Ulla 03/11

Lesley Stanfield: Virkkaa kukkia, perhosia ja korentoja

Lesley Stanfield on julkaissut monenlaista kokoelmaa ja niistä on suomennettu useita. Tällä kertaa esittelyssä on kokoelma erilaisia pieniä luontoaiheisia virkkaus- ja neuletöitä. Kaiken kaikkiaan 75 erilaista ohjetta löytyy kovien kansien välistä.

Kirja alkaa "näin käytät tätä kirjaa" -osiolla, jossa kerrotaan se, mitä otsikossakin sanotaan, eli kuinka kirjaa käytetään. Kirjassa on neljä osaa; 1. Ennen kuin aloitat, 2. Kuvagalleria, 3. Työohjeet ja 4. Ideoita arkeen ja juhlaan. Ykkösosio on melko perinteinen, siinä esitellään ensin aukeaman verran työvälineitä kuvien kera, sitten virkkausohjeiden symbolit (neuleohjeissa ei ole kaavioita joten niitä ei ole tarve esitellä), neule- ja virkkausohjeiden lyhenteet sekä kerrotaan hieman hoito-ohjeista, ja esitellään kuvin muutamalla sivulla perusasiat sekä neulomisesta että virkkauksesta. Osion päättää muutama hyödyllinen vinkki, kuten kuinka tuntosarvet kannattaa tehdä tai miten paljetteja ommellaan. Kuvagalleriassa on esitelty kirjan ohjeet ryhmiteltynä siten, että samantyyppiset ohjeet ovat yhdessä tekniikasta riippuen, esim. vihanneskorista löytyy mm. maissintähkää ja kotiloa. Esittelyn jälkeen löytyvät ohjeet on vuorostaan jaoteltu neule- ja virkkausmalleihin, eli esittelystä löytyvän numeron perusteella löytää ohjeen oikeasta paikasta tekniikan mukaan. Viimeisessä osiossa annetaan muutama idea siitä, mihin kirjan avulla tehtyjä töitä voi käyttää.

Neuleohjeet ovat tyypillisen englantilaisia, eli ne ovat sanallisia eikä niissä ole kaavioita. Ohjeissa on kuitenkin isokokoiset kuvat ja vaativammista useampi kuva eri puolilta, joten niistä näkee millainen lopputuloksen tulisi olla. Ohjeissa ei kuitenkaan puhuta mitään neule- tai virkkaustiheydestä eikä myöskään lopputuloksen koosta. Toki käytetyn langan paksuus vaikuttaa lopputulokseen kuten aina, mutta jos minut ohjeistetaan käyttämään 4 mm:n puikoille sopivaa lankaa, olisi kiva tietää minkä kokoinen esim. siitä talitintistä sitten tulee. Virkkausohjeissa tosin ei mainita koukun tai langan paksuudesta mitään. Virkkausohjeissa osasta löytyy kaavio, osa on vain sanallisia. Kirja tuntuukin olevan tyyliltään neulemallikirjojen kaltainen, eli kun teet näin, saat tämänlaista pintaa; mittasuhteet ja tarvittavat välineet voit valita itse. Monet ohjeista ovat hieman monimutkaisen oloisia, joten aivan aloittelijalle en tätä kirjaa antaisi. Errataa kirjaan ei tuntunut löytyvän kummaltakaan kustantajalta, WSOY:ltä tai alkuperäiskieliseltä.

Kirja on hyvä näpertelystä ja koristelusta pitäville. Ohjeilla voi tehdä vaikkapa koristeita olkihattuun tai rintaneuloja tai mitä nyt mieleen juolahtaa. Voipa jotkut tehdä jopa leluiksikin hieman muokkaamalla. Pienet nöttösetkin ovat näissä käyttökelpoista tavaraa ja jämälangoista pääsee hyvin eroon.

Tiedot

Lesley Stanfield: Virkkaa kukkia, perhosia ja korentoja - 75 viehättävää virkkaus- ja neuleideaa
Suomennos Katja Tiilikka
WSOY, 2011
ISBN: 978-951-0-38265-3

Teksti

Niina Hakkarainen

Lisää Niinasta

Kuvat

WSOY

Ulla 01/12 - Artikkelit

Eri kirjoittajia:
Lanka-arviossa alpakkasekoitelangat

Eri kirjoittajia:
Lanka-arviossa bambu- ja puuvillasekoitelangat

Eri kirjoittajia:
Lanka-arviossa paljettilangat

Eri kirjoittajia:
Lanka-arviossa villa- ja villasekoitelangat

Niina Hakkarainen:
Kaikki lähti lapasesta -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Neulo. Virkkaa. Kirjo. Eko-langasta! -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Pääsiäiskoristeet -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Stitch'n bitch Sankarineulojan käsikirja -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Tikusta asiaa - eli artikkeli sukkapuikoista

Niina Hakkarainen:
Virkkaa kukkia, perhosia ja korentoja -arvostelu

Suvi Heikkilä:
Valoa kohti

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Ullan neulojaesittelyt: Mia Heikkinen

Eeva Saviranta:
Hauskat nukenvaatteet -arvostelu

Eeva Saviranta:
Neulominen oudossa valossa

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.