Ulla 03/11

Lanka-arviossa villa- ja villasekoitelangat

Elsebeth Lavold Silky Wool

silky wool Sitä tikulla silmään, ken vanhoja muistaa. Langan omituinen koostumus sai testaajan kuitenkin tutkimaan langan tarinaa ja jäljet johtivat sylttytehtaalle - tai siis lankatehtaalle. Valmistajan sivuilta käy ilmi, että langan koostumus on aiemmin ollut 65 % villaa ja 35 % silkkiä. Heikkouden takia villan osuudesta on sittemmin korvattu 20 % nailonilla. Vaikka viidennes onkin muovia, ei sitä ehkä huomaisi ellei katsoisi vyötettä. Lanka on mukavan pehmeää, kevyttä ja helppoa neuloa. Toisaalta se on helppoa katkaista pelkillä käsillä. Langan katkeamista neulottaessa ei silti tarvitse pelätä.

Silkkiä sisältävät langat ovat usein liukkaampia ja joustamattomampia kuin pelkkää villaa sisältävät. Silky Wool on tässä mielessä positiivinen poikkeus. Koostumuksen ansiosta neulepinnasta muodostuu monivivahteinen ja hieman rustiikkisen näköinen. Langan sisältämän silkin vuoksi Silky Woolista tehdyt neuleet tulee pestä käsin. Testitilkku selvisi käsinpesusta ja pienestä hankauksesta hyvin.

Testivyyhdin kaunis ja vahva harmaa värisävy on nimeltään Thundercloud. Osuvampaa nimeä myrskypilveä muistuttavalle sävylle ei ehkä olisikaan voitu keksiä. Värikartalta löytyy useita maanläheisiä sävyjä, mutta myös kirkkaampia vaihtoehtoja.

silky wool

Langan tiedot

45 % villaa, 35 % silkkiä, 20 % nailonia
50 g = 175 m
Puikkosuositus: 4 mm
Tiheys: 22 s ja 30 krs = 10 cm
Käsinpesu

Elsebeth Lavold Silky Wool XL

Silky Wool XL on paksumpi silkkisekoitelanka Elsebeth Lavoldin lankamallistossa. Langan värit ovat samoja kuin ohuemmankin version, mutta koostumus on pelkkää villaa ja silkkiä.

Ensimmäinen kosketus lankaan kertoo paljon: Lanka tuntuu kevyeltä ja mattamaiselta. Näin paksun langan odottaisi olevan painavampaa tai kuohkeamman tuntuista. Langassa on enemmän täyttävyyttä kuin grammat ja metrit antaisivat uskoa. Kun jotkin langat on kehrätty hyvinkin tiukkakierteiseksi ja joustaviksi, on Silky Wool XL enemmänkin tukevaa ja kevyttä. Lanka ei ole erityisen joustavaa, mutta harvat silkkisekoitteet ovat. Langasta saakin neulottua melko suurenkin neuleen ilman, että siitä tulee hyvin painava.

Vaikka langan nimessä on XL, eivät kerät ole kuin 50 gramman painoisia. Noin puolestatoista kerästä neuloo pipon, joten paksuudestaan huolimatta lanka on suhteellisen riittoisaa. Neulottaessa lanka käyttäytyy kiltisti, juoksee kerältä hyvin eikä halkeile. Lankaa on miellyttävä neuloa. Hieman tekstuurinen rakenne kuitenkin peittää helposti hienovaraisimmat mallineuleet, joten langalle kannattaa valita sille sopiva malli joko niin, että mallineule saakin jäädä esille hienovaraisesti, tai vaihtoehtoisesti jokin suuripiirteinen pintakuvio.

Mallitilkku ei erikoisemmin muuttunut hellävaraisessa käsinpesussa. Lanka vaikuttaa suhteellisen kestävältä eikä mallitilkku osoita pörhööntymisen merkkejä. Langasta voisikin neuloa mielellään esimerkiksi villatakin. Neuletiheyden puolesta langalla voi korvata esimerkiksi Novitan Isoveljen halutessaan hieman ylellisemmän neuletakin. Lanka ei tunnu pistelevältä tai kutittavalta, ja värikartan värit ovat murrettuja ja klassisia.

Langan tiedot

80 % villaa, 20 % silkkiä
50 g = 95 m
Puikkosuositus: 5-5,5 mm
Tiheys: 15 - 18 s = 10 cm
Käsinpesu

Geilsk Bomuld og Uld

Geilskin puuvilla-villasekoitelangan paksuus on suunnilleen samankaltainen kuin täysvillaisten Tynd Uldin ja Tweedin. Luonteeltaan lanka eroaa kuitenkin näistä kahdesta, koska siinä on mukana puuvillaa.

Langan värikartta on monipuolinen, mutta yleisilmeeltään enimmäkseen hillitty. Langassa on värejä lähes jokaiseen makuun, niin kauniita sinisiä kuin lämpimiä, maanläheisiä syyssävyjä ja rohkeampia violettejakin. Geilskin lankojen ehdoton vahvuus onkin monipuoliset värikartat, joista lähes jokainen neuloja löytää oman lempivärinsä.

Puuvilla on merseroimatonta ja se tuo lankaa mukaan pehmeyttä ja sileyttä. Lopullinen neulepinta on miellyttävä ja pehmeä. Neulos on myös hieman raskaampi mukana olevan puuvillan vuoksi, ja puuvilla tuokin neulepintaan lisää laskeutuvuutta, joka on ohuella, ilmavalla villalangalla vaikea tavoittaa, jos haluaa neuloa pinnasta tiiviin.

Lanka on kolmisäikeisyyden ja villan ansiosta kuitenkin jäntevämpi ja joustavampi kuin täyspuuvillaiset langat. Kolmisäikeinen lanka on miellyttävän pyöreä neuloa, ja villan tuoma jousto mukavoittaa langan neulomista. En itse pidä pelkän puuvillalangan neulomisesta, koska puuvilla on täysin joustamattomana materiaalina usein raskasta neuloa.

Lanka on kaikin puolin miellyttävä ja se soveltuu moniin ohuille sukkalangoille suunniteltuihin neulemalleihin Geilskin oman vaatemalliston lisäksi. Suositustiheys 26 s tarkoittaa, että langan metrimäärillä neuleen tarvitsema kerämäärä on hyvin maltillinen, joten neuleen lopullinen materiaalikustannuskin pysyy kohtuullisena.

Langan tiedot

55 % karitsanvillaa, 45 % puuvillaa
50 g = 232,5 m
Puikkosuositus: 3-3,5 mm
Tiheys: 26 s ja 34 krs = 10 cm
Käsinpesu

Geilsk Tweed

Geilskin Tweed on täysvillainen tweed-lanka. Langan tekee tweed-langaksi säikeeseen mukaan kehrätyt eriväriset nyppyset villaa. Testatussa vaaleanvioletissa kerässä nyppyjä on esimerkiksi kirkkaanvioletteja, vihreitä ja punaisia. Pohjavärinä villa on hieman meleerattua eli sekoitettu eri värisistä villoista, tässä tapauksessa valkoisesta ja vaaleanvioletista. Tweed-langat ovat makuasia, itsestäni tweed-pinta on kaunista ja eloisaa olematta kuitenkaan levotonta. Pienet väripilkahdukset eivät dominoi pinnan väriä, mutta tuovat siihen kuitenkin yhden ulottuvuuden lisää, jolloin pinnasta tulee pirteä. Lanka tavallaan on värikäs olematta värikäs.

Tweed on yksisäikeinen lanka, ja kuten mallitilkussakin näkyy, on neulos hieman toispuoleista. Pitsiä tai muuta vaativaa mallineulosta neuloessa kannattaakin testata ensin, kuinka kuvio käyttäytyy yksisäikeisen langan kanssa. Säiettä on ilmeisesti hieman huovutettu valmistusprosessissa, joten lanka pysyy hyvin kasassa, eikä mallitilkku vaikuta nöyhtäävän herkästi. Langan neulominen on samasta syystä miellyttävää, sillä lanka ei erityisesti halkeile tai takertele.

Tweedissä on Geilskin langoista voimakkain värikartta. Langan väreissä on niin kirkkautta, monipuolisuutta kuin syvyyttäkin, ja siinä missä esimerkiksi Bombull og Uld on maltillinen ja hienostunut, on osa Tweedin sävyistä jopa ärhäköitä. Langan värikartalla on kuitenkin sävyjä myös rauhallisempien värien ystäville, joten värit eivät ole syy jättää tätä lankaa hyllyyn.

Langan suositustiheys vastaa hieman paksummille langoille yleensä annettavaa tiheyttä, ja lopullinen neulepinta onkin melko ilmavaa ja kevyttä. Kerän metrimäärä on äärimmäisen riittoisa, eikä villapaitaankaan voi mennä kovin montaa kerää lankaa.

Langan tiedot

100 % villaa
50 g = 190 m
Puikkosuositus: 3-3,5 mm
Tiheys: 25 s ja 34 krs = 10 cm
Käsinpesu

Geilsk Tynd Uld

tynd uld Tynd Uld on ohutta, rouheaa villalankaa, joka on oiva valinta esimerkiksi pitsihuiveihin. Lanka tuntuu hieman karkealta ja erinomaiselta pingotettavalta. Se on käsinpestävää ja pehmenee hieman pesun myötä. Monipuolinen 30 sävyn värikartta puolestaan takaa kirjoneulojille laajan valikoiman mitä erilaisimpia väriyhdistelmiä varten. Sävyt ovat syviä ja eläviä. Niiden kauneuden ansiosta ei kannata rajoittua neulemallien valinnassa vain pitsiin tai kirjoneuleisiin. Jälleenmyyjä kertoo langan soveltuvan myös koneneulontaan ja huovutukseen. Kyseessä on siis varsin monipuolinen tanskalaisuutuus.

Langan vyötteeseen on painettu Geilskin varsin persoonallinen piirroslogo. Geilskin luoja Bente Geil kertoo logon pieneen mieheen liittyvästä filosofiasta Geilskin sivuilla: "On ihan OK olla erilainen". Ehkä tässä efektilankojen täyttämässä neulemaailmassa paluu perusasioihin, puhtaisiin luonnonmateriaaleihin ja pieneen valikoimaan, onkin virkistävän erilaista.

Langan tiedot

100 % villaa
50 g = 287,5 m
Puikkosuositus: 3-3,5 mm
Tiheys: 26 s ja 34 krs = 10 cm
Käsinpesu

Queensland Kathmandu Chunky

Kathmandu Chunky on paksua ja lämmintä villalankaa. Langassa on villan lisäksi mukana silkkiä ja kasmiria, joiden pehmeys nousee esille vähitellen lankaan tutustuessa. Ensisilmäyksellä lanka näyttää tavanomaiselta kerältä paksua, hiemaan tweedmäistä lankaa, mutta kun lankaa neuloo ensimmäiset muutamat kerrokset, huomaa kuinka pehmeää ja ylellistä se on. Sekä silkki että minimaalinen määrä kashmiria tuovat oman vivahteensa langan ylellisyyteen, pehmeyteen ja sileyteen. Neuloessa lanka on jykevää ja silmukat selkeitä. Lanka ei litisty puikkoa vasten, vaan neulominen on miellyttävää selkeiden silmukoiden kanssa.

Lanka on tunnultaan paksua ja tukevaa, ei ollenkaan samalla tavalla ilmavaa ja höttöistä kuin monet muut paksut langat. Tämä tukevuus tarkoittaa samalla myös kestävyyttä ja sitä, että langasta neulottu neule pysyy pidempään kauniina kuin hyvin ilmavasta ja löyhäkierteisestä langasta neulottu. Saman jykevyyden huomaa myös langan kerästä, joka näyttää varsin keskikokoiselta. Neuloessa langan hienoista tweediyttä ei juurikaan huomaa, mutta lopulliseen neulepintaan tweed-lisä tuo kauniin lisäsävyn. Neulottu pinta on kauniin eloisa ja luonnollinen.

Näin paksu lanka on parhaimmillaan asusteissa, ja langan runsas 100 g keräkoko onkin sopiva pienille asusteille kuten pipoille ja kaulureille. Paksu lanka on mukava ostaa isoilla kerillä, sillä muutoin yhteen neuleeseen tulisi tarpeettoman paljon langanpäitä.

Langan tiedot

85 % villaa, 10 % silkkiä, 5 % kashmiria
100 g = 130 m
Puikkosuositus: 6 mm
Tiheys: 14 s = 10 cm
Käsinpesu

Teksti ja kuvat

Hanna-Kaisa Hämäläinen: Elsebeth Lavold Silky Wool, Geilsk Tynd Uld

Lisää Hanna-Kaisasta

Eeva Saviranta: Elsebeth Lavold Silky Wool XL, Geilsk Bomuld og Uld, Geilsk Tweed, Queensland Kathmandu Chunky

Lisää Eevasta

Kiitokset

Villavyyhti

Ulla 01/12 - Artikkelit

Eri kirjoittajia:
Lanka-arviossa alpakkasekoitelangat

Eri kirjoittajia:
Lanka-arviossa bambu- ja puuvillasekoitelangat

Eri kirjoittajia:
Lanka-arviossa paljettilangat

Eri kirjoittajia:
Lanka-arviossa villa- ja villasekoitelangat

Niina Hakkarainen:
Kaikki lähti lapasesta -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Neulo. Virkkaa. Kirjo. Eko-langasta! -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Pääsiäiskoristeet -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Stitch'n bitch Sankarineulojan käsikirja -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Tikusta asiaa - eli artikkeli sukkapuikoista

Niina Hakkarainen:
Virkkaa kukkia, perhosia ja korentoja -arvostelu

Suvi Heikkilä:
Valoa kohti

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Ullan neulojaesittelyt: Mia Heikkinen

Eeva Saviranta:
Hauskat nukenvaatteet -arvostelu

Eeva Saviranta:
Neulominen oudossa valossa

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.