Hienon naisen arkisukat

Nämä sukat perustuvat aiemmassa Ullassa olleeseen ohjeeseen sukan neulomiseksi kärjestä ylöspäin sekä Knitting Vintage Socks –kirjasta löytyneeseen viktoriaaniseen mallineuleeseen (jälkimmäisestä myös nimi). Sukkien juju on erittäin yksinkertainen, mutta hieman normaalista poikkeavan pinnan luova mallineule.

Lanka ja langan menekki

Trekking Handart (75 % villaa, 25 % polyamidi; 100 g / 420 m), 100 g väriä tundra (502)

Neuletiheys

26 s mallineuletta = noin 10 cm

Puikot

Sukkapuikot, 2,5 mm tai käsialan mukaan

Koko

Naisen, koko n. 39

Ohje

Aloitus

Luo sukkapuikolle 8 silmukkaa. Neulo 1 krs oikein. Käännä neule ylösalaisin, oikea puoli itseesi päin, ja poimi luontireunasta 7 silmukkaa toiselle sukkapuikolle. Tämä puikko on nyt 1. puikko, ja 2. puikko on se, jolla on 8 s.

Jaa silmukat neljälle puikolle neulomalla 2. puikolta silmukat kahdelle puikolle (4 s kummallekin; 2. ja 3. puikko) ja neulo lopuksi neljännelle puikolle 1. puikon alusta 1 s oikein, toinen silmukka sekä etu- että takareunasta oikein, ja kolmas silmukka oikein. Jokaisella neljällä puikolla on nyt 4 s. Laita 1. puikolle kahden ensimmäisen silmukan väliin silmukkamerkki, jotta tunnistat kerrosten vaihtumiskohdan.

Kärki

Aloita kärkilisäykset. Neulo 1. puikon toiseksi viimeinen silmukka sekä etu- että takareunasta oikein, ja neulo 2. puikon toinen silmukka samoin sekä etu- että takareunasta oikein. Tee 3. puikolla lisäykset samoin kuin 1. puikolla ja 4. puikolla samoin kuin 2. puikolla.

Tee lisäykset aluksi joka kerroksella. Kun kullakin puikolla on 8 silmukkaa, tee lisäykset tästä lähtien joka toinen kerros. Kun kullakin puikolla on 13 s (yhteensä 52 s), aloita jalkaterän neulominen.

Jalkaterän mallineule

Aloita mallineule kärkilisäysten jälkeen. Mallineule koostuu kolmesta kerroksesta: neulo ensimmäinen kerros neulo 1 o, 1 n –joustinneuletta ja toinen ja kolmas kerros oikein.

Kantapää ja kavennukset

Aloita kantapää, kun terän pituus kärjestä mitattuna on 16 cm. Neulo 1. puikon silmukat oikein 4. puikon silmukoiden jatkoksi; puikolla on nyt 26 silmukkaa. Käännä työ ja neulo nämä 26 s nurin. Käännä ja neulo oikea kerros jne., kunnes kantalapun korkeus on 18 kerrosta ja olet viimeksi neulonut nurjan kerroksen.

Nosta 1 s neulomatta ja neulo 15 oikein. Reunaan jää neulomatta 10 s. Käännä työ, nosta 1 s neulomatta, ja neulo nurin 5 s. Käännä. Nosta 1 s neulomatta, neulo 4 s oikein, kunnes olet 1 s päässä edellisestä käännöksestä. Neulo 2 s takareunoistaan oikein yhteen ja 1 s oikein. Käännä, ja neulo nurin, kunnes olet 1 s päässä edellisestä käännöksestä. Neulo taas 2 s yhteen (nurin) ja vielä 1 s nurin. Jatka tähän tapaan, kunnes reunasilmukoita ei enää ole. Kantapäässä on nyt 16 s.

Poimi 1. puikolle 16 silmukan jatkoksi kantalapun reunasta langan kanssa 14 s. Neulo 2. ja 3. puikon silmukat normaalisti mallineuleen mukaisesti (huomaa, että 1 o, 1 n –kerroksella 2. puikon ensimmäinen silmukka on neulottava nurin, jotta nurjat silmukat osuvat samaan kohtaan kuin jalkaterässä). Poimi neljännelle puikolle kantalapun toisesta reunasta 14 s, ja neulo lopuksi 4. puikolle vielä puolet (=8 s) kantapään silmukoista. Nyt 2. ja 3. puikolla on 13 s ja 1. ja 4. puikolla on 22 s.

Tee kavennukset 1. puikon lopussa ja 4. puikon alussa joka toisella kerroksella. Neulo oikein, kunnes 1. puikolla on jäljellä 3 s, neulo 2 s takareunoista oikein yhteen ja neulo viimeinen s oikein. Neulo 2. ja 3. puikon silmukat normaalisti mallineuleen mukaan. Neulo 4. puikon 1. s oikein ja 2. ja 3. s oikein yhteen. Jatka kavennuksia, kunnes myös 1. ja 4. puikolla on 13 s. Jatka sen jälkeen mallineuletta myös 1. ja 4. puikolla.

Varsi

Neulo mallineuletta 5 cm. Jatka sen jälkeen 1 o, 1 n -joustinneuletta. Kun joustimen korkeus on n. 4 cm, päättele silmukat seuraavasti: neulo 1 o ja 1 n. Vedä oikea silmukka viimeksi neulotun yli. Neulo seuraava silmukka oikein ja vedä edellinen silmukka sen yli. Jatka samaan tapaan ja pyri päättelemään silmukat mahdollisimman löyhästi. Voit myös käyttää päättelyssä numeroa isompaa puikkoa.

Viimeistely

Päättele langanpäät. Itse pingotin sukat laittamalla ne suoraan jalkaan; mallineule ei vaadi erityistä viimeistelyä.

Vinkkejä

Sukkiin menee lankaa arviolta vain n. 60 g, joten vyyhdistä jää kohtuullisesti yli. Voit halutessasi tehdä sukkiin myös pidemmät varret tai neuloa lopusta lapsen sukat.

Teksti

Minna Heimola

Lisää Minnasta

Kuvat

Mikko Heimola

Ulla 03/08 - Ohjeet

Suvi Heikkilä:
Aalto

Suvi Heikkilä:
Aapeli

Teija Savolainen:
Amin pipo

Midori:
Ananas

Suvi Heikkilä:
Aninka

Distant Knitter:
Banaanipuusormikkaat

Niina Hakkarainen:
Birk

Tiiti Kellomäki:
Carino

Niina Hakkarainen:
Cirrocumulus

Laura Uusitalo:
Delta

Päivi:
Dragon Tail

Kristel Nyberg:
Edvin

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Fortunella

Distant Knitter:
Helmitipu

Minna Heimola:
Hienon naisen arkisukat

Taija Elo:
Hippa

Kristel Nyberg:
Hugo

Mirja M:
Kaira

Marjut Katajala:
Kielo

Niina Hakkarainen:
Kierre

Mirja M:
Koko perheen kaulurit

Niina Hakkarainen:
Kukkasillaan

Hanna Piipari:
Kymmenen pääkallon pipo

Marjut Katajala:
Lehvä

Marja Venäläinen:
Lumikukka

Ixu:
Makkaralla

Meri Markus:
Melian

Mci:
Nappipo

Johanna Koski:
Onnikkaat

Tiina Kovalaine:
Perhonen

Liisa Pohjalainen:
Persikkavaahto

Sirkku Siiskonen:
Rinsessa-myssy ja -kauluri

Suvi Heikkilä:
Saku

Elina Norros:
Saltkråkan

Totoro:
Sarastus

Marja Niemi-Laiso:
Satukynsikkäät

Taina Anttila:
Sirja

Merja Korhonen:
Sorelli

Johanna Koski:
Taran labyrintti

Mira Ranki:
Tornado

Marja Venäläinen:
Täti Violetin hame

Eeva Saviranta:
Vesa

Taija Elo:
Vorna

Tiina Ristimäki:
Yhdessä

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.