Kukkasillaan

Ostin taannoisella Tukholman-reissulla kauniin pellavajakun, jossa oli mielenkiintoista kukkakuviota hihansuissa. Halusin jotain samankaltaista neuleeseen ja aikani langan ja puikkojen kanssa äherrettyäni sainkin aikaan kauniin näköistä kellokuviota. Kukat päätyivät sukkiin ja voin tepastella sukkasillaan kukkasukissa - kukkasillaan siis!

Lanka ja langan menekki

Colinette Jitterbug (100 % merinovilla, 110 g / n. 293 m), väri Velvet Plum, 1 vyyhti.

Vyyhdistä jäi hieman jäljelle, joten halutessasi saat pidemmät varret

Neuletiheys

Sileää 28 s = 10 cm
Kuviossa yhden mallikerran leveys = n. 2,5 cm

Puikot

sukkapuikot 2,5 mm tai käsialan mukaan

Koko

Naisen n. 39, mutta kärjestä aloitettavana pituus helposti muokattava. Mallineule on joustava, joten sukka sopii leveämpäänkin jalkaan.

Ohje

Ennen kuin aloitat

Jos haluat neuloa sukan kantapäähän kukkakuviota, ota huomioon, että kaavion 8. kerroksen tulee olla oikean puolen kerros, sillä nurjalla puolella kavennuksien teko on hankalaa. Kantapään teon jälkeen kuvion pitää jatkua samalta kerrokselta koko varren matkalla. Kiilalisäyksiä on 10 ja niiden jälkeen neulotaan 1 krs, joten aloita kiilalisäykset kaavion parillisella kerroksella.

Kärki

Luo 8-aloituksella (ohje Ulla 02/06) 22 silmukkaa (11 silmukkaa/puikko). Neulo 1 krs sileää neuletta eli silmukat kerran ympäri, jaa ne sen jälkeen 4 puikolle ja aloita lisäykset. Lisää 1 s joka puikolla, 1. ja 3. puikolla ensimmäisen silmukan jälkeen ja 2. ja 4. puikolla ennen viimeistä silmukkaa. Näin lisäykset sijoittuvat kärjen sivuun. Neulo 1 krs, tee lisäykset uudelleen. Silmukoita on nyt 30.

Neulo 1 krs ja aloita 1. ja 2. puikolla mallikuvio. Neulo yksi mallikerta, 3 n. Neulo 2. ja 4. puikolla sileää. Jatka samaan aikaan reunalisäyksiä joka toisella kerroksella, kunnes silmukoita on 62. Neulo lisätyillä silmukoilla mallikuvion mukaisesti, mutta neulo 7. ja 8. kerros vasta, kun olet saanut lisättyä viereen tulevat 3 nurjaa silmukaa. Siihen asti jatka joustinta.

Jalan päälle tulee kolme kukkakuviota ja niiden viereen nurjat, kuviota neulotaan siis yhteensä 27 silmukalla ja lopuilla 37 silmukalla neulotaan sileää.

Jatka, kunnes sukan terä on noin 17 cm tai noin 5 cm lyhyempi kuin sen lopullinen pituus. Aloita kiilalisäykset. Lisää joka toisella kerroksella 1 s päällisilmukoiden molemmin puolin siten, että neulot jalkapöydän silmukoiden jälkeen 1 s sileää ja lisäät sen jälkeen 1 s, ennen jalkapöydän silmukoita lisää silmukka ennen viimeistä sileän neuleen silmukkaa. Toista lisäykset 10 kertaa. Neulo lisätyillä silmukoilla sileää. Neulo viimeisen lisäyksen jälkeen yksi kerros ja aloita kantapää.

Kantapää

Huom! Jos haluat neuloa kantapäähän kukkakuviota, merkitse muistiin, mikä on seuraava kaaviosta neulottava kerros kiilalisäysten (10 lisäystä+ 1 kerros) jälkeen.

Ota kantapään keskimmäiset 19 s puikoille. Neulo niillä lyhennettyjä kerroksia, kunnes jäljellä on 3 silmukkaa (ohje Ullassa 03/07). Poimi kiristettyjen silmukoiden välistä sen verran silmukoita, että toisella puikolla on 19 ja toisella 18 silmukkaa. Poimi siten, että aloitat poimimisen nurjalta puolelta ja neulo sen jälkeen puikon loppuun. Seuraava kerros on oikea puoli.

Huom! Tässä vaiheessa laske hieman: jotta kantapään jälkeen pääset samalle kaavion kerrokselle kuin millä jalkapöydän silmukat ovat, vähennä muistiin merkitystä kerrosluvusta 38 kerrosta, jotta tiedät, miltä kerrokselta kantapää alkaa.

Aloita mallikuvio suoraan 4. silmukan kohdalta: neulo 1 on 1 n- joustinneuletta 5 silmukkaa, sitten kolme nurjaa jne. Loppuun tulee myös 5 silmukkaa 1 o, 1 n -joustinneuletta. Poimi samalla kiristettyjen silmukoiden välistä silmukoita ja neulo ne mallikuvion mukaan. Kantapäässä on nyt 37 silmukkaa. Neulo mallineuletta tasona siten, että nostat aina kerroksen ensimmäinen silmukan neulomatta, neulot viimeisen silmukan yhteen varsinaisen sukan silmukan kanssa (oikeassa reunassa 2 s takareunoistaan yhteen, vasemmassa reunassa 2 s nurin yhteen). Jatka kavennuksia, kunnes olet kaventanut kiilalisäysten 10 lisättyä silmukkaa.

Varsi

Seuraava kerros on oikean puolen kerros. Jos oler laskenut oikein, seuraava kantapään kerros on sama kuin jalkapöydän puolen kerros. Jatka vartta haluttu määrä mallineuleen toistoja ja päättele silmukat joustavasti.

Vinkit

Jaa vyyhti kahtia, voit halutessasi käyttää koko vyyhdin ja tehdä niin pitkät varret kuin lankaa riittää.

Jos et halua harrastaa matematiikkaa ja laskea, voit tehdä kantapään ilman kukkakuviota eli toistaa vain kerroksia 1-6.

Kaaviot

Kaavioon on merkitty jokainen kerros. Nurjan puolen merkityksiä tarvitset kantalapussa.

Teksti

Niina Hakkarainen

Lisää Niinasta

Kuvat

Hannu Napari

Langan tarjosi

Ulla 03/08 - Ohjeet

Suvi Heikkilä:
Aalto

Suvi Heikkilä:
Aapeli

Teija Savolainen:
Amin pipo

Midori:
Ananas

Suvi Heikkilä:
Aninka

Distant Knitter:
Banaanipuusormikkaat

Niina Hakkarainen:
Birk

Tiiti Kellomäki:
Carino

Niina Hakkarainen:
Cirrocumulus

Laura Uusitalo:
Delta

Päivi:
Dragon Tail

Kristel Nyberg:
Edvin

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Fortunella

Distant Knitter:
Helmitipu

Minna Heimola:
Hienon naisen arkisukat

Taija Elo:
Hippa

Kristel Nyberg:
Hugo

Mirja M:
Kaira

Marjut Katajala:
Kielo

Niina Hakkarainen:
Kierre

Mirja M:
Koko perheen kaulurit

Niina Hakkarainen:
Kukkasillaan

Hanna Piipari:
Kymmenen pääkallon pipo

Marjut Katajala:
Lehvä

Marja Venäläinen:
Lumikukka

Ixu:
Makkaralla

Meri Markus:
Melian

Mci:
Nappipo

Johanna Koski:
Onnikkaat

Tiina Kovalaine:
Perhonen

Liisa Pohjalainen:
Persikkavaahto

Sirkku Siiskonen:
Rinsessa-myssy ja -kauluri

Suvi Heikkilä:
Saku

Elina Norros:
Saltkråkan

Totoro:
Sarastus

Marja Niemi-Laiso:
Satukynsikkäät

Taina Anttila:
Sirja

Merja Korhonen:
Sorelli

Johanna Koski:
Taran labyrintti

Mira Ranki:
Tornado

Marja Venäläinen:
Täti Violetin hame

Eeva Saviranta:
Vesa

Taija Elo:
Vorna

Tiina Ristimäki:
Yhdessä

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.