Ulla 03/11

Tikusta asiaa — eli artikkeli sukkapuikoista

Neulojia on erilaisia - jotkut neulovat tyytyväisenä sukkansa niillä samoilla sukkapuikoilla, jotka ensimmäisenä käteen kaupasta sattuivat, toiset tykkäävät hifistellä ja etsivät niitä tavoittamattomia täydellisiä sukkapuikkoja. Minä olen ehkä jotain siltä väliltä. Pidän peruspuikoista, mutta kokeilen mielelläni myös jotain uutta. Tämän artikkelin tarkoituksena on esitellä ja arvostella erilaisia tielleni sattuneita sukkapuikkoja.

Suurin osa esitellyistä puikoista on saatavilla Suomesta, mutta eivät ihan kaikki. Internetin ihmemaasta niitä saa kyllä tilattua. Valikoimani ei myöskään ole millään muotoa täydellinen - etsintä siis jatkukoon. Jospa ne juuri minulle täydelliset sukkapuikot ovatkin jo ne seuraavat.

Sukkapuikkoja löytyy yleensä monta kokoa, kokohaarukka on noin 1,25 mm:stä jopa 20 mm:iin asti, mutta jotta jutussa olisi edes jonkinlaista järkeä, olen rajannut aiheeni puikkojen nimityksen mukaisesti eli sukkakokoon. Koska neulon itse suurimman osan sukistani noin 2 mm:n kokoisilla puikoilla, ovat tässä artikkelissa käytetyt sukkapuikot kokoluokkaa 2 - 2,5 mm.

Materiaalinsa puolesta testissä käytetyt sukkapuikot voi jakaa karkeasti kahteen ryhmään: metalliset ja muut. Metallisten ryhmä on aika itsestäänselvä, siihen kuuluvat metallipuikot. Ryhmä muut sisältää puiset, bambuiset ja hiilikuituiset puikot. Mutta se johdannosta, mennään itse asiaan, puikkotestiin. Ensimmäisenä ryhmänä ovat metallipuikot.

Metallipuikot

Metallipuikkoja tehdään monesta materiaalista, pääasiassa teräksestä, messingistä ja alumiinista. Nikkeliallergikkojen kannattaa olla tarkkoja metallipuikkojen kanssa, sillä puikot voidaan päällystää nikkelillä kulutuskestävyyden ja sileyden parantamiseksi. Teräksessä on yleensä jonkin verran nikkeliä, mutta se on sitoutuneena seoksessa siten, että se ei pääse irtoamaan, ellei neuloja satu olemaan sitä harvinaista lajia, jonka hien suolat syövyttävät ruostumatonta terästä. Tällöin siitä vapautuu myös nikkeliä.

Metallipuikoilla päästään helposti pieniin millimetrikokoihin. Ainakin 1,25 mm:n puikkoja lçytyy suhteellisen helposti. Useimpien puikkovalmistajien kokovalikoima alkaa kuitenkin 2 mm:stä.

Alla testissä olleet puikot taulukkomuodossa. Pituus on jossain tapauksissa summittainen, sillä monet ovat tuumamitoitettuja, jolloin senttimitat eivät mene ihan tasan, mutta suunta on oikea ja tärkein. Kaikkia puikkoja myydään 5 puikon pakkauksessa. Susan Bates -puikkoja saa viiden kappaleen erässä tosin vain setissä, jossa on neljä eri kokoa. Kaikki muut testatut puikot olivat kokoa 2 mm paitsi HiyaHiya, jotka olivat kokoa 2,25 mm.

Kaikilla valmistajilla ei ole verkkosivuja, mutta saatavilla olevat on listattu artikkelin lopussa. KnitPro-puikkoja myydään eri nimillä, USA:ssa Knitter's Pride -merkin alla, ja myös KnitPicksin puikot vaikuttavat olevan saman valmistajan. Myös Prymiä myydään monella nimellä, Inox ja Aero ovat myös samoja puikkoja. Kollage Yarnsin puikot ovat geometrialtaan erilaiset muihin verrattuna, ne ovat neliskulmaisia. Kannattaa huomata, että geometria aiheuttaa sen, että niillä neuleesta tulee tiheämpää verrattuna saman millimetrilukeman pyöreisiin puikkoihin. Valmistaja suositteleekin tekemään mallitilkun ja sanoo, että yleensä neulojat valitsevat noin puolta numeroa suuremmat puikot pyöreisiin verrattuna. Sama toimii myös toisinkin päin, eli pienin 2 mm koko vastaa siis suunnilleen 1,5 - 1,75 mm pyöreää puikkoa käsialasta riippuen. Tätä testasinkin ja näin se tuntuu olevan. Allaolevassa kuvassa olevan mallitilkun alaosa on neulottu 2 mm:n neliskulmaisilla puikoilla ja yläosa saman millimetrilukeman pyäreillä puikoilla. Mallitilkku levenee lievästi mutta selvästi yläspäin eli neliskulmaisilla tulee siis hieman tiheämpää neuletta.

Puikkoja arvostelin painon, pituuden, kärjen muodon, merkintöjen ja neuletuntuman perusteella.

Paino

Alumiini on kevyt materiaali, ja sitä löytyikin kolmelta valmistajalta: Prym, Susan Bates ja Kollage Yarns. Addi ja HiyaHiya luottavat ruostumattomaan teräkseen, joka on materiaalina selvästi painavampaa. HiyaHiyan puikot ovat kuitenkin ontot, joten ne tuntuvat kevyiltä käteen. Addin puikot ovat testin painavimmat: ne ovat noin kolme kertaa alumiinisia Prymejä painavammat, ja sen eron jo tuntee. Muissa puikoissa ei ole painon suhteen juurikaan eroa, ja ne tuntuvat käteen yhtä kevyiltä.

Pituus

Addeja saa vain yhden pituisena, 20 cm. Minulle tuo pituus on hieman liian pitkä, puikot tuntuvat olevan tiellä neulottaessa. Toisaalta 15 cm:n puikot voivat tuntua hieman lyhyiltä, jos neuloo esimerkiksi palmikkosukkaa ohuesta langasta; puikolla voi tällöin olla paljon silmukoita. Varsinkin neuleen säilytyksen ja kuljetuksen aikana pienikin puikon liike voi tiputtaa silmukoita puikoilta, jos ei käytä mitään stoppareita. Pituutta sinänsä on aika hankala arvostella, mutta arvostan sitä, että valikoimaa löytyy, ja tämän suhteen Addit ovat heikoimmat.

Kärjen muoto

Metallipuikot 2 mm:n puikot ovat kaikki ohuudesta johtuen aika teräviä, mutta eroavaisuuksia puikkojen välillä kyllä löytyy. Prymin kärki on testin terävin, Addin tylpin. Kuitenkin kaikilla puikoilla sai neulottua suunnilleen yhtä hyvin. Kovin terävä kärki voi tosin helposti halkaista langan, joten siihen pitää neuloessa kiinnittää hiukan huomiota.

Merkinnät

Olisi kiva, jos puikot erottaisi toisistaan muutenkin kuin vain puikkomittarilla. Testin kolmesta metallipuikosta löytyi kokomerkintä. Susan Bates luottaa väriin, eli eri kokoiset puikot ovat eri värisiä - ihan ilman puikkomittaria ei siis välttämättä pärjää, jos ei muista, mikä väri vastaa mitäkin kokoa, mutta ainakin setin erottaa hyvin. HiyaHiyalla ja Kollagella kokomerkintä on painettu puikkoon, tosin HiyaHiyan merkintä on ihan puikon tasainen, joten se voi olla esim. etsattu tai muulla tavoin tehty. Kollagen painatus on koholla puikosta, mutta istuu kuitenkin sen verran tiukassa, että ei ole ainakaan kohtuullisen käytön jälkeen vielä ruvennut rapisemaan pois.

Kuvassa keskellä Kollagen ja HiyaHiyan merkinnät.

Neuletuntuma

Kollagen puikot ovat testin erikoisimmat muotonsa puolesta, sillä ne ovat neliskulmaiset. Neliskulmaisten puikkojen pitäisi olla parempia sormivaivoista kärsiville, sillä niitä ei muotonsa puolesta tarvitse puristaa samalla tavalla kuin pyöreitä. Lisäksi niillä pitäisi saada tasaisempaa, joten jos käsiala tuntuu epätasaiselta kannattaa kokeilla neliskulmaisia. Addien pinta ei ole ihan sileä, vaan siinä on jonkinlaista tekstuuria, mikä ei kuitenkaan tuntunut erityisemmin neulontaa hidastavan. Prymin puikoissa olisi joidenkin lähteiden mukaan teflonpinnoite, mutta omat Prymini ovat sen verran vanhat, että tuskin noissa enää mitään pinnoitetta on. Ennemminkin puikot tuntuvat hieman nahkeilta, eikä lanka tuntunut luistavan niillä ihan niin hyvin kuin muilla. Jos näitä jonkinlaiseen järjestykseen asettaisin, niin KnitPron, Kollagen ja HiyaHiyan puikot ovat pinnaltaan liukkaimmat ja lanka luistaakin niillä hyvin. Prymit ja Addit ovat hieman nihkeämpiä. Kaiken kaikkiaan erot eri puikkojen välillä ovat silmukoiden liikkumisen suhteen kuitenkin aika pieniä.

Yhteenveto

Addit ovat jääneet kömpelyytensä ja painonsa vuoksi lähes käyttämättä, joten en niitä osaisi muillekaan suositella. KnitPro-puikot olen hankkinut osittain siksi, että niitä saa kätevänä kuuden koon settinä säilytyskotelossa, joka on edullinen verrattuna yksittäin ostettuihin. Näin sain kätevästi uudistettua puikkovalikoimani kerralla. On niillä kyllä ihan mukava neuloakin, eipä silti. Prymejä saa aika hyvin marketeista ja ne ovatkin ihan ok peruspuikot, mutta ehkä hieman tylsät ja nahkeat. Susan Batesit taas ovat USA:n "markettipuikot", edulliset mutta ihan hyvät. Nämä kannattaa hommata, jos eteen sattuvat, koska setissä on koot 1,25 - 2,25 mm. HiyaHiyat ovat liukkaat ja kevyet, kelpo puikot kaiken kaikkiaan. Kollagen puikot ovat testin kalleimmat; erikoisuudesta saa maksaa lisähintaa. Olen kuitenkin itse tykästynyt Kollagen neliskulmaisiin, sillä 2 mm:n neliskulmaiset ovat tukevammat kuin vastaavat ohuemmat pyöreät puikot. Lisäksi tuo noin 18 cm:n pituus tuntuu minun käteeni aika sopivalta koolta.

Harmillisesti puikoissa käytetään vieläkin nikkeliä, vaikka nikkeliallergia on nykyään aika yleinen ja muitakin vaihtoehtoja löytyy. Pois lukien allergiat ja sormivaivat, oma mieltymys vaikuttaa puikon valinnassa loppujen lopuksi eniten. Itse pidän eniten Kollagen neliskulmaisista puikoista, HiyaHiyan, KnitPron ja Susan Batesin metallipuikoista ja niillä tuleekin neulottua eniten.

Muut puikot

Kaikki eivät pidä metallipuikoista, jotkut ovat allergisia ja joitakin häiritsee kylmyys tai kilinä, eikä sileä pinta sovikaan kaikille langoille. Mitä vaihtoehtoja siis löytyy? No, vaikka mitä, mutta pääasiassa puuta, heinää tai keinotekoisia materiaaleja. Heinäpuikot ovat bambua, puuta löytyy lähinnä koivua, eebenpuuta, ruusupuuta ja pyökkiä, pääasiassa kokopuuna mutta koivua löytyy myös laminoituna. Keinotekoisista materiaaleista löytyy muovia (kaseiinipuikot on testattu aiemmin Ullassa 01/08) ja hiilikuitua.

Testissä käytetyt puikot on listattu alla olevaan taulukkoon. Mukana on uusi sarake, välikoot. Metallipuikoissa näitä löytyy melkein kaikilta, muissa tilanne ei ole ihan yhtä hyvä. Testissä käytetyt puikot olivat noin luokkaa 2 mm, Susannen eebenpuiset olivat 2,5 mm.

Bambua löytyy monelta valmistajalta, tähän valitsin kotoa löytyneet Addin bambupuikot. Eebenpuuta löytyy myös monelta, Suomesta saa parhaiten Susanne's nimellä olevia saksalaisia puikkoja. Ruusupuupuikkoja löytyy myös aika monelta valmistajalta, mutta tähän testiin tulivat mukaan KnitPron neliskulmaiset ruusupuupuikot. KnitProlta on myös koivupuikot, laminoituna. Erikoisimmat puikot ovat Blackthornin hiilikuitupuikot. Valitettavasti artikkelin kirjoitusaikana Blackthorn on siirtämässä valmistustaan muualle, joten valmistajan sivut ovat nyt aika vajavaiset. Nämäkin puikot arvostelin samojen perusteiden mukaan.

Paino

Painonsa puolesta puikoissa ei ole sanottavammin eroa sukkakoossa. Kevyitä ovat kaikki.

Pituus

Susannen puikkoja saa vain yhdessä pituudessa. Kuten metallipuikkojenkin kanssa, tuo 20 cm:n pituus on minulle hiukan liikaa ja puikot tuntuvat olevan tiellä.

Kärjen muoto

Muut puikot Tässä ryhmässä kärjen muodossa oli aika paljon vaihtelua. Puu- ja bambupuikot ovat yleensä aika pyöreitä kärjestä, mutta KnitPron Symfonie-puikoissa on mukavan terävä kärki. Harmittavasti hiilikuitupuikkojen kärki on myös aika pyöreähkö, vaikka materiaali antaisi mahdollisuuksia terävämpäänkin kärkeen. Kärki on oikeastaan sellainen tylsän terävähkö, sillä kärki pyöristyy aika lyhyellä matkalla, mutta ihan kärki on kuitenkin hiukan terävä vaikka kärjen yleismuoto on tylppä.

Merkinnät

Näissä puikoissa merkintöjä on vain Susanne-puikoissa (kaiverrettu) ja KnitPro Cubics -puikoissa. Cubicseissa koko on kuitenkin painettu puikkoon ja se lähti kulumaan hieman heti ja irtoaa helposti hiukan merkintää kynnellä rapsutettaessa. Ei siis kovin pitkäikäinen merkintä. KnitPron sivujen mukaan Symfoniet on kuitenkin nykyisin värikoodattu paksuuden mukaan, joten ehkä saamme tännekin niitä joskus. Testissä olleet puikot olivat kuitenkin normaalit kirjavat.

 

Kuvassa ylinnä jo hieman kulunut Cubiksin merkintä, alinna Susanne's puikon painatus.

Neuletuntuma

Puu- ja bambupuikot ovat yleensä aika taipuisia. Jos saa metallipuikot mutkalle neulomalla, kuten minä, eivät ohuet puiset tai bambuiset ole se paras valinta. Joskus kuitenkin tekee mieli neuloa puikoilla, jotka eivät luista ihan niin paljon kuin metalliset ja sitä paitsi lentokoneissa ei voi neuloa metallisilla puikoilla, joten pitäisi saada jotain muuta. Addin bambupuikot eivät kestäneet omassa käsittelyssäni sitä ensimmäisen sukan kärkikavennusta vaan yksi puikko räksähti poikki, mikä vaikutti neuletuntumaan oleellisesti. Sen jälkeen bambupuikot ovat sukkapuikkokäytössä jääneet muille. Eebenpuu on myös aika joustavaa, joten sekään ei välttämättä ole paras mahdollinen. Ruusupuu on hieman tukevampaa. Muutenkin lyhyempi puikko on hieman tukevamman oloinen kuin vastaava pitkänä, eli kannattaa suosia 15 cm:n puikkoja, jos on epävarma otteensa keveydestä.

Testin tukevimmat puikot olivat ehdottomasti Blackthornin hiilikuitupuikot. Jämäkkyydessään ne pesivät jopa metallipuikot, sillä näitä puikkoja ei saa neulomalla taivutettua. Toiselle sijalle tulivat KnitPron Symfoniet. Laminoitu rakenne tekee puikon tukevaksi eikä se jousta paljoakaan. Cubicsit ovat myös aika jämäkät.

Luistavuuden suhteen näissäkin on eroa. Blackthornit ovat Symfonien ohella sileimmät ja siis liukkaimmat puikot. Addin bambut taas ovat ehkä tarttuvimmat, eli bambua kannattaa harkita liukkaiden lankojen kanssa. Äänen suhteen tämän ryhmän puikot ovat hiljaisia verrattuna metallipuikkoihin. Pientä kolinaa tulee puikkojen osuessa toisiinsa. Blackthornin hiilikuitupuikot pitävät pientä jotenkin lyijykynämäistä rahinaa, joka saattaa häiritä herkimpiä.

Väritys vaikuttaa myös neuletuntumaan. Blackthornit ja ebenpuupuikot ovat mustia, mikä ei ole kovin hyvä yhdistelmä tumman langan ja huonon valaistuksen kanssa. Bambuiset ovat yleensä vaaleita, tosin näistäkin löytyy rusehtavia, lähes ruusupuun värisiä merkkejä. KnitPron laminoidut Symfonie-puikot ovat kirjavia ja kirjavuus voi häiritä varsinkin isoimmissa ko'oissa. Ohuissa KnitPron Cubicsit ja Symfoniet kuitenkin näyttävät aika samanlaisilta punaruskeilta.

Yhteenveto

Ei-metallipuikoissa löytyy valinnanvaraa jokaiselle. Puu- ja hiilikuitupuikoilla pääsee samaan jollei parempaankin jämäkkyyteen metallipuikkoihin verrattuna. Itse suosin jämäkämpiä puikkoja juurikin siitä syystä, että ne kestävät käyttöä. KnitPron Symfoniet ovat oma suosikkini jämäkkyyden ja terävän kärkensä vuoksi. Mikä parasta, pienissä ko'oissa pakkauksessa on kuusi puikkoa, eli yksi varakappale.

Lopuksi haluaisin sanoa, että yhtäkään puikkoa ei vahingoitettu tätä arvostelua tehdessä, mutta en voi. Eebenpuinen Susanneni raksahti valitettavasti poikki ja nyt niitä on vain neljä.

Valmistajat

Addi
Blackthorn
HiyaHiya
Susanne's: Klass & Gessmann
Kollage Yarns
Knitter's Pride
KnitPicks
KnitPro
Susan Bates: Coats & Clark

Teksti ja kuvat

Niina Hakkarainen

Lisää Niinasta

Kiitokset

HiyaHiya

KnitPro Cubics

Ulla 01/12 - Artikkelit

Eri kirjoittajia:
Lanka-arviossa alpakkasekoitelangat

Eri kirjoittajia:
Lanka-arviossa bambu- ja puuvillasekoitelangat

Eri kirjoittajia:
Lanka-arviossa paljettilangat

Eri kirjoittajia:
Lanka-arviossa villa- ja villasekoitelangat

Niina Hakkarainen:
Kaikki lähti lapasesta -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Neulo. Virkkaa. Kirjo. Eko-langasta! -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Pääsiäiskoristeet -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Stitch'n bitch Sankarineulojan käsikirja -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Tikusta asiaa - eli artikkeli sukkapuikoista

Niina Hakkarainen:
Virkkaa kukkia, perhosia ja korentoja -arvostelu

Suvi Heikkilä:
Valoa kohti

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Ullan neulojaesittelyt: Mia Heikkinen

Eeva Saviranta:
Hauskat nukenvaatteet -arvostelu

Eeva Saviranta:
Neulominen oudossa valossa

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.