Ulla 03/11

Neulominen oudossa valossa

Tapaninpäivän myrsky herätti varmasti monessa neulojassa ajatuksia neulomisen onnistumisesta sähkökatkon aikana. Pimeässä ja hämärässä neulomiseen on kuitenkin olemassa useita erilaisia apuvälineitä jos neulomiseen sopivan väristä ja riittävän tehokasta auringonvaloa ei ole saatavilla.

1. Kynttilät
Kynttilät ovat perinteikäs keino valaista sähkökatkojen aikaan. Kynttilöitä on yleensä talvikaudella kodeissa hyvin saatavilla ja ne voivat olla valaisemisen lisäksi romanttisia ja tunnelmallisia. Tummaa lankaa voi olla haasteellista neuloa kynttilän valossa, koska valo on melko heikkoa ja keltaista.

2. Kannettavat, tabletit ja älypuhelimet
Lyhyen sähkökatkon yli voi neuloa kannettavien laitteiden näyttöjen valon avulla. Useissa laitteissa on kirkkaat näytöt, jopa niinkin, että neulojan silmiä häikäisee lukea neuleohjetta luonnon pimentämässä ympäristössä. Viemällä neuleen aivan laitteen näytön viereen neulominen helpottuu, joskin työasento voi olla melkoisen epäergonominen. Väriä ja valon voimakkuutta voi säätää tuomalla näytölle erilaista kuvamateriaalia.

3. Valaisevat puikot ja koukut
Viisas neuloja varustautuu paristokäyttöisillä virkkuukoukuilla ja puikoilla. Näitä on saatavilla keskipaksuille ja paksuille langoille ja niissä on led-valaistus, joka kohdistuu työvälineen kärkeen. Mitään muuta näillä ei kannata yrittää valaista, joten sähkökatkon aikaan näillä kannattaa keskittyä neuleisiin, joissa riittää nähdä vain muutaman silmukan päähän neulottavasta kohdasta. Väri on melko sinisävyinen testatuissa koukuissa ja valaisuteho heikko.

4. Tasku- ja otsalamput
Jos neulojalla itsellään ei ole harrastukseen tarvittavia teknisiä valaistuksia, voi talouden muista harrastuksista olla iloa. Jos talouteen kuuluu esimerkiksi geokätköilyä tai yösuunnistusta harrastavia jäseniä, näihin harrastuksiin liittyy usein melko tehokkaita tasku- ja otsalamppuja, joissa on telineet valaisua varten. Näiden käyttäminen sähkökatkon aikaan neulomiseen on melko vaivatonta ja harvoin eroaa tavallisesta neulonnasta. Myös muutoin pimeään vuodenaikaan, jos koti on sisustettu tunnelmalliseksi, voi korvalleen teipata TK-20 taskulampun kinkkistä pitsikuviota neuloessa.

5. Kuutamo
Kuu heijastaa maan pinnalle auringon valoa tuottaen täysikuun aikaan suhteellisen hyvän näkyvyyden neulomiseen. Kuutamossa neulomiseen suositellaan erittäin vaaleaa lankaa ja lämmintä säätä, koska talvikaudella kuutamossa voi olla viileähköä neuloa ja sisätiloissa valaisuteho on heikko. Kuutamo on herkkä myös muille ongelmille, kuten säätilat ja kuukauden aika.

Analyysin lopputuloksena voidaan siis todeta, että sähkökatkon aikana neulomiseen on tarjolla useita erilaisia apuvälineitä, joista useimmissa on joitain rajoitteita. Täydellistä ratkaisua ei välttämättä ole ja tiukan paikan tullen neuloja voi joutua odottamaan päivänvaloa. Aurinko on edelleenkin sähkökatkon aikana toimintavarmin ja ongelmattomin valonlähde.