Ulla 01/13

Anne Sneck & Raija Sairanen: Iki-ihanat käsityöaarteet

Virkatut pitsipeitot, solmeillut amppelit, kirjotut vohvelipyyhkeet. Tällaisia taidonnäytteitä löytyy varmasti monen mummolasta. Iki-ihanat käsityöaarteet opastaa valmistamaan entisajan käsitöitä nykyajan materiaaleista. Ohuesta ulkomuodostaan huolimatta kirja on runsas ja monipuolinen. Se sisältää virkkuu- ja neulontatöiden lisäksi muun muassa kirjontaa, neulakinnastekniikkaa, ryijytöitä, pitsinnypläystä, ompelua ja kudontaa.

Kirjan taitto on kaunis ja selkeä. Ohjeet ovat kooltaan tiiviitä, kiitos kolmipalstaisen tekstin. Koko sivun kuvista huokuu maalaisidyllinen tunnelma, kuitenkin nykyaikaisella otteella. Esimerkiksi perinteinen pannumyssy on muokattu modernille pressopannulle sopivammaksi.

Itse alusta loppuun valmistettavien ohjeiden lisäksi kirjassa annetaan vinkkejä vanhojen ja valmiiden töiden uudelleenkäyttöön. Alkuperäiselle 1900-luvun alun kirjotulle astiapyyhkeelle on tehty kunniaa kehystämällä se tauluksi keittiön seinälle. Vanha, pariton villasukka on saanut uuden elämän keppihevosena ja räsymatto lattiatyynyinä.

Neulontaan vihkiytyneille kirja tarjoaa yhdeksän neuleohjetta, joista moni tunnistaa varmasti ainakin Lovikka-lapaset ja revontulipuseron. Kirjonta-osion koristepisto-ohjeita voi hyödyntää myös neuleiden koristelussa.

Kirjaa lukiessa uppoaa niin syvälle nostalgiaan, että on vaikea löytää siitä juuri mitään kritisoitavaa. Töistä tunnistaa monia oman ja muiden mummojen käsitöitä, vaikka sitä oman mummon opettamaa patalappua ei kirjasta löytyisikään. Kirjaa voi suositella kaikille perinteitä kunnioittaville käsityöläisille ja erilaisista tekniikoista kiinnostuneille. Olisi myös mielenkiintoista kuulla, mitä mieltä isoäidit ovat näistä vanhojen ohjeiden uusista versioista.

Anne Sneck ja Raija Sairanen: Iki-ihanat käsityöaarteet
Werner Söderström Osakeyhtiö, 2012
ISBN: 978-951-0-38599-9

Teksti ja kuvat

Hanna-Kaisa Hämäläinen

Lisää Hanna-Kaisasta

Ulla 01/13 - Artikkelit

Useita kirjoittajia:
Villaisia uutuuslankoja

Useita kirjoittajia:
Puuvillaisia uutuuslankoja

Iida Glumoff:
Knit with Love

Iida Glumoff:
Neulologiaa

Taija Elo:
Tuin turinat

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Kirja-arvio: Lankakirja

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Kirja-arvio: Iki-ihanat käsityöaarteet

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Kirja-arvio: Luonnonkauniit neuleet

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

Kalakukot:
Suomalaisia neuleporukoita: Kalakukkoneulojat

Mari Virtanen:
Kysy mitä tahansa - Arska vastaa mitä sattuu

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.