Vorna

Vorna-sormikkaat ovat ensimmäiset sormikkaat, jotka olen neulonut sitten yläasteen. Inspiraationsa ne saivat kauniista alpakkalangasta, jonka Lankabaari ystävällisesti tarjosi käyttööni.

Wikipedian mukaan "Vorna on on karjalaisten kansantarinoiden sankari, taidokas jousenkäyttäjä, joka taisteli niin suomalaisia kuin venäläisiäkin vastaan. Länsisuomalaisissa kertomuksissa hän on vastustaja, hurja vainolainen, jopa jättiläinen. Vorna oli pitkä ja tummahiuksinen, hopeavyöhön ja panssaripaitaan puettu. Hänellä oli erityisen iso jousipyssy, jota ei joka mies olisi jaksanut käyttää."

Lanka ja langan menekki

Bolivialainen alpakka (100 % alpakkaa, Nm 3/11), 100 g väriä 2040
Bolivialainen alpakka (100 % alpakkaa, Nm 3/11), 100 g väriä 2010

Korvaavaksi langaksi käy esimerksi Drops Alpaca, Austermann Step tai muu ohut villalanka.

Neuletiheys

30 silmukkaa ja 42 kerrosta = 10 cm sileää neuletta tasoneuleena

Puikot

2,25 mm sukkapuikot tai käsialan mukaan.

Muut tarvikkeet

Langanpätkä tai silmukan lepuuttaja

Koko

Nainen

Ohje

Oikea sormikas

Luo 80 silmukkaa käyttäen italialaista luontitapaa (ohje Ulla 02/05).

Voit myös luoda silmukat haluamallasi tavalla, kunhan luontireuna on joustava. Aloita 1 o, 1 n -joustinneule; neulo oikeat silmukat kiertäen (eli takareunastaan). Neulo joustinneuletta 4,5 cm, aloita sitten kavennukset.

Kavenna joka 7. kerroksella: neulo 1. puikon kaksi ensimmäistä silmukkaa oikein yhteen ja tee 4. puikon kahdella viimeisellä silmukalla ylivetokavennus. Toista kavennukset 4 kertaa, jäljelle jää 72 s.

Nyt 1. ja 4. puikolla ovat kämmenen silmukat, 2. ja 3. puikolla kädenselän silmukat. Jaa silmukat puikoille niin, että puikolla 1 on 15 s, puikolla 2 on 22 s, puikolla 3 on 23 s ja puikolla neljä on 16 s.

Aloita kirjoneule kaavioiden mukaisesti. Neulo kaavio A 3 kertaa kädenselän puolella ja kaavio B 3 kertaa kämmenen puolella. ja 3 kertaa kädenselän puolella. Neulo kaavioiden 1-22. kerrokset ja aloita sitten peukalokiila 1. ja 4. puikon välissä. Neulo kiilan keskimmäinen silmukka korostusvärillä koko kiilan ajan.

  • Nosta puikkojen välinen lanka ja neulo se takareunasta oikein.
  • Neulo välikerros ja tee sitten lisäys haluamallasi tavalla, neulo 1 o ja toista lisäys.

Jatka neulomista kaavioiden mukaan ja toista peukalokiilan kerroksia, kunnes kiilassa on 23 silmukkaa. Jätä kiilan silmukat odottamaan langanpätkälle tai silmukan lepuuttajalle.

Neulo kaaviot loppuun. Toista niitä vielä yhden mallikerran verran ja neulo sen jälkeen kaavio C kerran. Tämän jälkeen neulo kolme kerrosta päävärillä ja kavennuskerros: neulo 1. ja 3. puikon kaksi ensimmäistä silmukkaa oikein yhteen ja tee 2. ja 4. puikon kahdella ensimmäisellä silmukalla ylivetokavennus. Jäljelle jää 68 s.

Pikkusormi

Poimi 1. puikolta ensimmäiset 8 silmukkaa, luo silmuillen 3 silmukkaa ja poimi 4. puikolta sen viimeiset kahdeksan silmukkaa. Yhdistä pyöröneuleeksi ja neulo sileää, kunnes sormen pituus on noin 5 cm tai se peittyy lähes kokonaan. Neulo sitten kaksi oikein yhteen kahden kerroksen ajan ja vedä lanka jäljelle jääneiden silmukoiden läpi.

Nimetön

Poimi 1. puikolta seuraavat 8 silmukkaa, luo silmuillen 3 silmukkaa ja poimi 4. puikolta sen seuraavat 8 silmukkaa. Neulo samoin kuin pikkusormi, kunnes sormen pituus on noin 6,5 cm tai se peittyy lähes kokonaan.

Keskisormi

Poimi 1. puikolta seuraavat 9 silmukkaa, luo silmuillen 2 silmukkaa ja poimi 4. puikolta seuraavat 9 silmukkaa. Neulo samoin kuin pikkusormi, kunnes sormen pituus on noin 7,5 cm tai se peittyy lähes kokonaan.

Etusormi

Poimi 1. puikolta viimeiset 9 silmukkaa, luo silmuillen 2 silmukkaa ja poimi 4. puikolta viimeiset 9 silmukkaa. Neulo samoin kuin pikkusormi, kunnes sormen pituus on noin 6,5 cm tai se peittyy lähes kokonaan.

Peukalo

Poimi peukalokiilan silmukat puikolle, poimi peukalon reunasta 3 silmukkaa, yhdistä pyöröneuleeksi. Kiilan keskimmäinen silmukka on ohjeen lapasissa neulottu korostevärillä ja tämä raita jatkuu myös peukalossa.

Neulo sileää, kunnes peukalo on noin 9 cm pitkä tai peittyy lähes kokonaan ja kavenna sitten kahden kerroksen ajan neulomalla 2 o yhteen kerroksen loppuun. Vedä lanka jäljelle jääneiden silmukoiden läpi.

Vasen sormikas

Neulo varsi ja kuvion ensimmäinen toisto kuten oikeassa sormikkaassa. Tee peukalokiila 2. ja 3. puikon väliin. Neulo sormet samalla tavalla kuin oikeassa sormikkaassa.

Viimeistely

Päättele langanpäät ja tarvittaessa kostuta sormikkaat, jolloin kirjoneule tasoittuu.

Kaaviot

Kaavio A

Kaavio B

Kaavio C

Teksti ja kuvat

Taija Elo

Lisää Taijasta

Langan tarjosi

Lankabaari

Ulla 03/08 - Ohjeet

Suvi Heikkilä:
Aalto

Suvi Heikkilä:
Aapeli

Teija Savolainen:
Amin pipo

Midori:
Ananas

Suvi Heikkilä:
Aninka

Distant Knitter:
Banaanipuusormikkaat

Niina Hakkarainen:
Birk

Tiiti Kellomäki:
Carino

Niina Hakkarainen:
Cirrocumulus

Laura Uusitalo:
Delta

Päivi:
Dragon Tail

Kristel Nyberg:
Edvin

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Fortunella

Distant Knitter:
Helmitipu

Minna Heimola:
Hienon naisen arkisukat

Taija Elo:
Hippa

Kristel Nyberg:
Hugo

Mirja M:
Kaira

Marjut Katajala:
Kielo

Niina Hakkarainen:
Kierre

Mirja M:
Koko perheen kaulurit

Niina Hakkarainen:
Kukkasillaan

Hanna Piipari:
Kymmenen pääkallon pipo

Marjut Katajala:
Lehvä

Marja Venäläinen:
Lumikukka

Ixu:
Makkaralla

Meri Markus:
Melian

Mci:
Nappipo

Johanna Koski:
Onnikkaat

Tiina Kovalaine:
Perhonen

Liisa Pohjalainen:
Persikkavaahto

Sirkku Siiskonen:
Rinsessa-myssy ja -kauluri

Suvi Heikkilä:
Saku

Elina Norros:
Saltkråkan

Totoro:
Sarastus

Marja Niemi-Laiso:
Satukynsikkäät

Taina Anttila:
Sirja

Merja Korhonen:
Sorelli

Johanna Koski:
Taran labyrintti

Mira Ranki:
Tornado

Marja Venäläinen:
Täti Violetin hame

Eeva Saviranta:
Vesa

Taija Elo:
Vorna

Tiina Ristimäki:
Yhdessä

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.