Ulla 01/13

Villaisia uutuuslankoja

Holst Garn Supersoft

Tanskalaisten lankojen esiinmarssi Suomessa jatkuu. BC Garnin ja Geilskin lisäksi Holst Garnin lankoja on nyt saatavilla ainakin jyväskyläläisestä Titityystä. Supersoft on kahdesta testilangasta täysvillainen versio, jonka värikartta on huumaavan laaja. Lankaa on saatavilla yli sadassa eri sävyssä, joten jokainen löytää varmasti haluamansa värin. Etenkin kirjoneuleisiin näin runsaasta valikoimasta voi löytää täydellisiä väriyhdistelmiä.

Paitsi kirjoneuleisiin, lanka sopii myös pitsiin, simppeliin sileään neuleeseen tai erilaisiin pintaneuleisiin. Jos langan ohuus hirvittää, voi lankaa neuloa kaksin- tai kolminkertaisena. Karheutensa ansiosta kaksi erillistä lankaa pysyvät hyvin yhdessä neulottaessa, eikä puolikkaita silmukoita synny kovin helposti. Kastelun jälkeen karheus kuitenkin kaikkoaa ja neulepinnasta tulee enemmän langan nimen kaltainen, hyvin pehmeä.

Yksinkertaisena neulottuna lanka on hyvin riittoisaa. Kaksinkertaisenakin neulottuun naisen M-kokoiseen neuletakkiin Titityy ilmoittaa kuluvan noin 7 kerää. Edullisuutensa ansiosta lanka tuskin vie neulojaa vararikkoon.

Jos jotain kritisoitavaa haluaa löytää, voisi vyötteen fonttia miettiä uudestaan. Holst Garnin logo on kaunis, mutta langan tiedot on tyydytty kirjoittamaan Comic Sansilla. Testaaja toivoo kyseessä olevan ironinen vitsi, vaikkei se jaksakaan kovasti naurattaa.

Lanka on kuitenkin pääasia ja sitä voi suositella kaikille villan ystäville.

Langan tiedot

100 % villaa
50 g = 287 m
Puikkosuositus: 3,5 mm
Tiheys: n. 25 s = 10 cm
Hellä konepesu viileässä vedessä tai käsinpesu

Holst Garn Coast

Coast on hyvin ohutta villa-puuvillasekoitetta, joka soveltuu monenlaisiin neuleisiin. Huiman metrimääränsä ansiosta 50 gramman kerä on erittäin riittoisa. Jos ohuen langan neulominen ei houkuttele, voi lankaa neuloa kaksin- tai jopa kolminkertaisena. Coast ei ole liukasta, joten sen neulominen myös moninkertaisena on helppoa. Lanka tuntuu jo neuloessa pehmeältä, mutta kastelun jälkeen neulepinta tasoittuu ja pehmenee vielä aavistuksen lisää.

Puuvillan ansiosta lanka soveltunee etenkin kauniisti laskeutuviin vaatteisiin. Pehmeyden puolesta sitä voi suositella myös vauvaneuleisiin ja herkkäihoisille.

Laajan värikartan ansiosta neuloja voi leikitellä työssään erilaisilla väriyhdistelmillä. Jos täyspuuvilla tuntuu liian kovalta ja liukkaalta, kannattaa etenkin siinä tapauksessa tutustua Coastiin. Tämä lanka osoittaa, että villa ja puuvilla ovat luotuja toisilleen.

Langan tiedot

55 % villaa, 45 % puuvillaa
50 g = 350 m
Puikkosuositus: 2,5-3 mm
Tiheys: n. 26-28 s = 10 cm
Hellä konepesu viileässä vedessä tai käsinpesu

Knitlob's Lair Ilmarinen

Knitlob's Lair tunnetaan myös nimellä Luohittaren luola. Lankamerkin takana on Tuulia Salmela.

Knitlob's Lairin Ilmarinen on kaunista käsinvärjättyä BFL-lampaan villaa. BFL eli Bluefaced Leicester on nimensä mukaisesti sininaamainen lammasrotu, jonka villa on pehmeää ja pitkäkuituista, mikä tekee siitä kestävää ja sopivaa monenlaisiin neuleisiin. Ilmarinen on pehmeää ja sopii siten myös pidettäväksi suoraan iholla - uskallan sanoa, että tästä langasta eivät herkkäihoisemmatkaan saa kutinaoireita.

Ilmarinen on kaksisäikeistä ja kohtalaisen löyhäkierteistä, mikä asettaa langasta neulottaville projekteille omat rajaehtonsa. En välttämättä lähtisi tekemään tästä kovin palmikkoista neuletta, mutta esimerkiksi pitsisissä pintaneuleissa lanka pääsee edukseen. Ilmarinen myös laskeutuu kauniisti, joten siitä neuloontuvat kauniit neuleet sileälläkin pintaneuloksella. Vaikka lanka on löyhäkierteistä, se ei kuitenkaan halkeillut ainakaan Knit Picksin puupuikoilla, mikä oli iloinen yllätys.

Ilmarinen on käsinvärjättyä, joten jos tästä langasta aikoo tehdä isompia neuleita, kannattaa ostaa kerralla koko neuleen vaatima määrä lankaa, jotta saa mahdollisimman yhteensopivia vyyhtejä. Mallitilkku ei vesipesussa/kastelussa päästänyt väriä, mutta kun pesin valmiin neuleen villanpesuaineessa, väriä pääsi pesuveteen hieman. Kokonaisuudessaan tykkäsin langasta paljon, se on riittoisan oloista ja kestää hyvin hankaustakin. Ilmarisesta valmistunut kauluri on ollut paljon käytössä ja pyörinyt keskeneräisenäkin milloin minkäkinlaisen pussukan pohjalla pysyen silti nättinä.

Langan tiedot

100 % villaa (Bluefaced Leicester -lampaasta)
100 g = 304 m
Puikkosuositus: 2-3 mm
Käsinpesu

Knitlob's Lair Ahti

Ahti on Ilmarisen tavoin BFL-lampaan villaa, mutta tämän langan kierre on huomattavasti tiukempi. Metrejä vyyhdissä on noin 200 metriä, mikä viittaisi noin Seitsemän Veljeksen paksuiseen lankaan, mutta kierre tekee tästä kuitenkin huomattavasti ohuempaa. Itse neuloin mallitilkun sekä valmistuneen pipon kolmosen puikoilla, joita en kyllä seiskaveikkaan käyttäisi.

Ahtia neuloessa neuletuntuma on hyvä - lanka tuntuu rustiikkiselta, vaikkei sitä olekaan. Testivyyhti oli väriltään varsin tasainen, mutta silti selvästi käsinvärjätyn oloinen. Värikartta onkin täynnä kauniita värejä, joissa näkyvät käsinvärjäyksen parhaat puolet - rohkeat ja syvät värit. Ahti on lanka, jota käyttäisin itse lähes kaikkeen. Siitä neuloontuisivat varmasti kauniit palmikkopuserot ja käyttöä hyvin kestävät lapaset tai, kuten testivyyhdistä, kaunis ja lämmin pipo.

BFL- villa on todellakin kestävää ja samoin on Ahti, mallitilkulle tuli tehtyä (vahingossa) mäyräkoiratesti eikä tilkku ollut moksiskaan, vaikka koira testaili sen kestävyyttä hammaskalustollaan. Suosittelen siis lämpimästi kokeilemaan näitä käsinvärjättyjä sininaamalankoja.

Langan tiedot

100 % villaa (Bluefaced Leicester -lampaasta)
100 g = 201 m
Puikkosuositus: 3-4 mm
käsinpesu

Knitlob's Lair Kokko

Knitlob's Lairin Kokko on aivan ihana paksu villalanka. Kokko on kolmisäikeinen, käsinvärjätty uutuus tälle keväälle.

Kokon etiketti kertoo sen olevan muiden testattujen Knitlob's Lair -lankojen tavoin Bluefaced Leicester -lammasrodun villaa. BFL-villa on pitkäkuituista ja pehmeää.

Neuloin lankaa kuutosen puikoilla, mikä tuntuu olevan langalle sopiva koko. Tiheydeksi sain 14 silmukkaa ja 22 kerrosta kymmenellä sentillä. Tiheys ei muuttunut pesussa. Mallitilkku tuntuu mukavan napakalta, mutta on vielä notkea eikä tönkkö.

Minulla oli testauksessa sävy oliivi, ihana kellanvihreä sävy. Väripinta on tasainen, mutta siinä on käsinvärjätylle langalle tyypillinen eloisuus.

Mielestäni langasta voi neuloa mitä tahansa lämmintä - pipoja, lapasia ja vaatteita. Aikuisen kokoisesta palmikkovillapaidasta tulee kyllä painava ja erittäin lämmin. Lankaa on helppo neuloa tasaisesti ja mallitilkku tasoittui vielä pesussa. Ihastuin lankaan aivan täysin, se onnistuu olemaan yhtä aikaa rustiikkinen ja ylellinen villa.

Jos langasta aikoo neuloa jotain suurempaa, kannattaa ostaa tarvittava lankamäärä kerralla, koska käsinvärjätyille langoille on tyypillistä, että sävyt vaihtelevat värjäyserästä toiseen.

Langan tiedot

100 % villaa (Bluefaced Leicester -lampaasta)
100 g = 100 m
Käsinpesu

Novita Pikkusisko

Pikkusisko on Novitan uusi ohuempi sukkalanka. Monelle sukanneulojalle kyseessä on takuulla kauan odotettu uutuus.

Kerällä langassa on miellyttävä tuntu. Se ei ehkä ole erityisen pehmoista, mutta ei liioin narumaistakaan. Yleistuntuma poikkeaa selvästi esimerkiksi Regian perussukkalangasta, jota käsittelin vain vähän ennen mallitilkun neulomista. Pikkusiskoa neuloessa karhea tuntuma yllättää ensin, mutta sitten siihen tottuu. Lanka vaikuttaa hyvin joustavalta ja pehmeyskin on riittävä sukkiin.

Langassa on kolme säiettä ja ainakin bambupuikoilla Pikkusisko tuppaa halkeilemaan ikävästi. Ehkä langan kierre ja rakenne vaikuttavat myös siihen, että neulepinta on melko epätasaista. Vaikka mallitilkun tiheys (28 s ja 36 krs = 10 cm) on vyötteen suosituksen mukainen, sukkiin valitsisin kuitenkin pienemmät puikot. Käsinpesulla ei ollut vaikutusta tiheyteen tai neulepintaan muutenkaan.

Itse uskon neulovani langasta ainakin parit perussukat. Värikartta on vielä melko suppea, mutta ehkä se laajenee, jos lanka osoittautuu suosituksi.

Langan tiedot

75 % villaa, 25 % polyamidia
50 g = 188 m
Puikkosuositus: 2,5–3 mm
Tiheys: 28 s ja 37 krs = 10 cm
Konepestävä 40 C

Novita Usva

Novitan uutta Usva-lankaa voisi sen kuvauksen perusteella luulla saman yrityksen Puro-langan kopioksi, mutta tosiasiassa ne ovat aika erilaisia. Usvassakin on pitkät värijuoksut, mutta värit ovat harmonisempia. Yksisäikeisestä rakenteestaan huolimatta Usva vaikuttaa olevan vahvaa; En esimerkiksi saa katkaistua sitä käsin. Lanka on kerällä melko pehmeän tuntuista, hieman karvaista. Neuloessa lanka tuntuukin sitten jo yllättävän pehmeältä. Yleistuntuma on villainen. Lanka kuitenkin halkeilee helposti ja mallitilkusta sojottaa melko paljon yksittäisiä karvoja, jotka voivat kutittaa herkkähipiäisiä.

Mallitilkku jää melko yksiväriseksi pitkien värijuoksujen takia. Langan väritys sopisikin parhaiten ehkä kaulaliinaan tai muihin pitkiin kappaleisiin.

Vyötteen puikkosuositus 5 - 6 mm vaikuttaa turhan suurelta, minkä vuoksi valitsinkin mallitilkkuun 4,5 mm puikot. Mallitilkun tiheys ennen hellää käsinpesua oli 20 s ja 26 krs, mutta pesussa tiheys väheni 18 silmukkaan. Tämä muutos on sen verran merkittävä, että itse en tekisi istuviksi tarkoitettuja neuleita Usvasta.

Langan tiedot

75 % villaa, 25 % polyamidia
100 g = 140 m
Puikkosuositus: 5-6 mm
Tiheys: 16 s ja 22 krs = 10 cm
Käsinpesu

Novita Säde

Novita Säde on taas uusi paljettilanka, joka korvaa vanhan Novita Crystalin. Langoissa on käytetty samoja kuituja, mutta erilaisissa määräsuhteissa. Lankakaupassa myyjä kehui, että Säde kelpaa täydellisesti korvaavaksi langaksi Crystalin ohjeisiin, kunhan sitä käyttää kaksinkertaisena. No, lankojen juoksevuus olisi samanlainen, jos Sädettä käyttäisi kahdeksankertaisena, mutta kolminkertaisella Säteellä pääsisi varmaankin jo aika lailla vastaavaan paksuuteen.

Säde-lanka on nelisäikeistä, ja säikeistä kaksi on ohutta ja liukasta ja toiset kaksi paksumpia ja villapörröisempiä. Toiseen ohuista säikeistä on pudotettu pieni paljetti noin 15 senttimetrin välein. Paksuudeltaan Säde vastaa ohutta huivilankaa, minkä vuoksi on hieman outoa, että langalle suositellaan 5 mm:n puikkoja. Näin ollen neulepinnasta tulee todella harvaa, joskin mohairin pörröisyys tekee siitä hieman peittävämpää. Se hyvä puoli harvassa pinnassa on, että paljetit kulkevat neuloessa vaivattomasti silmukoiden läpi. Lankaa on yllättävän mukava neuloa - paljetteja ei edes huomaa, mutta mohairin takia lankaa pitää välillä nykiä kerän sisältä. Neuloessa lanka ei säikiintynyt, mutta muutamaan otteeseen jokin säie alkoi kiristää, niin että muita piti hieman vetää pitkin langan pintaa, jotta syntyneet lenkit tasoittuivat. Väreistä tarjolla on roosa ja sininen pastelli sekä ruskea, harmaa, valkoinen ja musta.

5 mm:n puikot tuottivat minun standardikäsialallani juuri ohjetiheyden mukaista jälkeä, joka ei muuttunut kasteltaessa. Sen sijaan jo pelkkä kuumalla vedellä kastelu sai langan mohairpinnan huopumaan tiiviimmin itseensä kiinni ja siten pörröisyys väheni. Positiivista kyllä, langan mohair ei ollut yhtään kutittavaa ennen eikä jälkeen kastelun. Tästä langasta siis kyllä uskaltaisi tehdä iholle tulevia asusteita, kuten pipoja ja kaulahuiveja. Toisaalta ainakin tämän langan roosa sävy sai minut kuvittelemaan tästä tehdyn pienelle tytölle esimerkiksi juhliin sopivan mekon.

Langan tiedot

58 % akryylia, 28 % polyesteriä, 7 % mohairia, 7 % polyamidia
50 g = 205 m
Puikkosuositus: 5 mm
Tiheys: 18 s ja 25 krs = 10 cm
Käsinpesu

Teksti ja kuvat

Hanna-Kaisa Hämäläinen (Holst Garn Supersoft ja Coast), Taija Elo (Knitlob's Lair Ilmarinen ja Ahti), Krista Kimmo (Knitlob's Lair Ilmarinen), Violet (Novita Pikkusisko ja Usva) ja Iida Glumoff (Novita Säde)

Ulla 01/13 - Artikkelit

Useita kirjoittajia:
Villaisia uutuuslankoja

Useita kirjoittajia:
Puuvillaisia uutuuslankoja

Iida Glumoff:
Knit with Love

Iida Glumoff:
Neulologiaa

Taija Elo:
Tuin turinat

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Kirja-arvio: Lankakirja

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Kirja-arvio: Iki-ihanat käsityöaarteet

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Kirja-arvio: Luonnonkauniit neuleet

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

Kalakukot:
Suomalaisia neuleporukoita: Kalakukkoneulojat

Mari Virtanen:
Kysy mitä tahansa - Arska vastaa mitä sattuu

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.