Taran labyrintti

Olen pidemmän aikaa jo miettinyt, mitä kivaa voisin tehdä raidoitetusta langasta. Ajattelin kirjoneuletta niin, että toinen langoista olisi yksivärinen. Wendy's Fusion-langassa oli kuitenkin sitä jotain ja ajattelin kokeilla sekä pohjavärinä että kuviovärinä raidallista lankaa. Värjäystekniikka on sellainen, että kahta täysin samanlaista kerää ei ole, joten tässä paidassa ei tarvitse miettiä värien kohdistusta. Itse otin vain pussista seuraavan kerän sen kummemmin miettimättä, kun edellinen loppui. Paidan nimi tulee Irlannin historiasta, Taran kukkulasta (Hill of Tara) ja kuvion labyrinttimäisyydestä.

Lanka ja langan menekki

Wendy Fusion 50 % villa, 50 % akryyli (50 g / 88 m), väri 1: 153 Mace 300 g (väri B eli valkoinen ruutupiirroksessa)
Wendy Fusion 50 % villa, 50 % akryyli (50 g / 88 m), väri 2: 163 Piri Piri 400 g (väri A eli musta ruutupiirroksessa)

Huom!
Jos kerroksien neuletiheys ei täsmää, varaa yksi kerä enemmän kumpaakin väriä. Langantähteitä jäi väriä 1 n. 5 g ja väriä 2 n. 10 g. Kaulukseen kuluu lankaa reilun kerän verran, joten jos haluat tehdä kauluksen värillä 1, vaihda langanmenekit toisinpäin.
Langanmenekki laskettu vain isompaan kokoon.

Neuletiheys

19 s ja 20 krs = 10 cm kirjoneuletta

Puikot

pyöröpuikot 4.5 mm ja 5 mm tai käsialan mukaan

Muut tarvikkeet

4 nappia, halkaisija n. 2 cm
ohuempaa lankaa paidan kokoamiseen

Koko S
Paidan leveys 47 cm
Paidan pituus niskasta helmaan 60 cm
Hihan pituus 45 cm

Koko M/L
Paidan leveys 60 cm
Paidan pituus niskasta helmaan 67 cm

Hihan pituus 50 cm

Ohje

Takakappale

Luo pienemmillä puikoilla värillä 1 92 - 112 s ja neulo 3 cm sileää oikeaa käännettä varten. Neulo seuraavalla oikealla kerroksella reunasilmukka, sen jälkeen toista *2 o yht, lk*. Vaihda puikot isompiin ja neulo seuraava kerros nurin.

Aloita sitten kirjoneule ruutupiirroksen mukaan. Aloita mallineule reunasilmukkaa seuraavasta silmukasta ja toista ruutumallia 4,5 - 5,5 kertaa. Neulo, kunnes kappaleen korkeus on 38 - 45 cm.

Tee kädentien kavennus: päättele 1 x 8 s kummastakin reunasta. Neulo, kunnes kädentien korkeus on 22 cm. Jätä keskimmäiset 20 - 28 s odottamaan langalle ja neulo olat erikseen. Päättele vielä pääntien reunasta ensin 1 x 2 s ja sen jälkeen 2 x 1 s joka 2. kerroksella. Aloita olan viistotus, kun kädentien korkeus on 23 cm. Päättele kädentien puolelta 3 x 8 - 3 x 10 s joka 2. kerroksella. Tee toinen olka peilikuvaksi.

Etukappale

Neulo kuten takakappale. Muista helmassa pienemmät puikot ja kädentien kavennukset.

Kun kädentien korkeus on 14 cm, jätä keskimmäiset 14 - 20 s langalle odottamaan. Neulo olat erikseen. Päättele pääntien reunasta ensin 2 x 2 - 2 x 2 s ja sen jälkeen 3 x 1 - 4 x 1 s.

Muista olan viistotus, kun kädentien korkeus on 23 cm. Tee toinen olka peilikuvaksi.

Hihat

Luo 42 - 52 s ohuemmille puikoille värillä 1 ja neulo 3 cm sileää neuletta käännettä varten. Neulo seuraavalla oikealla kerroksella reunasilmukka, sen jälkeen toista *2 o yht, lk*. Vaihda puikot isompiin ja neulo seuraava kerros nurin.

Aloita sitten kirjoneule ruutupiirroksen mukaan. Aloita mallineule reunasilmukkaa seuraavasta silmukasta ja toista ruutumallia 2 - 2,5 kertaa. Lisää samaan aikaan kappaleen molemmissa sivuissa ensin 5 x 1 s joka 4. kerroksella ja sen jälkeen 11 x 1 s joka 6. kerroksella. Neulo myös lisätyillä silmukoilla ruutumallin mukaisesti. Kun hihan korkeus on 45 - 50 cm, päätä silmukat kerralla.

Tee toinen hiha vastaavasti.

Kaulus

Ompele olkasaumat ja poimi pääntieltä silmukat kaulusta varten. Aloita silmukoiden poimiminen etukappaleen puolelta 2 x 2 s. kavennusten yläpuolelta. Poimi n. 115 s.

Kun tulet etukappaleella aloituskohtaan, poimi vielä ensimmäisten 6 silmukan takaa 6 silmukkaa. Neulo näillä silmukoilla 3 o, 2 n -joustinneuletta. Muista, että joustinneuleen ”nurja” puoli kääntyy paidan päälle oikeaksi puoleksi.

Viistoa kauluksen molemmat reunat: lisää joka 4. kerroksella kummassakin reunassa kahden silmukan päässä reunasta 1 s nostamalla edellisen kerroksen silmukasta uusi silmukka. Jatka viistotusta koko kauluksen ajan. Neulo lisätyillä silmukoilla myös mallineuletta. Mallissa reunasilmukat on neulottu sekä oikealla että nurjalla kerroksella.

Tee napinlävet päälle jäävään kauluksen reunaan 4 cm välein: neulo reunasta 3 s ja päättele 2 s napinläpeä varten. Luo seuraavalla kerroksella pääteltyjen silmukoiden tilalle 2 s. Neulo lisätyillä silmukoillakin mallineuletta, kunnes kauluksen korkeus on 20 cm (tai se on halutun pituinen) ja päättele silmukat joustinneuletta neuloen. Tarkista, ettet kiristä silmukoita liikaa.

Viimeistely

Ompele hihat kädentielle ja ompele hihan alasaumat ja sivusaumat. Ompele helmakäänteet ja kaulukseen napit. Päättele langanpäät.

Kaavio

Teksti

Johanna Koski

Lisää Johannasta

Kuvat

Antti Tuominen

Langan tarjosi

Ulla 03/08 - Ohjeet

Suvi Heikkilä:
Aalto

Suvi Heikkilä:
Aapeli

Teija Savolainen:
Amin pipo

Midori:
Ananas

Suvi Heikkilä:
Aninka

Distant Knitter:
Banaanipuusormikkaat

Niina Hakkarainen:
Birk

Tiiti Kellomäki:
Carino

Niina Hakkarainen:
Cirrocumulus

Laura Uusitalo:
Delta

Päivi:
Dragon Tail

Kristel Nyberg:
Edvin

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Fortunella

Distant Knitter:
Helmitipu

Minna Heimola:
Hienon naisen arkisukat

Taija Elo:
Hippa

Kristel Nyberg:
Hugo

Mirja M:
Kaira

Marjut Katajala:
Kielo

Niina Hakkarainen:
Kierre

Mirja M:
Koko perheen kaulurit

Niina Hakkarainen:
Kukkasillaan

Hanna Piipari:
Kymmenen pääkallon pipo

Marjut Katajala:
Lehvä

Marja Venäläinen:
Lumikukka

Ixu:
Makkaralla

Meri Markus:
Melian

Mci:
Nappipo

Johanna Koski:
Onnikkaat

Tiina Kovalaine:
Perhonen

Liisa Pohjalainen:
Persikkavaahto

Sirkku Siiskonen:
Rinsessa-myssy ja -kauluri

Suvi Heikkilä:
Saku

Elina Norros:
Saltkråkan

Totoro:
Sarastus

Marja Niemi-Laiso:
Satukynsikkäät

Taina Anttila:
Sirja

Merja Korhonen:
Sorelli

Johanna Koski:
Taran labyrintti

Mira Ranki:
Tornado

Marja Venäläinen:
Täti Violetin hame

Eeva Saviranta:
Vesa

Taija Elo:
Vorna

Tiina Ristimäki:
Yhdessä

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.