Delta

Virkatun oloinen kaulaliina syntyy lyhennettyjä kerroksia neulomalla. Neulo yksi kolmio aina kerralla valmiiksi, mutta älä katkaise toista lankaa, näin pääteltäviä langanpäitä ei synny paljon.

Delta syntyy nopeasti paksusta, pehmeästä langasta. Mallin oppii nopeasti ulkoa, mutta uusien kolmioiden säännöllinen valmistuminen pitää mielenkiintoa yllä niin, ettei neulominen käy heti tylsäksi.

Delta sai nimensä kolmioistaan, jotka tuovat mieleen kreikkalaisten aakkosten ison deltan.

Lanka ja langan menekki

Linie 130 Champ (100 % extrahieno merinovilla, n. 70 m / 50 g), 100 g okran väristä (väri nro 29) ja 100 g tiilenpunaista (väri nro 34)

Mikä tahansa paksuhko lanka sopii, esim. Novita Isoveli

Neuletiheys

15 s ja 28 krs helmineuletta = 10 cm

Neuletiheys ei ole tärkeä.

Puikot

Pyöröpuikko 6 mm (tai käsialan mukaan), pituudella ei merkitystä. (Huom. pyöröpuikkoa et voi tässä työssä korvata tavallisella puikolla, mutta voit kokeilla sukkapuikkoa!)

Koko

Yksi koko, aikuisen. Leveys n. 12 cm; 200 g lankaa riittää noin 220 cm mittaiseen kaulaliinaan. Kaulaliina myös venyy jonkin verran pestäessä ja käytössä.

Lapsen kaulaliinaa varten voi pienentää silmukkamäärää esim. 16:een. Lapsen kaulaliinaan riittänee 50 g kumpaakin väriä.

Ohje

Ennen kuin aloitat

Kaulaliinan kolmiot neulotaan lyhennetyin kerroksin, joiden päätteeksi lanka kierretään seuraavan silmukan ympäri ennenkuin työ käännetään; näin vältät reikien muodostumisen työhön. Alla on tarkka kuvaus siitä, mitä tehdään, kun ohjeessa myöhemmin sanotaan "kierrä ja käännä".

Kun viimeinen silmukka ennen käännöstä on oikea silmukka, toimi näin: pidä lanka työn takana, nosta seuraava silmukka oikealle puikolle, tuo lanka puikkojen välistä työn eteen ja palauta nostettu silmukka vasemmalle puikolle samoin päin kuin se oli alunperin. Käännä työ, lanka jää taas työn taakse. Ensimmäinen silmukka takaisin päin lähdettäessä on aina oikea.

Kun viimeinen silmukka ennen kääntämistä on nurja silmukka, tee näin: tuo lanka työn eteen tai pidä se työn edessä (sen mukaan, millä tekniikalla neulot yleensä nurjat silmukat). Nosta seuraava silmukka vasemmalta oikealle puikolle. Siirrä lanka puikkojen välistä työn taakse ja palauta nostettu silmukka vasemmalla puikolle samoin päin kuin se oli alunperin. Käännä työ, lanka jää työn eteen. Seuraava silmukka käännöksen jälkeen on aina nurja.

Kaulaliinan neulominen

Luo oranssilla langalla 20 silmukkaa. Neulo ensimmäinen kerros *1 o, 1 n*, toista *-* kerroksen loppuun.

Aloita ensimmäinen kolmio:

  • Nosta 1 s oikein, kierrä ja käännä (siten kuin edellinen silmukka olisi ollut nurja). Neulo 1 n (kerros loppuun).
  • Nosta 1 s oikein, neulo 1 o. Kierrä ja käännä. Neulo 1 o, 1 n (kerros loppuun).
  • Nosta 1 s oikein, neulo 1 o, 1 n. Kierrä ja käännä. Neulo 1 n, 1, o, 1 n (kerros loppuun).
  • Nosta 1 s oikein, neulo 1 o, 1 n, 1 o. Kierrä ja käännä. Neulo *1 o, 1 n*, toista *-* 2 kertaa (kerros loppuun).

Jatka tähän tapaan; neulo helmineuletta ja jokaisella oikean puolen kerroksella neulo 1 silmukka enemmän kuin edellisellä. Nosta aina kerroksen ensimmäinen silmukka oikein, mutta käännöksen jälkeen neulo kaikki silmukat.

Kun olet nostanut yhden silmukan ja neulonut 17 silmukkaa, ts. jäljellä on 2 silmukkaa, joiden päälle ei ole neulottu, neulo paluukerros ja jätä lanka odottamaan kolmion korkeaan reunaan. Älä katkaise lankaa!

Aloita toinen kolmio. Siirrä työ pyöröpuikon toiseen päähän. Jätä oranssi lanka odottamaan työn takareunaan ja aloita punaisella langalla toinen kolmio toisesta päästä muuten samoin kuin ensimmäinen kolmio, mutta ensimmäisellä kerroksella neulo myös ensimmäinen silmukka (huomaa, että ensimmäinen silmukka neulotaan vain tämän ainoan kerran, kun otetaan käyttöön uusi väri). Neulo kolmio samoin kuin ensimmäinen.

Neulo muut kolmiot samoin. Kun olet saanut edellisen kolmion valmiiksi (puikolla on 18 uuden väristä silmukkaa ja kaksi edellisen kolmion väristä), siirrä työ pyöröpuikon toiseen päähän ja aloita sinne odottamaan jätetyllä langalla seuraava kolmio täsmälleen samoin kuin ensimmäinen. Työn oikea puoli vaihtuu aina uutta kolmiota aloitettaessa.

Jatka, kunnes kaulaliina on haluamasi pituinen. Neulo viimeinen kolmio oranssilla langalla. Kun olet neulonut kolmion loppuun tavalliseen tapaan, neulo samalla langalla vielä yksi kerros, jolla päättelet kaikki silmukat, myös viimeisenä puikolla olevat kaksi punaista silmukkaa: neulo silmukat edelleen helmineuleena ja vedä edellinen silmukka aina seuraavan yli.

Päättele langanpäät.

Delta myös Ravelryssä: http://www.ravelry.com/projects/laurau/delta-scarf

Teksti ja kuvat

Laura Uusitalo

Lisää Laurasta

Ulla 03/08 - Ohjeet

Suvi Heikkilä:
Aalto

Suvi Heikkilä:
Aapeli

Teija Savolainen:
Amin pipo

Midori:
Ananas

Suvi Heikkilä:
Aninka

Distant Knitter:
Banaanipuusormikkaat

Niina Hakkarainen:
Birk

Tiiti Kellomäki:
Carino

Niina Hakkarainen:
Cirrocumulus

Laura Uusitalo:
Delta

Päivi:
Dragon Tail

Kristel Nyberg:
Edvin

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Fortunella

Distant Knitter:
Helmitipu

Minna Heimola:
Hienon naisen arkisukat

Taija Elo:
Hippa

Kristel Nyberg:
Hugo

Mirja M:
Kaira

Marjut Katajala:
Kielo

Niina Hakkarainen:
Kierre

Mirja M:
Koko perheen kaulurit

Niina Hakkarainen:
Kukkasillaan

Hanna Piipari:
Kymmenen pääkallon pipo

Marjut Katajala:
Lehvä

Marja Venäläinen:
Lumikukka

Ixu:
Makkaralla

Meri Markus:
Melian

Mci:
Nappipo

Johanna Koski:
Onnikkaat

Tiina Kovalaine:
Perhonen

Liisa Pohjalainen:
Persikkavaahto

Sirkku Siiskonen:
Rinsessa-myssy ja -kauluri

Suvi Heikkilä:
Saku

Elina Norros:
Saltkråkan

Totoro:
Sarastus

Marja Niemi-Laiso:
Satukynsikkäät

Taina Anttila:
Sirja

Merja Korhonen:
Sorelli

Johanna Koski:
Taran labyrintti

Mira Ranki:
Tornado

Marja Venäläinen:
Täti Violetin hame

Eeva Saviranta:
Vesa

Taija Elo:
Vorna

Tiina Ristimäki:
Yhdessä

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.