Ulla 01/13

SUOMALAISIA NEULEPORUKOITA: KALAKUKKONEULOJAT

Kalakukkoneulojat on Savossa Kuopion seudulla kokoontuva neulojajoukko, joka tunnetaan tiiviistä ja omalaatuisesta toiminnasta. Heidän tarinansa aloittaa Ullan uuden juttusarjan suomalaisista neuleporukoista.

Kalakukkoneulojat on paljon muutakin kuin vain yhdessä neulova porukka: olemme paljon enemmän kuin osiemme summa. Joukkomme on rento, kirjava sekä ilmapiiriltään avoin.

Kalakukkoneulojiin liittyy sopivasti huumoria ja ennenkaikkea luottamusta ja suvaitsevaisuutta. Tapaamisissa pyritään pitämään esittelykierros, joten ensikertalaistenkin on helppo tulla mukaan. Meillä saa olla hiljaa tai puhelias, osallistua paljon tai vähän, päivän mielialan mukaan.

Tapaamisia järjestetään kahviloissa, lankakaupoissa tai neulojien kotona. Kuka vain voi kutsua porukan koolle ja kaikki ovat tervetulleita omien aikataulujensa mukaan. Välillä tapaamisia sovitaan parin tai kolmen viikon päähän, mutta kahvi- ja neuleseuraa pyydetään myös päivän tai parin varoitusajalla - tapaamisille ei siis ole tiettyä vakiopäivää tai kellonaikaa. Tapaamisia on varsin usein ja vaihtelevina ajankohtina.

Lankakauppojen tapaamiset pidetään yleensä kerran kuussa kummassakin Kuopion lankakaupassa ja näistä tapaamisista saa tiedon myös kyseisistä lankakaupoista. Aiemmin käytössämme oli vain sähköpostilista, mutta nykyään tapaamiset sovitaan Ravelryn kautta ja sähköpostilla lähetetään tietyin ajoin kooste suunnitelluista tapaamisista.

Kotitapaamiset ovat aivan oma lukunsa. Tarjoilu toimii nyyttäriperiaatteella ja pöydät notkuvat herkuista. Aikataulutkin joustavat paremmin kuin kaupungilla tavatessa ja kimppakyydeistä voidaan sopia. Kodeissa on tehty myös paljon muuta, kuten pidetty lankakirppareita tai värjätty lankoja kasviväreillä. Pikkujoulut ovat jo ihana perinne monen vuoden ajalta. Aina jonkun puoliso tai tuttu jaksaa ihmetellä, neulotteko te pikkujouluissakin. Kyllä, sielläkin neulotaan ja herkutellaan. Lisäksi vaihdetaan pikkujoulupaketteja, jotka kummasti löytävät tiensä usein juuri oikealle omistajalle kunkin mieltymysten mukaisesti.

Ravelryn Kalakukko puikoissa -ryhmässä keskustelu on vilkasta aiheesta kuin aiheesta ja ex tempore -tapaamisetkin järjestyvät sitä kautta helposti ja nopeasti pienemmällä ja suuremmallakin joukolla. Porukkaan kuuluu monenlaisia neulojia ja virkkaajia. Ikähaarukka lienee noin 20-70 vuotta ja ammatteja on opiskelijasta eläkeläiseen, kotiäideistä työelämässä oleviin. Kuppikuntia tai sisäpiirejä ei ole päässyt muodostumaan, vaan kuka tahansa mahtuu mukaan.

Porukan yhteishengestä ja kekseliäisyydestä kertovat myös monenlaiset yhteisprojektit, joita on polkaistu käyntiin milloin kenenkin aloitteesta. Tällaisia yhteisprojekteja ovat olleet esimerkiksi Joulusukka-keräys, merimiessukat, sytomyssyt, erilaiset vaihdot ja yllätyspaketit. Joulusukka-keräyksissä on neulottu sukkia pitkäaikaishoidon vanhuksille ja vähävaraisille perheille sekä Pohjois-Savoon että ulkomaille. Neulevaihtopakettien toimituksessa on käytetty kekseliäisyyttä, kuriirina on toiminut esimerkiksi neulojan puoliso tai työkaveri. Lankakauppaakin on käytetty pakettien noutopaikkana, jotta salaisuus säilyisi paketin avaamiseen asti. Aika ajoin on tehty yllätyspaketteja piristystä kaipaaville ja kasattu muun muassa tilkkupeitto lahjaksi hääparille sekä lankakaupan omistajalle kiitokseksi kestityksistä ja tapaamispaikasta.

Tänä vuonna olemme järjestämässä jo toista Kierot puikot -retriittiä Tuusjärvelle Viitakkoon. Ensimmäinen retriitti viime keväänä Lapinlahden Portaanpäässä onnistui erittäin hyvin aktiivisten järjestäjien sekä hyväntuulisten osallistujien ansiosta. Tämän vuoden retriitti pidetään huhtikuussa ja se kestää perjantaista sunnuntaihin. Mukaan mahtuu nelisenkymmentä innokkainta tai nopeinta neulojaa. Ravelryssa on retriitin oma Kierot Puikot -ryhmä, josta löytyy lisää keskusteluja ja informaatiota. Toivomme, että retriitissä olisi osallistujia ympäri Suomen, kuten viime kerralla.

Toivomme, että savolaisten neulojien ryhmä pysyy edelleen avoimena ja eläväisenä. Myös Kuopiossa vierailevat ovat lämpimästi tervetulleita joukkoomme!

Tapaamisiin,

Kalaukkoneulojat.

Teksti ja kuvat

Kalakukot

Ulla 01/13 - Artikkelit

Useita kirjoittajia:
Villaisia uutuuslankoja

Useita kirjoittajia:
Puuvillaisia uutuuslankoja

Iida Glumoff:
Knit with Love

Iida Glumoff:
Neulologiaa

Taija Elo:
Tuin turinat

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Kirja-arvio: Lankakirja

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Kirja-arvio: Iki-ihanat käsityöaarteet

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Kirja-arvio: Luonnonkauniit neuleet

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

Kalakukot:
Suomalaisia neuleporukoita: Kalakukkoneulojat

Mari Virtanen:
Kysy mitä tahansa - Arska vastaa mitä sattuu

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.