Sirja

Sirjat on alun perin ajateltu enemmän sisäkäyttöön (kylmä toimisto...), mutta ovat osoittaneet toimivuutensa myös ulkokäytössä väljähihaisen takin kanssa. Kuvassa näkyy kaksi kolmesta ohjeenmukaisesta pituudesta, lyhyin ja pisin. Peukalon voi joko pistää reiästä läpi, jolloin Sirjat toimivat enemmän kämmekkäinä, tai niitä voi käyttää rannekkeiden tapaan. Kokoa ja pituutta on helppo muutella mieleiseksi.

Lanka ja langan menekki

Drops Alpaca (100 % alpakka, 50 g / 180 m), lyhytvartisiin ja keskipitkiin riittää 50 g. 100 g:sta saat halutessasi sekä lyhyt- että pitkävartiset.

Neuletiheys

26 s ja 36 krs sileää neuletta = 10 cm

Puikot

Sukkapuikot, 2,5 mm tai käsialan mukaan
(apupuikko)

Koko

Naiselle, sopii neulepinnan joustavuuden vuoksi monen kokoiseen käteen. Kämmenen ympärys n. 20 cm, pituus 18 - 24 - 32 cm. Ympärysmittaa on helppo pienentää tai kasvattaa joko muuttamalla puikkokokoa tai lisäämällä tai vähentämällä luotavien silmukoiden määrää.

Mallineule

Ks. kaavio.

Silmukoiden ristimisen voit tehdä joko apupuikon avulla kuten kaaviossa on esitetty tai vaihtoehtoisesti ilman apupuikkoa seuraavasti:

  • Oikealle kääntyvä palmikko: neulo vasemmalta puikolta 3. silmukka oikein työn etupuolelta pudottamatta silmukoita puikolta. Neulo tämän jälkeen 1. ja 2. silmukka oikein
  • Vasemmalle kääntyvä palmikko: neulo vasemmalta puikolta 2. ja 3. silmukka oikein takareunastaan työn takapuolelta. Neulo tämän jälkeen 1. silmukka oikein työn etupuolelta.

Ohje

Aloitus

Luo 52 s. Jaa silmukat tasan sukkapuikoille niin, että jokaisella puikolla on 13 s. Neulo suljettuna neuleena sileää oikeaa 8 krs. Neulo seuraava kerros nurin. Neulo 8 krs sileää oikeaa.

Kiinnitä aloitusreunan päärme: taita reuna nurjat puolet vastakkain ja poimi aloitusreunasta 52 s. Neulo oikein yhteen aina yksi silmukka puikolta ja yksi aloitusreunan silmukka. Silmukoita kannattaa poimia sitä mukaa kun työ etenee, korkeintaan yhden puikon verran kerrallaan. Vaihtoehtoisesti voit kiinnittää päärmeen jälkikäteen ompelemalla.

Aloita mallineule 1. puikon alusta. Lisää mallineuleen ensimmäisellä kerroksella 1 silmukka palmikkoa varten.  Neulo lopuilla silmukoilla sileää oikeaa.

Peukalo

Kun olet neulonut mallineuletta 8 krs, tee peukaloaukko. Neulo 1. ja 2. puikon silmukat normaalisti ja käännä. Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta ja neulo nurjalta puolelta takaisin 3. ja 2. puikon vaihtumiskohtaan ja käännä. Jatka mallineuletta tasona yhteensä 16 krs. Nosta koko ajan ensimmäinen silmukka neulomatta.

Jatka tämän jälkeen jälleen suljettuna neuleena, kunnes työn pituus on 16 - 22 - 30 cm tai se on haluamasi pituinen.

Lopetusreuna

Vaihda mallineule sileään oikeaan. Kavenna ensimmäisellä kerroksella 1 silmukka palmikon kohdalta neulomalla 2 o yht. Jatka sileää oikeaa yhteensä 8 krs. Neulo 1 krs nurin. Neulo vielä 8 krs sileää oikeaa. Poimi viimeiseltä mallineulekerrokselta eli 8 kerroksen päästä taitereunasta 52 s ja päättele ne yhteen puikolla olevien silmukoiden kanssa kolmen puikon päättelyllä: neulo yhteen aina 1 s puikolta ja 1 poimittu silmukka, ja päättele vetämällä aina edellinen silmukka uuden silmukan yli. Pidä huoli, että päättelyreunasta tulee tarpeeksi joustava eli päättele löyhästi.

Neulo oikea kämmekäs muuten samalla tavalla, mutta sijoita mallineule 4. puikon loppuun.

Viimeistely

Päättele langanpäät. Höyrytä kevyesti tai kostuta ja pingota/muotoile kosteana.

Kaavio

Teksti ja kuvat

Taina Anttila

Lisää Tainasta

Ulla 03/08 - Ohjeet

Suvi Heikkilä:
Aalto

Suvi Heikkilä:
Aapeli

Teija Savolainen:
Amin pipo

Midori:
Ananas

Suvi Heikkilä:
Aninka

Distant Knitter:
Banaanipuusormikkaat

Niina Hakkarainen:
Birk

Tiiti Kellomäki:
Carino

Niina Hakkarainen:
Cirrocumulus

Laura Uusitalo:
Delta

Päivi:
Dragon Tail

Kristel Nyberg:
Edvin

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Fortunella

Distant Knitter:
Helmitipu

Minna Heimola:
Hienon naisen arkisukat

Taija Elo:
Hippa

Kristel Nyberg:
Hugo

Mirja M:
Kaira

Marjut Katajala:
Kielo

Niina Hakkarainen:
Kierre

Mirja M:
Koko perheen kaulurit

Niina Hakkarainen:
Kukkasillaan

Hanna Piipari:
Kymmenen pääkallon pipo

Marjut Katajala:
Lehvä

Marja Venäläinen:
Lumikukka

Ixu:
Makkaralla

Meri Markus:
Melian

Mci:
Nappipo

Johanna Koski:
Onnikkaat

Tiina Kovalaine:
Perhonen

Liisa Pohjalainen:
Persikkavaahto

Sirkku Siiskonen:
Rinsessa-myssy ja -kauluri

Suvi Heikkilä:
Saku

Elina Norros:
Saltkråkan

Totoro:
Sarastus

Marja Niemi-Laiso:
Satukynsikkäät

Taina Anttila:
Sirja

Merja Korhonen:
Sorelli

Johanna Koski:
Taran labyrintti

Mira Ranki:
Tornado

Marja Venäläinen:
Täti Violetin hame

Eeva Saviranta:
Vesa

Taija Elo:
Vorna

Tiina Ristimäki:
Yhdessä

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.