pompulan ohitettua ja jatka jälleen normaalisti välilangan kohdalla makrameen kiinnittämistä pohjahuiviin.

Yläkulmassa kannattaa kulmaan virkata 3 ks, jolloin kulma muotoutuu hieman paremmin.

Yläreunassa virkkaa jokaiseen väliin ja jokaiseen pylvääseen kuhunkin 1 ks. Lankaparin kohdalle tullessasi virkkaa kiinteä silmukka lankaparin väliin.

Jatka koko yläreunan loppuun. Toisessa yläkulmassa virkkaa myös 3 ks. Ennen kuin lähdet virkkaamaan viimeistä reunaa kiinni pohjahuiviin, asettele makramee samaan linjaan vastakkaisen reunan kanssa, jotta makrameerivit pysyvät suorina ja huivista tulee symmetrinen.

Viimeistele seuraavaksi Bombom-hapsut. Valitse koristeluun helmiä, joissa on riittävän suuri reikä langan pujottamista varten.

Irrota teipit hapsujen päistä leikkaamalla teippi varovasti auki. Pujota valitsemasi helmi hapsulankaan. Työnnä helmi lähelle pompulaa. Tee solmu helmen alapuolelle ja kiristä. Katkaise ylimääräinen lanka.

Vinkkejä

Halutessasi viimeistele hapsujen langanpäät värittömällä kynsilakalla. Käsittele kaikki hapsujen langanpäät. Anna kuivua. Kovettuessaan lakka estää Bombom-lankaa purkautumasta.

Ohjeen tekniikalla saa aikaan myös näyttävän ponchon yhdistämällä kaksi huivikappaletta yhteen.

Voit suurentaa tämän ohjeen huivia helposti lisäämällä pohjahuiviin silmukoita aina 14 s kummallekin puolelle eli lisäämällä aloitukseen yhteensä 28 s (vastaa n. 10 cm lisäystä huivin leveyteen, jolloin huivin pituus lisääntyy n. 5 cm).

Tällainen lisäys lisää huiviin aina kaksi lankaparia keskelle. Langanpituuteen sinun tulee tällöin lisätä 5 pompulan verran lisää Bombom-lankaa lankaparia kohden.

Lankaparin vasen puoli on jaollinen 3:lla eli vasempaan lankaan lisätään kolmen pompulan mitan verran lisää. Oikea puoli on jaollinen 2:lla eli oikeanpuolimmaiseen lankaan lisätään aina kahden pompulan mitan verran lisää. Vasemmanpuoleinen lankapari on peilikuva oikeanpuoleisesta lankaparista.

Teksti ja kuvat

Kristiina Viitanen

Lisää Kristiinasta

Ulla 01/11 - Ohjeet

Velma Aho:
Gallifrey

Taija Elo:
Sheldonin sukat

Iida Glumoff:
Ruoho

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Johanna

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Kirsikkatie

Suvi Heikkilä:
Ma

Suvi Heikkilä:
Pessi

Sanna Kovanen:
Hissukka

Sanna Kovanen:
Mussukka

Satu Metsola:
Herrasmiehen harmaat

Kristel Nyberg:
Nietos

Kristel Nyberg:
Rasavillin raitapaita

Riikka R.:
Antin arkipaita

Raiku Räsänen:
Kirahvintäplähuivi

Heli Suhonen:
Simplicitas

TiiQ:
Rakkaudella sinun

TiiQ:
Tulenkantaja

Pia Tuononen:
Ida ja Emil

Kristiina Viitanen:
Josefina

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.