Ulla 01/11

Simplicitas

Työkaverini tilasi itselleen huivin jo puolitoista vuotta sitten. Hän toi langan, yllättäen yksiväristä, ja toivoi myös huivin olevan jotain hyvin yksinkertaista. Mutta enhän minä jaksa neuloa mitään aina oikein -neuletta! Kehittelin siis esiversion Simplicitasista. Vuosi sitten tein ensimmäisen kunnon version (kuvissa esiintyvä rusehtava huivi) ja kirjoitin ohjetta hieman muistiin.

Palasin malliin nyt, koska noita itse kehrättyjä lankoja on kertynyt runsaanpuoleisesti. Useimmat niistä ovat monivärisiä, joten mikään kovin monimutkainen malli ei ole niissä edukseen. Simplicitas on helppo, selkeä ja omiaan moniväriselle ja/tai käsin kehrätylle langalle.

Lanka ja langan menekki

Rusehtava huivi:
Noro Yuzen (56 % villaa, 34 % silkkiä, 10 % kid mohairia; 50 g / 110 m), kuvan huiviin meni 215 g väriä 4.
Vihreä huivi:
käsin kehrätty lanka (80 % merinoa, 20 % silkkiä; n. 100 g / 500 m), kuvan huiviin meni 95 g.

Neuletiheys

Tässä mallissa neuletiheydellä ei ole merkitystä.
Valitse sopivilta tuntuvat puikot ja neulo niillä mallitilkku sileää neuletta. Jos se näyttää silmääsi hyvältä eikä ole liian löysä tai tiivis, voit jatkaa samoilla puikoilla.

Puikot

Rusehtava huivi: pyöröpuikot, 5 mm
Vihreä huivi: pyöröpuikot, 3,5 mm

Valitse sopivat puikot langan ja käsialan mukaan.

Muut tarvikkeet

Virkkuukoukku päättelyyn
Kanavaneula langanpäiden päättelyyn

Koko

Rusehtava huivi: yläreuna 190 cm
Vihreä huivi: yläreuna 200 cm

Ohje

Huivin kummassakin reunassa on aina kaksi aina oikein neulottua silmukkaa. Kerroksen ensimmäinen silmukka nostetaan aina nurin neulomatta. Varo, ettei reunasta tule liian tiukka.

Luo löysähkösti 5 silmukkaa.

Valmistelukerrokset:
1. krs (nurja puoli): nosta ensimmäinen nurin neulomatta (ei liian tiukasti), 1 o, 1 n, 2 o.
2. krs (oikea puoli): nosta ensimmäinen nurin neulomatta, 1 o, lk, 1 o, lk, 2 o.
3. krs: nosta ensimmäinen nurin neulomatta, 1 o, neulo nurin, kunnes jäljellä on 2 s, 2 o.
4. krs: nosta ensimmäinen nurin neulomatta, 1 o, lk, 1 o, lk, 1 o (keskisilmukka), lk, 1 o, lk, 2 o.

Mallikerta (12 kerrosta):
1. krs (nurja puoli): nosta ensimmäinen nurin neulomatta, neulo nurin, kunnes jäljellä on 2 s, 2 o.
2. krs (oikea puoli): nosta ensimmäinen nurin neulomatta, 1 o, lk, 3 o, lk, 1 o (keskisilmukka), lk, 3 o, lk, 2 o.
Jatka samalla tavalla näitä kerroksia toistamalla 11. kerroksen loppuun. Neulo siis kaikki nurjan puolen kerrokset nurin reunasilmukoita lukuun ottamatta. Oikean puolen kerroksilla langankiertojen väliset oikeat silmukat lisääntyvät, mutta keskisilmukoita on aina vain yksi.

12. krs (oikea puoli): Nosta ensimmäinen nurin neulomatta, 1 o, lk, *1 o, lk, nosta kaksi oikein neulomatta yhtä aikaa, 1 o, vedä nostetut neulotun yli (SSK), lk*, toista *-*, kunnes jäljellä on 1 s ennen keskisilmukkaa. 1 o, lk, keskisilmukka o, lk, toista *-*, kunnes jäljellä on 1 s ennen reunasilmukoita. 1 o, lk, neulo reunasilmukat oikein.

Jatka mallikertoja haluamasi määrä. 1.11. kerrokset ovat siis sileää, ja 12. kerros on kuviokerros. Muista aina oikein neulotut reunasilmukat ja langankierroilla tehtävät lisäykset.

Kun huivi alkaa mielestäsi olla sopivan kokoinen (rusehtavassa on 10 mallikertaa ja vihreässä 12), on aika valmistautua reunukseen. Laske silmukkamäärä. Reunuksen mallikerta on 16 s. Lisäksi tarvitaan reunoihin 9 + 9 s (reunasilmukat ovat mukana tässä summassa) sekä keskisilmukka. 9 + 9 + 1 + X * 16 = reunuksen aloitukseen tarvittava silmukkamäärä.

Reunuksen kaavio

Kaaviossa on oikean puolen kerros. Reunasilmukat on merkitty. Keskisilmukkaa ei enää ole. Keskisilmukan kohdalle pitäisi kuitenkin osua kaaviosta joko kaksoiskavennuksen keskikohta tai langankiertojen välinen oikea silmukka. Kaaviossa vahvennetulla reunaviivalla merkitty osio on toistuva mallikerta. Neulo nurjalla puolella reunuksen kaikki silmukat nurin, mutta reunasilmukat oikein.

Huivin kolmion kärjen kuvio riippuu huivin koosta ja reunuksen toistojen määrästä. Rusehtavassa huivissa on 15 toistoa (pariton määrä) ja kolmion kärkeen osuu SSK. Vihreässä on 18 toistoa (parillinen määrä) ja kolmion kärkeen osuu lk.

Voit jatkaa reunuksen neulomista niin kauan kuin haluat.

Kokovaihtoehtoja

Huivin keskiosassa 10 mallikertaa = 247 s (ensimmäinen mallikerta 31 s, seuraavat lisäävät silmukkamäärää 24:llä = 9 * 24 + 31 = 247 s). Neulo vielä keskiosan sileää mallineuletta (muista langankierrot), kunnes silmukkamäärä on 259 = 15 reunuksen kuviota. Neulo viimeinen kerros (nurja puoli) ennen reunusta oikein. Aloita reunus.

Huivin keskiosassa 11 mallikertaa = 271 s. Neulo seuraava kerros normaalisti nurin. Neulo seuraava kerros sileän mallineuleen mukaan ja muista langankierrot = 275 s = 16 reunuksen kuviota. Neulo seuraava kerros (nurja puoli) oikein. Aloita reunus.

Huivin keskiosassa 12 mallikertaa = 295 s. Neulo sileän mallineuleen mukaan ja muista langankierrot, kunnes työssä on 307 s = 18 reunuksen kuviota. Neulo seuraava kerros (nurja puoli) oikein. Aloita reunus.

Neulo reunuksesta haluamasi pituinen.

Päättely

Neulo viimeiseksi oikean puolen kerros. Ota virkkuukoukku käyttöön. Vedä lanka ensimmäisen silmukan läpi koukulle ja venytä se sopivan löysäksi. Vedä lanka toisen silmukan läpi ja samalla myös ensimmäisen silmukan läpi ensimmäinen silmukka tuli näin päätellyksi. Päättele siis virkkaamalla. Jokaisen langankiertojen väliin jäävän silmukan kohdalla tee kymmenen silmukan ketjusilmukkaketju. Kiinnitä silmukkaketju samaan silmukkaan, josta aloitit ketjun tekemisen.

Kokeile reunuksen löysyyden sopivuutta pääteltyäsi ensimmäiset kymmenkunta silmukkaa. Jos reuna tuntuu vähänkään kireältä, pura päättely ja tee se uudestaan löysemmin.

Viimeistely

Pingota työ huolellisesti. Aseta nuppineula aina silmukkaketjujen kärkeen. Päättele langanpäät.

Kaaviot

Teksti ja kuvat

Heli Suhonen

Lisää Helistä

Ulla 01/11 - Ohjeet

Velma Aho:
Gallifrey

Taija Elo:
Sheldonin sukat

Iida Glumoff:
Ruoho

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Johanna

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Kirsikkatie

Suvi Heikkilä:
Ma

Suvi Heikkilä:
Pessi

Sanna Kovanen:
Hissukka

Sanna Kovanen:
Mussukka

Satu Metsola:
Herrasmiehen harmaat

Kristel Nyberg:
Nietos

Kristel Nyberg:
Rasavillin raitapaita

Riikka R.:
Antin arkipaita

Raiku Räsänen:
Kirahvintäplähuivi

Heli Suhonen:
Simplicitas

TiiQ:
Rakkaudella sinun

TiiQ:
Tulenkantaja

Pia Tuononen:
Ida ja Emil

Kristiina Viitanen:
Josefina

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.