Ulla 01/11

Hissukka

Halusin tehdä huovutetut tossut. Mieleni olisi tehnyt käyttää Novita Huopasen Lampola –sarjaa, mutta sitä ei sattunut kaupasta löytymään. Muut Huopasen sävyt tuntuivat liian kirkkailta, koska halusin tällä kertaa luonnonläheisiä sävyjä. Seuraava vaihtoehto oli Novitan Puro, josta löytyikin sopivia sävyjä. Suuntasin siis kotiin kolme kerää Puroa kainalossa. Kotona huomasin, että varastosta ei löytynytkään sopivia puikkoja. Virkkuukoukuista sen sijaan löytyi sopiva. Pikaisella etsinnällä en löytänyt sopivaa ohjetta, joten päädyin suunnittelemaan sellaisen itse. Puron väritys houkutteli suunnittelemaan tossut, joissa värien vaihtelu pääsee oikeuksiinsa. Tällaisten sattumien summana syntyivät Hissukka-tossut.

Lanka ja langanmenekki

Novita Puro (100 % villaa, 50 g / 100 m), 150 g harmaasävyistä (845)

Virkkuukoukku

7 mm, virkkuupinnasta on tarkoitus tulla löysää

Koko

Miesten
Pohjan mitat ennen huovutusta: pituus 35 cm ja leveys 19 cm

Ohje

Lisäysten ja kavennusten paikkoja ei ole ilmoitettu tarkasti, mutta se ei haittaa, koska valmiissa huovutetussa pinnassa pienet epätarkkuudet eivät näy. Jos kantti antaa myöten, Hissutella passaa vähän sinne päin.

Alakappale

Virkkaa 30 ketjusilmukkaa (= kjs).

Virkkaa kiinteä silmukka (= ks) jokaiseen kjs:aan, paitsi viimeiseen kjs:aan 2 ks. Virkkaa ks:ita ketjusilmukoiden toiselle puolelle, 2 ks ensimmäiseen kjs:aan, sen jälkeen 1 ks joka kjs:aan ja viimeiseen kjs:aan 2 ks.

Jatka samalla tavalla, kunnes työssä on 11 krs. Tee lisäykset kulmiin siten, että työstä tulee jalkapohjan muotoinen.

Virkkaa tällä silmukkamäärällä vielä 6 krs kiinteitä silmukoita tossun sivuiksi. Jalkapohja ja sivut ovat nyt valmiit. Katkaise lanka.

Yläkappale

Virkkaa 15 ketjusilmukkaa.

Jatka ks:illa, kuten alakappaleessakin. Virkkaa nyt edestakaisin ja tee lisäykset nyt vain toisessa päässä. Jatka näin kunnes työssä on 11 krs.

Yhdistäminen

Aseta kappaleet päällekkäin siten, että alakappaleen kärjessä on kahdeksan silmukkaa enemmän kuin yläkappaleessa. Virkkaa kappaleet kiinteillä silmukoilla yhteen, molempien kappaleiden ks:aan yksi ks. Muista hypätä alakappaleen kahdeksan ylimääräisen silmukan yli tasaisin välein.

Reunus

Ohjeen tossut on tehty siten, että molemmat tossut on virkattu reunusta vaille valmiiksi ensin ja sitten virkattu reunusta niin kauan kuin lankaa on riittänyt. Ohjeen tossuissa reunusta on 5 krs.

Virkkaa etu- ja takakappaleiden reunoihin 1 ks joka ks:aan. Kavenna kantapään puolella 1. ja 2. krs:lla yhteensä kolme silmukkaa. Kavenna myös etu- ja takakappaleiden liitoskohdissa 1 s joka krs. Jos reunus alkaa näyttää liian pitkältä, lopeta kaventaminen.

Huovuttaminen ja muotoilu

Huovuta tossut pyykinpesukoneen 40 asteen kirjopesuohjelmassa esimerkiksi farkkujen kanssa. Huovutuksen jälkeen tossut saattavat olla liian pienet. Hyvä vinkki on venyttää tossut sopiviksi venyttämällä ne naisten pikkukenkien päälle kuivumaan.

Vinkkejä

Voit tehdä tossut samalla ohjeella myös naiselle, jos huovutat tossuja enemmän. Jos tossuihin huopuu liian pieni aukko jalalle, sitä voi suurentaa leikkaamalla halkion keskelle tossun yläkappaletta.

Teksti ja kuvat

Sanna Kovanen

Lisää Sannasta

Ulla 01/11 - Ohjeet

Velma Aho:
Gallifrey

Taija Elo:
Sheldonin sukat

Iida Glumoff:
Ruoho

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Johanna

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Kirsikkatie

Suvi Heikkilä:
Ma

Suvi Heikkilä:
Pessi

Sanna Kovanen:
Hissukka

Sanna Kovanen:
Mussukka

Satu Metsola:
Herrasmiehen harmaat

Kristel Nyberg:
Nietos

Kristel Nyberg:
Rasavillin raitapaita

Riikka R.:
Antin arkipaita

Raiku Räsänen:
Kirahvintäplähuivi

Heli Suhonen:
Simplicitas

TiiQ:
Rakkaudella sinun

TiiQ:
Tulenkantaja

Pia Tuononen:
Ida ja Emil

Kristiina Viitanen:
Josefina

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.