Ulla 03/11

Lanka-arviossa bambu- ja puuvillasekoitelangat

Novita Hanko

Novita Hanko on Novitan uusi puuvillasekoitelanka. Se on valmistettu kierrätyspuuvillasta (50 %) ja akryylistä (50 %), ja se on varsin paksu lanka (suosituspuikkokoko 6 mm). Hankoa on yllättävän mukava neuloa, akryyli tuo siihen tällä kertaa keveyttä, eikä tunnu tekevän lankaan muovista vaikutelmaa.

Hangon rakenne on säikeinen ja sen vuoksi neulominen onnistunee parhaiten tylppäkärkisillä puikoilla. Minä neuloin Hankoa KnitPro:n terävillä puikoilla ja onnistuin moneen kertaan halkaisemaan langan. Säikeet tulivat ikävästi esiin muuten siistissä neulepinnassa. Hanko toiminee hyvin pintaneuleissa; yksittäiset silmukat tulevat hyvin esiin ja esimerkiksi sileän neuleen ja aina oikein -neuleen välinen raja on selkeä.

Langan tiedot

50 % kierrätyspuuvillaa, 50 % akryyliä
100 g = 104 m
Puikkosuositus: 6 mm
Tiheys: 13 s ja 18 krs = 10 cm
Varovainen konepesu 40 asteessa

Online Linie 300 Calera

Online Calera on rakenteeltaan erikoinen tuppilonauhaa oleva viskoosi-puuvillasekoite. Calerassa on kaksi eripaksuista ja -väristä säiettä, joista toinen on neulottu 6 silmukan tuppilonauhaksi toisen säikeen kulkiessa syntyvän putken sisällä suorana. Epätasaisin väliajoin toinen säie ryhtyy muodostamaan tuppilonauhaa ja toinen vuorostaan siirtyy kulkemaan suorana syntyvän putken sisällä.

Testaamassani kerässä kaksi säiettä olivat selkeästi eripaksuiset, ja mallitilkkuun syntyikin epätasainen raidoitus. Monen mielestä tämä on varmasti hauska efekti, mutta itse en tästä ollut niin innoissani. Yksillä ja samoilla puikoilla lankaa neuloessani tummemmat kohdat ovat selkeästi väljempiä, jopa reikäisiä, ja toisaalta vaaleammat kohdat jopa turhan tiiviitä ja hyvin epätasaisen näköisiä. Kerässäni lisäksi vaaleammissa kohdissa langan paksuus hiukan vaihteli, mikä omalta osaltaan lisää näiden raitojen suttuista ulkonäköä. Neuloin tilkun 3,75 mm puikoilla, ja mielestäni syntyvä neulepinta ei näytä hyvältä ohuemmissa saati paksummissakaan kohdissa.

Langan värikartalla on yhteensä 16 vaihtoehtoa, joista ilmeisesti 12 on vastaavasti kaksivärisiä, kuten testaamanikin kerä. Loput 4 puolestaan näyttävät värikartoista löytyvien mallikuvien perusteella liukuvärjätyiltä. Yleisesti ottaen sävyt ovat vaalean hempeitä, mutta kartalta löytyy myös muutama rajumpi vaihtoehto; oranssi, punainen ja musta.

En oikein osaa kuvitella käyttäväni kyseistä lankaa itse, mutta varmasti se sopii esimerkiksi kesäiseen huiviin tai jopa neulepaitaan tai -jakkuun. Tilkku on yleistuntumaltaan ihan miellyttävä ihoa vasten, vaikkakin paksummat kohdat tuntuvat hiukan karheilta ja kovilta.

Langan tiedot

66 % viskoosia, 34 % puuvillaa
50 g = n. 92 m
Puikkosuositus: 3,5-4,5 mm
Tiheys: 21 s ja 28 krs = 10 cm
Käsinpesu 30 asteessa

Online Linie 301 Nando

Online Nando on viskoosi-puuvillasekoite, jota myydään 50 gramman kerillä. Nando on rakenteeltaan 3 silmukan tuppilonauhaa, jossa ainakin testaamassani sävyssä 2 silmukkaa on neulottu yksivärisellä punaruskealla säikeellä ja kolmas silmukka vaihtuvavärisellä ja -paksuisella kelta-oranssilla säikeellä. Rakenteensa vuoksi langassa on hiukan joustoa. Langan neulominen kovin teräväkärkisillä puikoilla saattaa olla hankalaa, sillä puikon kärjet tuntuvat takertuvan lankaan sen erikoisen rakenteen vuoksi.

Nandon värikartalla on 10 moniväristä vaihtoehtoa. Mukana on niin sinistä, violettia kuin pinkkiäkin, ja toisaalta useampi vaihtoehto ruskean, beigen ja punaruskean ystäville, sekä ne "pakolliset" mustavalkoiset vaihtoehdot. Kuitenkin esimerkiksi vihreät loistavat kokonaan poissaolollaan. Vaikka testaamani lanka vaikutti kerällä kovinkin värikkäältä, tuntuvat värit sekoittuvan valmiissa neulepinnassa toisiinsa kauniisti ja lopputulos on jopa yllättävän rauhallinen.

Neuloin mallitilkun 4 mm puikoilla. Neuletuntuma oli ihan miellyttävä, mutta syntynyt neulepinta näyttää makuuni turhan harvalta. Se sopisi ehkä kesäiseen huiviin, mutta paita- ja neuletakkikäytössä kaipaisin tiiviimpää pintaa. Mallitilkun tiheys on kuitenkin käytännössä vyötteen suosituksen mukainen (21 s ja 28 krs), joten langan puikkosuositus tuntuu ehkä hiukan suurelta. Vastaavasti itse pitäisin myös hiukan tiiviimmästä neulepinnasta eli kasvattaisin tiheyttä, mikäli lankaa tulisin myöhemmin käyttämään.

Lanka tuntuu hiukan karhealta, joten aivan pikkulapsille tai herkimmille en sitä suosittelisi. Kuitenkin se on varmasti aivan toimiva ja mukava lanka kesäisissä neuleissa, jos vain värikartalta mieluinen vaihtoehto sattuu löytymään.

Langan tiedot

54 % viskoosia, 46 % puuvillaa
50 g = n. 110 m
Puikkosuositus: 4-4,5 mm
Tiheys: 21 s ja 29 krs = 10 cm
Varovainen pesu 30 asteessa

Online Linie 303 Boca

Onlinen uutuuslanka Boca on pehmeä 4-säikeinen puuvillan, polyamidin ja kashmirin sekoitus. 50 gramman kerillä myytävä Boca on mukavan riittoisa, sillä kerällä on 185 metriä neulottavaa. Lanka tuntuu heti kerällä puuvillasekoitteeksi yllättävän pehmeältä ja muhkealta, eikä neuletuntuma tästä poikkea. Lanka on erittäin miellyttävää neuloa, joskin kovin terävillä puikoilla se saattaa hiukan halkeilla. Tämä ei kuitenkaan muodostu minkäänlaiseksi ongelmaksi, varsinkaan jos langalle valitsee hiukan tylpempikärkiset puikot. Syntyvä neulepinta on kauniin tasaista ja pehmeää, enkä usko että tämä lanka kutittaa juuri ketään!

Värikartalla on yhteensä 12 vaihtoehtoa, jotka ovat pääasiassa kesäisen vaaleita, mutta onpa mukaan otettu mustakin. Itse pidän voimakkaammista väreistä, joten en omaan käyttööni kartalta montakaan vaihtoehtoa löydä. Vaaleille ja hempeille väreille on kuitenkin ystävänsä,ja vaihtoehdoista löytyy niin punaista, sinistä, keltaista kuin vihreääkin muutaman ns. luonnonvärin lisäksi, joten valikoimaa voi pitää vähintäänkin kohtalaisena.

Neuloin mallitilkun suosituksen mukaisilla 3,75 mm puikoilla, joilla pääsinkin juuri vyötteen ohjetiheyteen. Yleisesti ottaen käsialani on hiukan löysää, joten puikkosuositus tuntuu ehkä aavistuksen turhan suurelta. Suositustiheys puolestaan tuntuu langalle oikein sopivalta ja syntynyt tilkku on neulevaatteeksi juuri sopivan peittävä, mutta silti vielä laskeutuvan oloinen.

Suosittelisin lankaa kesäisiin neuletakkeihin ja paitoihin, miksei myös pienempiinkin asusteisiin. Kuvittelisin, että lanka sopisi hyvin myös koneneulontaan enkä olisi lainkaan yllättynyt, vaikka päätyisin Bocaa vielä itsekin neulepaidaksi koneella kokeilemaan!

Langan tiedot

50 % puuvillaa, 40 % polyamidia, 10 % kashmiria
50 g = n. 185 m
Puikkosuositus: 3,5-4 mm
Tiheys: 21 s ja 31 krs = 10 cm
Käsinpesu 30 asteessa

Be Sweet Bamboo

Be Sweet Bamboo on pienikokoisilla 50 gramman kerillä myytävä 8-säikeinen täysbambulanka, joka on käsin värjätty. Bamboo on värjätty ja keritty Etelä-Afrikan maaseudulla kehitysyhteistyöohjelmissa alueilla, joilla työttömyysaste on n. 75 prosenttia. Tämä lanka, jos mikä, on eettinen valinta!

Lanka on helppo neuloa, ja syntyvä neulepinta on tasainen ja laskeutuva. Lanka on bambun tapaan kiiltävää ja hyvin pehmeää. Neuloin mallitilkun 3,75 mm puikoilla ja pääsin hyvin lähelle (n. 23 s ja 28 krs) vyötteen suositustiheyttä. Tiheys tuntuu langalle sopivalta, esimerkiksi neulepaidan tai -takin neuloisin mielelläni juuri tällaisesta neuloksesta!

Langan värikartta on suorastaan hengästyttävä. Yleensä sitä on tottunut samaan kymmenen, ehkä 20 vaihtoehtoa, mutta Bamboossa värikartta on huikea sisältäen 73 eri väriä! Omia suosikkivärejänikin löytyy tuosta pitkä lista, ja olisihan se kummallista, jos ei näin laajasta valikoimasta mieleisiään löytäisi.

Lanka tuntuu laadukkaalta ja monikäyttöiseltä. Bambulangoista on jo totuttu tekemään esimerkiksi tiskirättejä ja niihin tämäkin bambulanka sopisi varmasti oikein hyvin. Värivalikoimasta luulisi löytyvän jokaisen keittiöön sopiva vaihtoehto! Itse käyttäisin lankaa ehkä ensimmäisenä isompaan neuleeseen, sillä se tuntuu hyvin miellyttävältä ihoa vasten eikä varmaan kutita herkempääkään ihoa. Myös huivit, kaulurit ja myssyt kuulostavat oivilta käyttötarkoituksilta, kunhan mallia valitessa ottaa huomioon langan erittäin laskeutuvan ja jopa valuvan tuntuman.

Langan tiedot

100 % bambua
50 g = n. 100 m
Puikkosuositus: 3,75 mm
Tiheys: 21 s ja 30 krs = 10 cm
Konepestävä

Teksti ja kuvat

Satu Lehti: Novita Hanko

Lisää Sadusta

Suvi Heikkilä: Online Linie 300 Calera, Online Linie 301 Nando, Online Linie 303 Boca, Be Sweet Bamboo

Lisää Suvista

Kiitokset


Ulla 01/12 - Artikkelit

Eri kirjoittajia:
Lanka-arviossa alpakkasekoitelangat

Eri kirjoittajia:
Lanka-arviossa bambu- ja puuvillasekoitelangat

Eri kirjoittajia:
Lanka-arviossa paljettilangat

Eri kirjoittajia:
Lanka-arviossa villa- ja villasekoitelangat

Niina Hakkarainen:
Kaikki lähti lapasesta -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Neulo. Virkkaa. Kirjo. Eko-langasta! -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Pääsiäiskoristeet -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Stitch'n bitch Sankarineulojan käsikirja -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Tikusta asiaa - eli artikkeli sukkapuikoista

Niina Hakkarainen:
Virkkaa kukkia, perhosia ja korentoja -arvostelu

Suvi Heikkilä:
Valoa kohti

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Ullan neulojaesittelyt: Mia Heikkinen

Eeva Saviranta:
Hauskat nukenvaatteet -arvostelu

Eeva Saviranta:
Neulominen oudossa valossa

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.