Ulla 01/13

Lankakirja - Tee ja sisusta

Kahden tekstiilialan opettajan kirjoittama ja kuvaama Lankakirja on kunnianosoitus neulojien olennaisimmalle varusteelle, langalle. Se saa lukijansa näkemään langassa aivan uusia ulottuvuuksia ja innostaa itsekin kokeilemaan langan valmistusta.

Kirja on jaettu neljään osaan, joista ensimmäinen johdattaa kirjan aihepiiriin. Toinen osa kertoo enemmän langan valmistuksesta ja sen erilaisista työstötekniikoista. Asiat on myös selitetty helposti ymmärrettävällä tavalla, joten kirja sopii jokaiselle langasta kiinnostuneelle. Erilaiset langan kuidutkin tulevat tutuksi tässä osassa, aina luonnonkuiduista muuntokuituihin ja synteettisiin kuituihin. Tiedot langan materiaalin ja rakenteen vaikutuksista valmiin neuleen ominaisuuksiin ovat tarpeellisia jokaiselle neulojalle. Ainakin allekirjoittaneelle teos esittelee myös aivan uusia tapoja valmistaa lankaa; esimerkiksi ompelukoneella kertaamalla tai saumurin avulla.

Kolmas osa on kuvapainotteinen ja toimii inspiraation herättelijänä. Hilpi Koiviston kuvat ovat lähikuvia erilaisista langoista ja materiaaleista, ja ne pääsevät kirjan taitossa oikeuksiinsa koko sivun kokoisina, mutta myös pienempinä kuvakollaaseina.

Neljäs ja viimeinen osa antaa käyttöideoita langoille. Työohjeet ovat lyhyitä, ja käytetyt tekniikat pääosin virkkausta, huovutusta ja punontaa. Vaikka neuleohjeita ei kirjasta löydykään, on teos silti mielenkiintoista luettavaa. Se kannustaa kokeilemaan rohkeasti uutta ja valmistamaan omia lankoja arvaamattomista materiaaleista.

Yhdestä asiasta olen kuitenkin kirjoittajien kanssa eri mieltä. Heidän mukaansa kehräyksen aloittaminen on helpompaa värttinällä kuin rukilla. Omat kokemukseni ovat päinvastaiset, mutta kyseessä lienee väline- ja makukysymys. Oleellisinta on uskaltaa rohkeasti kokeilla langan tekemistä omin käsin, oli väline ja tekniikka mikä tahansa.

Kirjan tiedot:

Hilpi Koivisto & Tuomas Tiitinen: Lankakirja - Tee ja sisusta
Kustannusosakeyhtiö Moreeni, 2012
ISBN: 978-952-254-125-3

Teksti ja kuvat

Hanna-Kaisa Hämäläinen

Lisää Hanna-Kaisasta

Ulla 01/13 - Artikkelit

Useita kirjoittajia:
Villaisia uutuuslankoja

Useita kirjoittajia:
Puuvillaisia uutuuslankoja

Iida Glumoff:
Knit with Love

Iida Glumoff:
Neulologiaa

Taija Elo:
Tuin turinat

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Kirja-arvio: Lankakirja

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Kirja-arvio: Iki-ihanat käsityöaarteet

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Kirja-arvio: Luonnonkauniit neuleet

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

Kalakukot:
Suomalaisia neuleporukoita: Kalakukkoneulojat

Mari Virtanen:
Kysy mitä tahansa - Arska vastaa mitä sattuu

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.