Ulla 01/11

Sheldonin sukat

Yksi suurimmista suokkisarjoistani tällä hetkellä on The Big Bang Theory eli Rillit huurussa. Erityissuosikkini sarjassa on tohtori Sheldon Cooper, tuo ihana ja hieman omalaatuinen fyysikko.

Sheldon on hyvin tarkka muun muassa käyttämistään vaatteista, hänellä on joka päivälle oma pyjamansa, joten tuntui luonnolliselta tehdä hänen innoittamanaan viikonpäiväsukat. Koska kyllähän ihmisellä pitää olla jokaiselle viikonpäivälle omat sukat!

Lanka ja langanmenekki

Lai-la-lai Yarnz Sock Duo (75 % villaa, 25 % nylonia; 100 g / 399 m) 100 g värissä Monday Socks

Korvaavaksi langaksi käy mikä tahansa ohut sukkalanka, jossa on noin 400 m / 100 g.
Tarvitset sukkiin n. 50 g kahta eri väriä.

Neuletiheys

31 s ja 47 krs sileää neuletta = 10 cm

Puikot

2,25 mm tai käsialan mukaan

Koko

39

Ohje

Vasen sukka

Varsi

Luo 64 s päävärillä ja jaa silmukat tasan neljälle puikolle, 16 s per puikko.

Aloita sitten 2 o, 2 n -joustinneule ja neulo sitä 15 kerrosta. Vaihda sitten tehosteväriin ja neulo sileää. Lisää ensimmäisellä kerroksella 2 silmukkaa haluamallasi tavalla. Ohjeen sukissa on lisätty silmukat toiselle ja neljännelle puikolle, mutta tällä ei ole kuvion kannalta merkitystä. Neulo 3 kerroksen levyisiä raitoja vaihdellen pää- ja tehostevärin välillä.

Kun olet neulonut yhteensä 4 raitaa, kaksi kummallakin värillä, neulo kaksi kerrosta tehostevärillä ja aloita kirjoneule kaavion mukaan seuraten valitsemasi viikonpäivän kuviota. Kussakin viikonpäiväkuviossa on 10 kerrosta. Kuvion loputtua neulo vielä kaksi kerrosta tehostevärillä. Jatka sitten 3 kerroksen raitoja, kunnes varressa on 7 pääväristä raitaa tai varsi on halutun mittainen.

Kantapää

Aloita sitten kantalappu, joka tulee vasemmassa sukassa puikoille 3 ja 4. Kantalappu neulotaan tehostevärillä ja 32 silmukalla. Kun kantalappu on 32 kerrosta korkea, käännä kantapää:

1. krs: Nosta 1 s neulomatta, neulo 17 o ja tee ylivetokavennus tai kahden noston kavennus ja neulo vielä 1 o. Käännä työ.
2. krs: Nosta 1 s neulomatta, neulo 4 n, 2 n yht. ja 1 n, käännä työ.

3. krs: Nosta 1 s neulomatta, neulo oikein, kunnes tulet edellisellä kerroksella neulomatta nostetun silmukan kohdalle ja tee sillä sekä seuraavalla silmukalla ylivetokavennus tai knk. Neulo vielä 1 o. Käännä työ.
4. krs: Nosta 1 s neulomatta, neulo nurin, kunnes tulet edellisellä kerroksella neulomatta nostetun silmukan kohdalle ja neulo se seuraavan silmukan kanssa nurin yhteen. Neulo vielä 1 n. Käännä työ.

Toista kerroksia 3 ja 4, kunnes kaikki keskiosan reunoille jäävät silmukat on kavennettu.

Kärki

Poimi kantalapun reunasta 16 s tehostevärillä. Neulo yksi kerros ja aloita sitten kiilakavennukset. Jalkaterän alkaessa kerroksen vaihtumiskohta siirtyy vasemmassa sukassa ensimmäisen ja toisen puikon väliin tehden aiemmasta toisesta puikosta nyt ensimmäisen puikon. Kiilakavennukset tehdään puikoilla kolme ja neljä. Neulo 3. puikolla 1 o, tee ylivetokavennus tai knk ja neulo puikko loppuun. Neulo, kunnes 4. puikolla on 3 s, neulo sitten 2 o yht. ja viimeinen silmukka o. Toista kavennuskrs joka 2. krs, kunnes näillä kahdella puikolla on 16 s.

Toista 3 kerroksen raitaa, kunnes sukassa on 10 pääväristä raitaa ja olet neulonut viimeisenä tehostevärisen raidan. Aloita sitten kärkikavennukset päävärillä. Kavennukset tulevat 1. ja 3. puikon alkuun ja 2. ja 4. puikon loppuun:

1. puikko: Neulo 1. s o, sitten ylivetokavennus tai knk ja neulo puikko loppuun.
2. puikko: Neulo, kunnes puikolla on jäljellä 3 s, neulo 2 o yht. ja neulo viimeinen silmukka o.
3. puikko: Neulo 1 o, tee ylivetokavennus tai knk ja neulo puikko loppuun.
4. puikko: Neulo, kunnes puikolla on jäljellä 3 s, neulo 2 o yht ja neulo viimeinen silmukka o.

Neulo seuraavalla kerroksella kaikki silmukat oikein. Toista näitä kahta kerrosta, kunnes jäljellä on 7 s per puikko. Silmukoi kärki kiinni.

Oikea sukka

Oikeassa sukassa kantalappu neulotaan puikoille yksi ja kaksi ja kantapään käännön jälkeen kerroksen alkamiskohta vaihtuu puikkojen 1 ja 2 väliin. Kiilakavennukset neulotaan puikoilla 1 ja 2 (eli jalkaterän päällipuolen puoleiset puikot). Muuten sukka neulotaan, kuten vasen.

Kaaviot

Teksti ja kuvat

Taija Elo

Lisää Taijasta

Langan tarjosi

Ulla 01/11 - Ohjeet

Velma Aho:
Gallifrey

Taija Elo:
Sheldonin sukat

Iida Glumoff:
Ruoho

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Johanna

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Kirsikkatie

Suvi Heikkilä:
Ma

Suvi Heikkilä:
Pessi

Sanna Kovanen:
Hissukka

Sanna Kovanen:
Mussukka

Satu Metsola:
Herrasmiehen harmaat

Kristel Nyberg:
Nietos

Kristel Nyberg:
Rasavillin raitapaita

Riikka R.:
Antin arkipaita

Raiku Räsänen:
Kirahvintäplähuivi

Heli Suhonen:
Simplicitas

TiiQ:
Rakkaudella sinun

TiiQ:
Tulenkantaja

Pia Tuononen:
Ida ja Emil

Kristiina Viitanen:
Josefina

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.