[an error occurred while processing this directive] Ulla 01/12 - Artikkelit - Sanna Vatanen: Neulo. Virkkaa. Kirjo. Eko-langasta!

Ulla 03/11

Sanna Vatanen: Neulo. Virkkaa. Kirjo. Eko-langasta!

Neulo. Virkkaa. Kirjo. Eko-langasta! on Sanna Vatasen toinen kirja. Edellinen keskittyi jämälankoihin ja tämä nimensä mukaisesti ekolankoihin. Kirja haluaa esitellä tiedostavalle neulojalle vaihtoehtoja puuvillan ja keinokuitujen tilalle.

Kirjassa on lähes 40 neuleohjetta, jotka on jaettu ryhmittäin käytetyn langan mukaan. Jaottelut ovat 'kierrätysmateriaalista valmistetut langat', 'itsetehdyt langat', 'räsyt ja soirot', 'ympäristöystävälliset ja luomulangat', 'lankaa ihan läheltä' ja 'neopasti uusituvista kuiduista tehdyt langat'. Jokaisessa ohjeessa käytetään eri materiaalia, ja ohjeen yhteydessä kerrotaan lyhyesti sen tausta ja peruste, miksi kyseinen lanka on ekologinen ja eettinen vaihtoehto. Itsetehdyissä langoissa neuvotaan myös miten niitä tehdään; vaihtoehtoina räsyjen, soirojen ja muovikassien leikkaus, ja kerrotaan lyhyesti miten voi itse kehrätä lankaa värttinällä tai tehdä uniikkivyyhdin jämälangoista.

Kirja on kookas, komea ja värikäs. Kuvia on runsaasti ja ne ovat kauniita: merenrantamaisemaa, kukkaniittyä, rosoista seinäpintaa. Ohjeissa on iso ja värikäs otsikko, mutta itse ohje vaikuttaa jotenkin sivuasialta; ne vaikuttavat olevan hieman ahtaasti sivun alareunassa pienellä fontilla, otsikon ja tyhjän yläosan viedessä sivusta runsaasti tilaa. Kaaviot ovat onneksi hyvän kokoisia ja ohjeista löytyy myös kaaviopiirros silloin kun se on olennainen. Toisaalta taas koin, että ohjeen kuvat eivät esitelleet aina niinkään ohjeita kuin itse taustaa tai malleja. Esimerkiksi virkatusta fedorasta on vain yksi kuva, josta ei näe koko fedoraa vaan siinä on mallin käsi edessä. Joistain on runsaasti kuvia pienistä yksityiskohdista mutta yleiskuva jää hieman epäselväksi. Olisin kaivannut kuviin hieman enemmän neulekirjaa ja hieman vähemmän kahvipöytäkirjaa.

Miten kirja sitten onnistuu lupauksessaan esitellä vaihtoehtoja puuvillalle ja keinokuiduille? Kaiken kaikkiaan ihan kelvollisesti. Lankoja löytyy paljon, itsetehtyjä ja lähilankoja unohtamatta. Ohjeet ovat pääosin aika helpon oloisia, mutta ehkä ne onkin tarkoitettu enemmän esimerkinomaisiksi ja inspiraatiota tuomaan. Mielenkiintoinen tuttavuus ekologisista lankavaihtoehdoista kiinnostuneille; Vaikka ei kovin paljon neulontahaasteita tarjoakaan, niin tietoa tulee varsin mukavasti pienissä paketeissa.

Tiedot

Sanna Vatanen: Neulo. Virkkaa. Kirjo. Eko-langasta!
WSOY, 2012
ISBN: 978-951-0-37047-6

Teksti

Niina Hakkarainen

Lisää Niinasta

Kuvat

WSOY

Ulla 01/12 - Artikkelit

Eri kirjoittajia:
Lanka-arviossa alpakkasekoitelangat

Eri kirjoittajia:
Lanka-arviossa bambu- ja puuvillasekoitelangat

Eri kirjoittajia:
Lanka-arviossa paljettilangat

Eri kirjoittajia:
Lanka-arviossa villa- ja villasekoitelangat

Niina Hakkarainen:
Kaikki lähti lapasesta -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Neulo. Virkkaa. Kirjo. Eko-langasta! -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Pääsiäiskoristeet -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Stitch'n bitch Sankarineulojan käsikirja -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Tikusta asiaa - eli artikkeli sukkapuikoista

Niina Hakkarainen:
Virkkaa kukkia, perhosia ja korentoja -arvostelu

Suvi Heikkilä:
Valoa kohti

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Ullan neulojaesittelyt: Mia Heikkinen

Eeva Saviranta:
Hauskat nukenvaatteet -arvostelu

Eeva Saviranta:
Neulominen oudossa valossa

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.