Ulla 03/11

Ullan neulojaesittelyt: Mia Heikkinen

Mia Heikkinen Mia Heikkinen tunnetaan netin neulemaailmassa paremmin nimimerkillä Ausifer. Tampereella kahden gerbiilinsä kanssa asuva Mia oppi neulomaan jo ennen lukemista, 5-vuotiaana. Aktiivisen neulomisen hän aloitti noin kuusi vuotta sitten, kun käsillätekemisen suosio alkoi kasvaa. Vuonna 2006 Mia perusti Hopeakerä-bloginsa, johon hän ryhtyi listaamaan valmistuneita neuleitaan vastaisuuden varalle. Blogi toimi siis eräänlaisena muistikirjana. Sittemmin Ravelryn myötä blogi on hiljentynyt, ja nyt Mian neuleita voi ihailla hänen Ravelry-profiilinsa kautta.

Mia pitää neulomisessa siitä, että se ei ole harrastuksena paikkasidonnainen. Keskeneräinen työ on helppo ottaa mukaan käsilaukkuun ja jatkaa neulomista vaikkapa lääkärin vastaanotolla odotellessa. Neulominen on Mialle kuitenkin enemmän elämäntapa kuin harrastus. Parasta siinä on itsetekeminen ja onnistumisen tunteet.

— Välillä voi haastaa itsensä opettelemaan uuden tekniikan, joka monesti osoittautuu paljon helpommaksi kuin on kuvitellut, ei vain ole uskaltanut aikaisemmin kokeilla. Välillä se yksinkertaisin sileä neule jostain aivan ihanasta langasta elokuvaa katsellessa on parasta ajanvietettä.

Neulesuunnittelun Mia aloitti Ullan merkeissä, sillä hänen ensimmäinen ohjeensa julkaistiin Ullan numerossa 03/09.

— Halusin antaa oman panokseni suomalaiselle nettineulelehdelle, joka saa materiaalinsa lukijoiltaan.

Mia suunnittelee neuleohjeita myös myyntiin omaan Ravelry-kauppaansa. Hänen suosikkinsa omista ohjeistaan on Towser-sukat, joiden sarjoittaminen kolmeen kokoon vaati suunnittelijalta kärsivällisyyttä.

Towser-sukat

— Niiden suunnittelu oli pitkä prosessi ja vaati paljon aikaa: jokaiselle kolmelle eri koolle on erilliset kaaviot ja kuviot ovat symmetriset eri silmukkamäärillä. Pidän sukkien kuvioinnin kolmiuloitteisuudesta ja siitä, kuinka kuvio jatkuu jalkapöydän päältä lähes varpaisiin asti.

Mian suunnitteluprosessi voi saada alkunsa yhtäkkiä iskeneestä inspiraatiosta. Silloin neule ohjeineen voi syntyä hyvinkin nopeasti. Toisinaan taas ohje syntyy tarpeesta jollekin tietynlaiselle neuleelle. Silloin suunnittelu ja erilaisten prototyyppien neulominen vie enemmän aikaa, ennen kuin lopullinen ohje on valmis.

Kotimaisista neulesuunnittelijoista Mia ihailee etenkin Veera Välimäen tyyliä.

— Hänellä on hyvin tunnistettava oma tyylinsä. Neuleissa käytetty lanka pääsee hyvin esille, koska design on pelkistetty ja graafinen, mutta jokaisessa vaatteessa on aina joku pieni juju, joka tekee siitä erilaisen.

Ulkomaisista suunnittelijoista Mia pitää etenkin Stephen Westin töistä, joissa leikitellään kierretyillä silmukoilla luoduilla pinnoilla ja väreillä. Mia ei tunnustaudu muodin seuraajaksi, mutta hän on silti hyvin perillä siitä, mikä neuleympyröissä on milloinkin pinnalla.

— Neulemaailmassa on selkeästi aina joku neulemalli hyvin suosittu ja samaan aikaan julkaistaan useampia samantyylisiä neulemalleja. Esimerkiksi Knittyssä julkaistu puolikuun mallinen Annis-huivi aloitti samanmuotoisten huivien suosion ja viime Ullaan suunnittelin Myst-huivin tätä muotivirtausta silmälläpitäen.

Neulomisen lisäksi Mia harrastaa kehräystä. Harrastus tosin vakiintui vasta muutaman mutkan kautta. Kehruukärpänen puraisi Miaa muutaman vuoden takaisella kehruukurssilla. Pari vuotta myöhemmin Mia hankki oman modernin rukin, joka ei kuitenkaan ollut aivan hänelle sopiva. Niinpä rukki jäi olohuoneen nurkkaan keräämään pölyä, kunnes Mia lopulta myi sen eteenpäin. Neuletapaamisen kehruukeskusteluista Mia sai jälleen kipinän kehräämiseen ja hän aloitti harrastuksen uudestaan, tällä kertaa värttinöillä. Oman paikkakuntansa kehruutapaamisessa Mia pääsi kokeilemaan toisenlaista rukkia, joka sopi hänelle paremmin ja jollaisen Mia lopulta päätti hankkia itselleenkin. Nyt Mia uskoo kehruuharrastuksensa olevan pysyvää.

Mia neuloo monipuolisesti kaikenlaisia neuleita. Eniten valmistuu kuitenkin huiveja ja sukkia. Etenkin kesän helteillä pitsihuivit ovat mukavinta neulottavaa, kun taas talvella puikoilla on useimmiten puseroita tai lämmittäviä asusteita. Tämän vuoden ensimmäiseen numeroon Mia suunnitteli lämpöisen ja kauniin helmikoristeisen myssyn, jonka suunnittelua numeron teema, valo, inspiroi.

— Päätin käyttää neuleessa kirkkaita siemenhelmiä, jotka tuovat kivasti valon mukaan elävää pintaa. Helmet kiiltävät myssyn pinnassa kuin jääkiteet, siitä nimi Icey. Helmien seuraksi sopii mainiosti niitä korostava palmikkokuvio.

Teksti

Hanna-Kaisa Hämäläinen

Lisää Hanna-Kaisasta

Kuvat

Mia Heikkinen

Ulla 01/12 - Artikkelit

Eri kirjoittajia:
Lanka-arviossa alpakkasekoitelangat

Eri kirjoittajia:
Lanka-arviossa bambu- ja puuvillasekoitelangat

Eri kirjoittajia:
Lanka-arviossa paljettilangat

Eri kirjoittajia:
Lanka-arviossa villa- ja villasekoitelangat

Niina Hakkarainen:
Kaikki lähti lapasesta -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Neulo. Virkkaa. Kirjo. Eko-langasta! -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Pääsiäiskoristeet -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Stitch'n bitch Sankarineulojan käsikirja -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Tikusta asiaa - eli artikkeli sukkapuikoista

Niina Hakkarainen:
Virkkaa kukkia, perhosia ja korentoja -arvostelu

Suvi Heikkilä:
Valoa kohti

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Ullan neulojaesittelyt: Mia Heikkinen

Eeva Saviranta:
Hauskat nukenvaatteet -arvostelu

Eeva Saviranta:
Neulominen oudossa valossa

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.